Reservering för investeringsunderstöd från ARA för byggande eller renovering av närmare 3000 bostäder för specialgrupper

Nyhet 22-01-2015 kl. 15.50

ARA har gjort en understödsreservering för byggande eller ombyggnad av ca 2930 hyresbostäder avsedda för specialgrupper. Understödsreserveringen uppgår till sammanlagt 100 miljoner euro.

Ansökningar om investeringsunderstöd lämnades in för närmare 4 000 bostäder. Antalet ansökningar om understöd minskade med ca 40 procent från året innan. Särskilt i projekt för äldre och i studentobjekten fanns en minskning.  I år kunde 73 procent av projekten omfattas av reserveringarna, då det motsvarande urvalet i fjol endast var 53 procent. 

Äldre personer som har demenssjukdom eller är i dåligt skick (1520 bostäder) och utvecklingsstörda (346 bostäder) var de specialgrupper som fick den största reserveringen. Understöd fick även studerande (837 bostäder), långtidsbostadslösa (105 bostäder), psykiatriska rehabiliteringsklienter (27 bostäder) samt gravt handikappade (29 bostäder) och unga (67 bostäder).

 
Nya reserveringar för understöd enligt användargrupper

 

Den äldre befolkningen

64,1 miljoner €

Utvecklingsstörda (+autism)                        

  18,8 miljoner €

Studerande                                    

  8,2 miljoner €

Långtidsbostadslösa      

 4,9 miljoner €

Gravt handikappade

2,3 miljoner €

Psykiatriska rehabiliteringsklienter

1,1 miljoner €

Unga  

0,5 miljoner €

SAMMANLAGT                               

    100 miljoner €
 

Kommuner eller andra offentliga sammanslutningar fick  58 miljoner euro reserveringar för understöd, stiftelser 20 miljoner euro, föreningar 5 miljoner euro och företag 17 miljoner euro.

Att stödja övergången från institutionsvård till öppenvård har varit utgångspunkten för valet av projekt. De som har den allra svåraste bostadssituationen har prioriterats: långtidsbostadslösa, utvecklingsstörda, personer som genomgår rehabilitering för psykisk ohälsa samt äldre med demenssjukdomar.

Ortens behov på lång sikt av bostäder som uppfyller specialgruppernas krav var det viktigaste kriteriet vid valet av objekt. En väsentlig faktor är också att kommunen förbinder sig till projektet, vilket tryggar användningen av servicebostäder långt in i framtiden.