ARA-dagen startade året med temat reparationsbyggnad

Nyhet 30-01-2015 kl. 9.18

 
Den traditionella ARA-dagen samlar varje år yrkesfolk inom bygg- och bostadsbranschen. I år var temat för dagen reparationsbyggnad.

Hannu Rossilahti ARA-päivässä 2015

Överdirektör Hannu Rossilahti betonade att hela stadsdelar i städerna behöver förnyas på ett planmässigt sätt.

År 2014 startade nyproduktion av 7380 bostäder med stöd av ARA, vilket var 15 procent mer än året innan. Mest ökade ARA-produktionen i Helsingforsregionen, där ökningen var över 50 procent. Produktionen av bostadsrättsbostäder drar allra bäst och i det stora hela koncentreras nyproduktionen till huvudstadsregionen. Mycket ombyggnad gjordes också med hjälp av räntestödslånet för bostadsaktiebolag, där andelen räntestödslån uppgick till högst 40 procent av det godtagbara kostnaderna för projektet. Så här summerade direktör Jarmo Lindén under inledningen av ARA-dagen.

ARAs understöd för reparation främjar på ett effektivt sätt att äldre personer kan bo hemma. Hissar har flitigt installerats i gamla flervåningshus, sammanlagt 203 hissar, till vilka man fick 20,1 miljoner euro statens hissunderstöd. Dessutom delade ARA ut 13,8 miljoner euro reparationsunderstöd för äldre och handikappade till kommunerna och 0,9 miljoner euro hinderlöshetsunderstöd år 2014.

ARAs överdirektör Hannu Rossilahti betonade att hela stadsdelar i städerna behöver förnyas på ett planmässigt sätt, det är inte enbart enstaka byggnader som är i behov av reparation. "Reparationsbyggnad är att utveckla och förnya", konstaterade han.

Mycket har blivit gjort under regeringsperioden

Ministeri Pia Viitanen ARA-päivässä 2015

”Även om mycket har blivit gjort finns det ännu mycket kvar att göra", konstaterade kultur- och bostadsminister Pia Viitanen under sitt anförande under ARA-dagen.

Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen gjorde en översikt över flera bostadspolitiska åtgärder som vidtagits under regeringsperioden.

Åtgärder som vidtagits under regeringsperioden är bland annat en betydande sänkning av självriskräntorna, startbidragen, tilläggsbefogenheter för bostadsrättsbostäder, att förbättra lånevillkoren för ungdoms- och studentbostäder, ökningen av byggnadsstöd för bostäder för specialgrupper, satsningar på att utveckla förorter samt programmet för att förbättra äldres boende. Dessutom ingicks ett historiskt kompletterande avtal mellan staten och Helsingforsregionen. Enligt avtalet finansierar staten regionens stora trafikprojekt om kommunerna ökar sin planläggning med en fjärdedel i förhållande till MBT-intentionsavtalen. "Även om mycket har blivit gjort finns det ännu mycket kvar att göra. Till exempel är det fortfarande brist på bostäder till rimliga priser i huvudstadsregionen", konstaterade hon.

Pekka Pajakkala gjorde en mångsidig översikt över reparationer nu och i framtiden. Under de kommande åren finns ett skriande behov av ombyggnad av bostadsbeståndet, volymmässigt kommer behovet att vara störst 2025-2035. Antalet över 80-åringar kommer att fördubblas fram till år 2030. Det behövs en miljon tillgängliga bostäder då vi  kommit till år 2030. "Befolkningen åldras och det förutsätter stora förändringar för funktionaliteten och förmågan att erbjuda service i hela den byggda miljön.

Det energieffektiva bostadsområdet på Vårdö

Under ARA-dagen talades det om en planeringstävling som lanseras i juni 2015, där man söker innovativa lösningar för att bygga ett nytt bostadsområde på Vårdö ARA organiserar tävlingen i samarbete med Finlands Arkitektförbund SAFA, Helsingfors stad, VTT, Finlands miljöcentral och Helen Ab.

 
Se också:
Presentationer under ARA-dagen 2015 (på finska)
 

Jarmo Lindén, ARA-päivän 20.1.2015 avaus
ARAs direktör Jarmo Lindén öppnade ARA-dagen.

Pekka Pajakkala ARA-päivässä 2015 Adalia/Hankekorttijärjestelmä ARA-päivässä
Pekka Pajakkala gjorde en översikt över reparationsbyggnadens framtid. Enligt honom finns det ett skriande behov av ombyggnad av bostadsbeståndet under de kommande åren.

ARAs kommande projektkortssystem presenterades under ARA-dagen av Stefan Grabowski Adalia Oy som förverkligar systemet (på bilden till höger) och Toni Teittinen (till vänster)  från Capisso Oy. I mitten på bilden Sampo Vallius, som ansvarar för projektet inom ARA.

ARA-päivä 2015, kuva 1