Utredning av samfundets ägare, branch och ekonomisk information

När ett samfund ansöker om status som allmännyttigt samfund utreder ARA samfundets verksamhetsområde, verksamhetsprinciper, förmögenhet och ägarstruktur.

Ägare

I det skede då angivandet ansöks utreds bakgrundsuppgifterna om samfundets grundare, dess förtroendepersoner och ägare. Samfundet får inte ägas av och bestämmanderätten vara koncentrerad på en och samma person eller endast några närstående personer.

Fördelningen av ägande- och beslutanderätten på en större aktörsgrupp är motiverad för att trygga riskhanteringen och kontinuiteten för en placeringsverksamhet på lång sikt. Det är inte meningsfullt för en eller några fysiska personer att bedriva den verksamhet, vilken inte eftersträvar vinst, som ett allmännyttigt samfund idkar. Däremot kan annat än bostadsfunktionen - såsom service- och omsorgsverksamhet - bedrivas för att ge affärsekonomisk vinst och detta kan bäst genomföras i namnet av ett eget separat samfund

Branch

ARA utreder i samband med beslutet om angivandet bland annat, att samfundets huvudsakliga bransch är att upprätthålla hyres- och bostadsrättshus och erbjuda  dessa för boendebruk; och, att samfundet inte har utomstående risker i fråga om den tillåtna branschen. Samfundet kan ge lån eller säkerheter endast för bostadsverksamheten hos en allmännyttig del av samfundet egen koncern

Ekonomisk information

Utgående från det sökande samfundets bokslutshandlingar får man information om resultatet för samfundets verksamhet och ekonomiska ställning. Samtidigt utreds om den sökandes eventuellt sedan tidigare äger ett ARA-hyresbostadsbestånd, annat bostadsbestånd samt övriga förmögenhetsposter och ansvar. På basis av de ekonomiska uppgifterna om samfundet bedöms om det bostadssamfund som ansöker om angivande och duglighet som låntagare har tillräckliga förutsättningar för att återbetala ARA-lånet.

Publicerad 01-03-2013 kl. 15.19, uppdaterad 29-06-2023 kl. 11.46