ARA utredde läget på hyresmarknaden i kommunerna

Nyhet 07-05-2013 kl. 14.00

I ARAs färskaste översikt av bostadsmarknaden ligger tyngdpunkten i hyresbostadsmarknaden i kommunerna, dels i hela landet och dels noggrannare i landskapens centralorter. Skillnaderna mellan hyresmarknaderna i de olika kommunerna utvärderas med hjälp av ARA-indexet, som innehåller olika mätare.

Enligt utredningens resultat kan kommunerna delas in i tre huvudklasser på basis av hur ansträngd hyresmarknaden är:

  1. Inom den ansträngda marknaden bor 1,5 miljoner finländare (29 %) i 21 kommuner, där 38 % av ARA-bostadsbeståndet är beläget. Att få en ARA-bostad är i dem svårt eller ytterst svårt. Befolkningsökningen samt dyra fritt finansierade hyres- och ägobostäder ökar efterfrågan på ARA-bostäder.
  2. I 45 kommuner är marknadsläget gott eller normalt. De representerar 27 % av befolkningen och 30 % av ARA-beståndet. I dem möter efterfrågan och utbud av hyresbostäder och på årsnivå uppstår det inte långa bostadsköer, låg nyttjandegrad av bostäderna eller problem med tomma bostäder.
  3. Två tredjedelar av kommunerna lider av överutbud. I dem bor 41 % av befolkningen, men i dessa områden finns endast 30 % av ARA-beståndet. Gemensamt för kommunerna som lider av ett överutbud av ARA-bostäder är att befolkningen minskar.

Noggrannare information om kommunernas bostadsmarknad i Översikt av bostadsmarknaden 2/2013.