Finlandiapriset i arkitektur till ett ARA-objekt

Nyhet 24.9.2015 kl. 15.11

Puukuokka är ett bostadshus i åtta våningar som kombinerar träbyggande, ny, kreativ arkitektur och ett nytt sätt att skaffa sig en egen lägenhet. ARA deltar i finansieringen av huset.

Puukuokka ägs av Lakea Oy, som har 15 österbottniska kommuner bakom sig. Bostäderna i Puukuokka är Lakeas Omaksi-bostäder, där man genom att betala hyra betalar av bostaden åt sig själv. ARA har beviljat ett borgenslån för bygget.

Puukuokka, sisäkuva1, ARAviesti 1/2015 (kuva: Lakea)Hemtrevligt, högklassigt, rimligt pris

Finlandiapriset i arkitektur tilldelades av Finlands Arkitektförbund SAFA.  Puukuokka har planerats av arkitekt Anssi Lassila från arkitektbyrån OOPEAA. Vinnaren valdes av kompositören Kaija Saariaho.

”Målet för planeringen av Puukuokka var att skapa ett formspråk som går att identifiera i storskaligt träbyggande, där det hemtrevliga och erfarenhetsbaserade förenas på ett intressant sätt. I formspråket i Puukuokka används trä som material och dess bästa egenskaper framhävs. Vi har försökt hitta ett hållbart och högklassigt sätt att åstadkomma boende till rimligt pris”, berättar arkitekten Anssi Lassila.

Ambitiöst, ekologiskt, människonära

”I Puukuokka som jag valde som vinnare förenas saker som jag värdesätter både inom arkitekturen och i livet. Puukuokka är ett djärvt och ambitiöst arbete, som omfattar försök med ny byggnadsteknik, människonärhet och en strävan efter ekologiska lösningar och att förbättra människors livskvalitet”, säger Kaija Saariaho när hon berättar om motiveringen till sitt val.

Puukuokka stod klart 2014 i Kuokkala i Jyväskylä. Den har byggts med CLT-volymelement i massivt trä tillverkade av Stora Enso. Huset i åtta våningar har 58 lägenheter.

Puukuokka, ARAviesti 1/2015 (kuva: Lakea Oy)