Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen

Syksyn 2020 kuluessa ARAan on tullut latausinfra-avustushakemuksia enemmän kuin koko vuonna 2019. Suuren kysynnän taustalla ovat koronan vuoksi siirtyneet taloyhtiöiden yhtiökokoukset sekä hallituksen koronaelvytyksenä tehty korotus avustusprosenttiin.

Suuresta hakemusmäärästä johtuen vuoden 2020 määräraha ei riitä kaikkiin jo tulleisiin avustushakemuksiin, jolloin osaan hakemuksista tehdään päätös 2021 määrärahasta. Vuoden 2020 määrärahan loppuessa hakemukset siirtyvät automaattisesti vuodelle 2021, eikä hakijalta tarvita erillisiä toimia. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Korotetut avustusprosentit koskevat vain vuoden 2020 määrärahasta myönnettäviä avustuksia. Vuoden 2021 määrärahan ehtojen mukaan perustason hankkeissa avustusprosentti säilyy 35 % suuruisena. Tehokannusteen ehdot täyttävissä hankkeissa avustus on 50%.

Vuodelle 2021 on latausinfra-avustukseen varattu budjettiesityksessä 5,5 miljoonaa euroa.

Avustuksen hakija -ikoni

Kenelle?

Asuinrakennuksen omistaville yhteisöille (mm. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamille pysäköintiyhtiöille.

Avustuksen suuruus -ikoni

Avustuksen suuruus

35 %  toteutuneista kustannuksista, enintään 90 000 euroa)
Huom! Avustuksen voi saada 50% suuruisena, jos vähintään puolella paikoista voi ladata 11 kW tai suuremmalla teholla.

 

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022. Ladattavien sähköautojen (täyssähköautojen ja ladattavien hybridien) määrä on kasvussa. Useissa taloyhtiöissä suunnitellaan latauspisteiden toteuttamista lähivuosien aikana.

ARA myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustuksiin on varattu vuodelle 2020 yhteensä 5,3 miljoonan euron määrärahat.

Avustuksella edistetään sähköautojen kotilatausmahdollisuuksien yleistymistä ja siten sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti.

Kuka voi hakea?

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt (esim. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt.

Avustukseen sovelletaan de minimis -asetusta, jolloin yhden tuensaajan kumulatiivinen tuki voisi olla 3 vuoden aikana enintään 200 000 euroa. Tämä koskee taloudellisia toimijoita, kuten vuokrataloyhtiöitä.
Siirry De minimis -asetukseen Eur-lex-sivustolle 

Paljonko avustusta ja mihin?

Avustus on 35 % tai tehokannusteella 50 % toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. 

Avustusta ei myönnetä keskeneräisiin uudisrakennuskohteisiin.

Avustettavia kustannuksia ovat:

 • tarvekartoitus
 • hankesuunnittelu, jos hanke toteutuu
 • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
 • sähköliittymän tyypin muutos
 • putkitukset ja kaapeloinnit
  • niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt
 • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa

Milloin voi hakea?

Avustusta voi hakea ympäri vuoden. Avustushakemus on jätettävä ennen kuin latausinfra on rakennettu ja hyväksytysti vastaanotettu.

Tutustu avustuksen hakuohjeeseen: Lataa hakuohje (pdf)

Hae avustusta ARAn verkkoasioinnissa

Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen, johon käytetään Suomi.fi-tunnistautumista. Kirjautua voi  henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Palvelun käyttöön suosittelemme Chrome- tai Firefox-selainta.

Kirjaudu henkilöasiakkaiden asiointiin (linkki avaa palvelun uudella välilehdellä).

Näin vaihdat palvelussa asiointiprofiilin, jotta voit hakea yhteisöjen avustuksia:

 1. Tunnistaudu palveluun omilla tunnuksillasi Suomi.fi-tunnistautumisella. Tämän jälkeen sinut palautetaan ARAn asiointipalveluun.
 2. Valitse asiointiprofiiiliksi taloyhtiö, jota edustat: 
  1. Valitse avustushakemusten yllä olevasta alasvetovalikosta (jossa näkyy oletuksena oma nimesi) "Yhteisön asiointivaltuuksien noutaminen". Tämä avaa uuden ikkunan Suomi.fi-palveluun.
  2. Valitse uuteen ikkunaan avautuneesta listasta yhteisö, jonka puolesta haet avustusta ja vahvista valinta.
  3. Palaat ARAn verkkoasiointijärjestelmään ja sivulla näkyvät nyt yhteisöille tarkoitetut avustushakemukset.
 3. Siirry täyttämään avustushakemus.

Avustuksen maksaminen

Avustus maksetaan jälkikäteen yhdessä erässä. 

Maksatushakemuksen liitteeksi tarvitaan hakijayhtiön pääkirjan ote, jossa latausinfran kulut on tiliöity omalle tililleen. Lisäksi liitteenä on oltava myös järjestelmätoimituksen vastaanottopöytäkirja.

Julkaistu 19.8.2020 klo 13.57, päivitetty 13.1.2021 klo 11.53