Selvitys häätöjen kustannuksista

Häädöt ovat asunnon omistajille merkittävä kuluerä. Selvityksen tavoitteena oli tunnistaa, eritellä ja kuvata, mistä kaikista yksittäisistä tekijöistä häätöprosessin kustannus muodostuu ja näiden pohjalta muodostaa arvio häädön kokonaiskustannuksesta.

Tarkastelun päähuomio selvityksessä oli ARA-asuntokantaa omistavissa tahoissa. Lisäksi selvitettiin, onko häätöjen kustannuksissa eroja alueen, erityyppisten vuokranantajien tai asumisneuvonnan tarjoamisen vaikutuksesta.

Selvityksessä kuvataan, mistä kaikista yksittäisistä tekijöistä häätöprosessin kustannus muodostuu, ja muodostetaan niiden pohjalta arvio häädön kokonaiskustannuksesta. Lisäksi selvitettiin, onko eri alueilla, erityyppisillä vuokranantajilla ja asumisneuvonnan saatavuudella vaikutusta kustannusten eroihin.

Selvitys keskittyy häätöprosessiin kiinteästi liittyviin vuokranantajien kustannuksiin, ei häätöjen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Selvityksestä on hyötyä esimerkiksi vuokrataloyhtiöille, jotka voivat hyödyntää selvityksessä kuvattua prosessikaaviota omien käytäntöjensä kehittämiseen.

Lähtökohtaisesti häädön kustannukset kuuluvat pääosin asukkaan vastuulle, mutta merkittävä osa häädöistä perustuu maksamattomiin vuokriin ja asukkaiden merkittäviin taloudellisiin vaikeuksiin. Näissä tapauksissa niin vuokravelat kuin häädönkin kustannukset jäävät lopulta vuokranantajan tappioksi.

Asumisneuvonnan on arvioitu vähentävän merkittävästi erityisesti vuokrarästeistä johtuvia vireille pantuja sekä toteutuneita häätöjä ja asumiseen kytketyllä talousneuvonnalla on havaittu olevan vuokravelkoja vähentäviä vaikutuksia. Ennaltaehkäisevän työn hyötyjen osoittaminen päätöksenteon edellyttämällä tasolla on vaikeaa, sillä hyödyt realisoituvat pitkällä aikavälillä. Myös asumisneuvontaa koordinoivat tahot kunnissa ovat tuoneet esiin tämän haasteen sekä tarpeen yrittää arvioida saavutettavissa olevia kustannushyötyjä. Hyötyjen osoittamisen tärkeys korostuu asumisneuvonnan lakisääteistämisen ja hyvinvointialueiden perustamisesta johtuvien muutosten keskellä.

Aikaisemmat laskelmat asumista turvaavan työn kustannushyödyistä ovat perustuneet vuonna 2011 julkaistuun kiinteistönomistajien arvioon, joka jo itsessään pohjautuu vielä aikaisemmin toteutettuihin laskelmiin. Tällä selvityksellä vastataan tarpeeseen uudesta, tarkemmasta kustannustiedosta, jota voidaan soveltaa erilaisten asunnontarjoajien kohteisiin.

Julkaisun tiedot

 
 
ARAn raportteja 1/2023 - Selvitys häätöjen kustannuksista
 

Tekijät: Taru Aihinen, Jeremias Kortelainen, Noora Luomala, Olli Oosi (Owal Group Oy);
Henrik Pekkala (KPMG Oy Ab)

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen raportteja 1 | 2023.

ISBN 978-952-11-5565-9 (PDF)
ISSN 1797-5514 (verkkojulk.)

 

Julkaistu 22.3.2023 klo 8.24, päivitetty 27.3.2023 klo 12.23