ARA mukana Isännöintipäivillä

RSS
28.9.2022 Päivi Ruuskanen

Isännöintipäivät pidettiin tänä vuonna Jyväskylässä. ARA oli mukana kertomassa osallistujille taloyhtiöille suunnatuista korjausavustuksista.

ARA myöntää korjausavustuksia sekä henkilöasiakkaille että asuinrakennuksen omistaville yhteisöille. Tämän hetken arvion mukaan korjausavustuksiin olisi ensi vuonna käytettävissä rahaa lähes 27 miljoonaa euroa. Lisäksi energia-avustuksiin on tulossa 69 miljoonaa ja sähköautojen latausavustuksiin 10 miljoonaa euroa.

Isännöintipäivät 2022
Isännöintipäivillä ARAsta mukana olivat kuvassa olevan ylitarkastaja Kari Lappalaisen lisäksi ylitarkastajat Elli Heikkinen ja Sini Sirén.

Taustalla ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen

- Tukea myönnetään erityisesti rakennusten energiatehokkuutta ja esteettömyyttä edistäviin hankkeisiin, mutta myös esimerkiksi sisäilmaa parantaviin suunnittelu- ja korjaustoimiin. Valtion tavoitteena on avustusten myöntämisen kautta sekä ehkäistä ilmastonmuutosta että kehittää ikääntyvän Suomen asumisoloja, kertoo Isännöintipäivillä avustuksia esitellyt Elli Heikkinen.

Taloyhtiöiden on mahdollisuus saada avustusta hissien jälkiasennukseen, esteettömyyden edistämiseen, kuntotutkimuksen ja perusparannuksen suunnitteluun, energiatehokkuusremontteihin sekä sähköautojen latausinfran rakentamiseen. Uusimpana avustuskohteena on lokakuussa käynnistyvä avustus asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön soveltuvaksi.

Energiatehokkuus kiinnostaa

- Eniten ständillämme kävijöitä kiinnosti energia-avustus ja latausinfra-avustus. Myös matalalämpötilaiseen kaukolämpöön liittyvä avustus kiinnosti yleisöä. Lisäksi saimme vietyä viestiä eteenpäin työpaikkojen sähköautojen latauspisteiden rakentamisen avustuksesta, kertoo Heikkinen.

Avustuksia on käytetty kiitettävästi hyödyksi, mutta energia-avustuksia lukuun ottamatta ARAn muita avustuksia tunnetaan vähemmän.

- Isännöitsijät ovat keskeisessä roolissa tuomaan tietoa taloyhtiöiden hallituksille. Heidän lisäkseen tavoitimme Isännöintipäivillä muiden näytteilleasettajien edustajia. Saimme jaettua tietoa sekä avustuksista että niihin liittyvistä ehdoista, jotta mukana olijat voivat välittää ko. tietoa eteenpäin hakijoille, kertoo Heikkinen.

Isännöintipäiviä on pidetty vuodesta 2005 lähtien. Tällä kertaa tapahtumassa oli mukana yli 1000 isännöintialan ammattilaista ja palveluntarjoajaa. Ensi vuonna Isännöintipäivät pidetään Lahdessa.

ARAn korjausavustuksista voi lukea lisätietoa: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Korjausavustukset