In­ter­na­tio­nal So­cial Hou­sing Fes­ti­val Helsingissä oli menestys

RSS
27.9.2022 Sina Rasilainen, ARA
ISHF avajaiset
 Vuosien työ monine käänteineen huipentui lopulta festivaalitapahtuman avajaisiin Helsingin kaupungintalon juhlasalissa 14.6.2022. Avajaistilaisuudessa puhui mm. ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Kuva Jesse Terho.

International Social Housing Festival tarjosi monipuolisen kattauksen yleishyödyllistä ja sosiaalista asumista. Ainutlaatuinen tapahtuma oli menestyksekäs ja kokosi Helsinkiin ennätysyleisön. Matka onnistuneen festivaalitapahtuman toteutumiseen oli harvinaisen pitkä ja mutkainen.

In­ter­na­tio­nal So­cial Hou­sing Fes­ti­val (ISHF) ko­kosi kan­sain­vä­li­ses­ti yh­teen 1000 so­siaa­li­sen asu­mi­sen asian­tun­ti­jaa, tut­ki­jaa, ra­ken­nut­ta­jaa, suun­nit­te­li­jaa ja päät­tä­jää yli 50 eri maasta. Kaukaisimmat vieraat saapuivat Australiasta ja Havaijilta. Halusimme pitää kau­pun­ki­fes­ti­vaa­lin avoimena ja ennen kaikkea maksuttomana kai­kil­le yleis­hyö­dyl­li­ses­tä asu­mi­ses­ta kiin­nos­tu­neil­le. Myöskään yhteistyökumppaneilta ei peritty maksua omien kohteidensa ja toimintojensa esittelystä. 

Housing Europen ja Helsingin kaupungin lisäksi kutsuimme mukaan kotimaisia yleishyödyllisen asumisen asiantuntijakumppaneita. ARAn yh­teis­työ­kut­suun vas­ta­si 30 ko­ti­mais­ta toi­mi­jaa, mi­kä oli hie­no mää­rä. Yhdessä ulkomaisten ja kotimaisten yhteistyökumppaneiden kanssa rakensimme festivaalille yli 80 mielenkiintoista yleisötapahtumaa, joista suurin osa oli lopulta täyteen varattuja.

Historiallinen viikko pääkaupungissamme

Festivaaliviikko oli huikean onnistunut! Olemme ARAssa saaneet kävijöiltä ainoastaan positiivista palautetta. Helsinki pääsi näyttämään parhaat puolensa asuinaluekierroksilla, jotka olivat loppuun buukattuja. Erityisesti arkkitehtuuri kiinnosti alan asiantuntijoita. Myös useat asukkaat esittelivät mielellään kotejaan ja elämäntapaansa kansainvälisille vieraille. 

Yleis­hyö­dyl­li­sen asu­mi­sem­me esiin­tuo­mi­sel­le on sel­keäs­ti paik­kan­sa. Tärkeintä on näyttää, että ARA-tuetuissa kodeissa asuu tavallisia suomalaisia ihmisiä, perheitä ja sinkkuja. Kynnys samantyyppisten tapahtumien järjestämiseen tulevaisuudessa madaltui huomattavasti. On myös ilo nähdä, kuinka motivoituneiden ja sitoutuneiden ARA-toimijoiden sekä sosiaalisen asumisen asiantuntijaorganisaatioiden kanssa saamme tehdä tärkeää työtä ja toteuttaa suomalaista asuntopolitiikkaa. To­ki haluamme myös jatkossakin op­pia ul­ko­mai­sil­ta kollegoilta, joten kansainvälinen yhteistyö varmasti vahvistuu. Ai­na on mah­dol­lis­ta teh­dä asiat pa­rem­min ja en­tis­tä­kin laa­duk­kaam­min.

ARAn ISHFtiimi
ARAn festivaalitiimi: Helena Berg, Jarmo Lindén ja Sina Rasilainen.

Vaikeuksien kautta onnistumiseen

Tie onnistuneeseen festivaaliviikkoon oli harvinaisen pitkä. ARA lähetti anomuksen festivaalin järjestämisestä Helsingissä Housing Europen festivaalikomitealle kesällä 2018, ja tapahtuman käytännön suunnittelu alkoi seuraavana vuonna.

Alusta asti kumppaninamme festivaalin tuottamisessa toimi Tapahtumantekijät Oy. Yli kolmen vuoden projektikaareen mahtuivat kaikki projektin ylä- ja alamäet, haasteet ja onnistumiset. Luotettava kumppanimme piti tunnelmaa yllä ammatillisuudellaan ja positiivisella asenteellaan sekä valoi uskoa tapahtuman onnistumiseen. Meistä riippumattomien vastoinkäymisten aikana usko alkoi välillä loppumaan, mutta onneksi emme luovuttaneet missään vaiheessa. Pandemian ollessa pahimmillaan harkitsimme jopa festivaalin siirtämistä kokonaan verkkoon, mutta mielestämme se ei tukenut festivaalin luonnetta iloisena, verkostomaisena kaupunkitapahtumana. Onneksi uskalsimme torpata tuon vaihtoehdon! Vielä viime metreillä Ukrainan tilanne loi järjestelyjen ylle tumman varjonsa. Mutta onneksi ihmiset ympäri maailman rohkaistuivat saapumaan Helsinkiin sankoin joukoin. Oli mahtavaa nähdä innokkaita ja iloisia ihmiskasvoja livenä!

Lämmin kiitos kaikille kanssamme festivaalin toteuttaneille tahoille ja kaikille festivaalikävijöille!

Housing Europen julkaisemaan festivaaliraporttiin pääset klikkaamalla tästä 

Ja festivaalin videovlogiin Housing Europen Youtube-kanavalla.

ISHFlogo

ISHF – Amsterdam – Lyon – Helsinki – Barcelona

Helsingin 2022 kesäkuinen Social Housing Festival oli jär­jes­tyk­ses­sään kol­mas. En­sim­mäi­nen pi­det­tiin vuon­na 2017 Ams­ter­da­mis­sa ja toi­nen 2019 Lyo­nis­sa. Neljäs festivaalitapahtuma järjestetään jo ensi vuonna Barcelonassa.

Sosiaalisen asumisen festivaalin konseptin­ omistaa kansainvälinen sosiaalisen asumisen kattojärjestö Hou­sing Eu­ro­pe. Hel­sin­gin kaupunki va­li­koi­tui kaupunkifes­ti­vaa­lin jär­jes­tä­mis­pai­kak­si ai­nut­laa­tui­sen työn­sä an­sios­ta val­tion tu­ke­man, yleis­hyö­dyl­li­sen asu­mi­sen edis­tä­jä­nä.

KUVAT: Jesse Terho

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.