Onnistunut Kuusikko-projekti tarjoaa arvokasta oppia puurakentamisesta

RSS
27.9.2022 Jaakko Kinnunen
Puukerrostalo Vuores Tampere
Kuusikko-kohde on esimerkki hyvin toteutetusta puukerrostalokokonaisuudesta.

Puurakentamisen liiketoimintapotentiaali Suomessa on tunnistettu, mutta tehostamisen varaa on vielä paljon sekä suunnittelussa että toteutuksessa.

Tampereen Vuoreksen alueelle rakennettu kuuden kerrostalon kokonaisuus, Kuusikko, on Suomessa ja myös maailmalla poikkeuksellisen suuri puurakentamisen kokonaisuus. Hanke on tarjonnut kaikille osapuolille arvokasta tietoa ja oppia puurakentamisen suunnittelusta, toteutuksesta ja liiketoimintaverkostoista.

Puurakentamiseen ja suunnitteluun tarvittaisiin standardoitu järjestelmä

- Rankarakenne on monimutkaisempi kuin vaikkapa perinteinen betonirakenne. Suunnitteluun, suunnitteluaikaan ja yksityiskohtien määrään on kiinnitettävä huomiota, jotta kaikki tarvittavat asiat tulevat varmistettua hyvissä ajoin ja ennen tuotantoa. Tilaajan kannalta tämä vaikuttaa etenkin siihen, että hankkeen suunnitteluun, erityisesti hienodetaljiikan osalta, on varattava enemmän aikaa kuin keskiverrossa asuntohankkeessa yleensä varataan. Sama koskee myös elementtisuunnittelua. Näin toteaa A-Kruunun rakennuttamisjohtaja Jouni Isomöttönen.

Puurakentamisen määrä on viime vuosina ollut kasvussa, mutta potentiaalia on vielä paljon käyttämättä.

Isomöttösen mukaan potentiaali liiketoiminnalle on melko hyvä. Hankkeita, hankeaihioita ja asemakaavoja puurakentamista varten on olemassa runsaasti. Tavallaan voisi sanoa, että latu on nyt auki, kunhan vaan löytyy tarvittavat resurssit hankkeiden toteutukseen.

Arkta Rakennus Oy:n rakennuttajapäällikkö Timo Ristamäki on samaa mieltä liiketoimintapotentiaalista.

- Puukerrostalorakentaminen täytyy saada oikeasti kilpailemaan betonirakentamisen kanssa. Puutuotetoimijoiden ja tutkimuslaitosten tulee tehdä vielä enemmän yhteistyötä asioiden eteenpäin saamiseksi vakioimalla ratkaisuja. Puu on luonnon materiaali ja raaka-aine saadaan pitkälti kotimaasta. Kun vielä saadaan ratkaistua palonsuojausasiat sekä julkisivun säärasitukseen liittyvät kysymykset on potentiaali merkittävä. Näillä kaikilla on vaikutusta rakentamisen hintaan ja siten myös investointihalukkuuteen.

Myös Ristamäki toteaa, että suunnitteluun on syytä varata enemmän aikaa kuin betonirakentamisessa, koska valmiita ratkaisuja ei juurikaan ole.

- Puurakentamiseen ja sen suunnitteluun tulisi olla standardoitu järjestelmä vastaavasti kuin betonirakentamisella Bes-järjestelmä. Nyt jokainen testauttaa ja mittaa mm. ääni-, ja värähtelyasioita yksittäisissä hankkeissa. Tietojen kirjaamista ja jakamista kaikkien käyttöön ei tapahdu. Suomeen tarvitaan myös lisää puuelementtitoimittajia, Ristamäki sanoo.

Kehittämistyötä kaivataan prosessin jokaisella asteella

Vuoreksen Kuusikko-projekti ja siihen liittyvä Tampereen yliopiston Pukki-tutkimushanke on ARAn yliarkkitehti Vesa Ijäksen mukaan sujunut mallikkaasti. Hanke lähti liikkeelle ARAn, Tampereen kaupungin ja hankkeen osapuolten välisenä kehittämishankkeena. Tampereen kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030: puurakentaminen on osa tätä pyrkimystä.

Vesa Ijäs jakaa kiitosta kaikille hankkeen osapuolille.

- Hanke on sujunut kaikin puolin mallikkaasti. Kiitos tästä kuuluu hankkeen osapuolille. Hanketta on seurattu Tampereen yliopiston Pukki-tutkimushankkeella, joka on tuonut osapuolille tietoa vaativan puukohteen suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheista.

Kiinnostus puukerrostalorakentamista kohtaan ollut kasvussa viime vuosina. Kehittämistyötä kuitenkin kaivataan prosessin jokaisella asteella. Ijäs muistuttaa, että puukerrostalot rakennetaan Suomessa lähes poikkeuksetta ARA-tuotantona.

- Puukerrostalohankkeissa haasteeksi näyttää tulleen se, miten elementtejä ja moduuleita valmistava teollisuus pystyy vastaamaan siihen tilauskantaan, jota on nyt eri asteisesti valmisteilla ja suunnitteilla ARA-tuotannossa. Hankkeeseen ryhtyvän ja urakoitsijan ohella ARA kiinnittää tarkemmin huomiota rakenneosatoimittajiin ja hankkeiden vakuusasioihin. Meillä on paljon Pukki-hankkeen kaltaisia onnistuneita ja edustavia kohteita ja toivomme tämän toteutuvan myös jatkossa, Ijäs sanoo.

 

TUTKIMUKSEN NÄKÖKULMA:

Tutkija korostaa yhteiskehittämisen merkitystä

Pukki-tutkimushanketta on johtanut väitöskirjatutkija Juha Franssila Tampereen yliopistolta. Franssilan mukaan Kuusikko-kohde on esimerkki hyvin toteutetusta puukerrostalokokonaisuudesta.

-Osapuolten haastatteluiden perusteella voidaan todeta, että kohde on teknisesti ja liiketaloudellisesti onnistunut. Kuusikko-kohteen tutkimushanke Pukki on ollut etuoikeutetussa asemassa tarkastelemassa konkreettisen kohteen kehittymistä lähes koko rakennushankkeen keston läpi. Hankkeen aikana on onnistuttu tekemää yhteistyötä myös muiden puukerrostalorakentamisen tutkijoiden kanssa ja hyödyntämään saatuja tuloksia eri tutkijoiden välisissä tutkimusavauksissa, Franssila kertoo.

Liiketaloudellisia ja teknisiä kehityskohteita

Puukerrostalorakentamiseen liittyy sekä liiketaloudellisia että teknisiä kehityskohteita. Teknisistä kohteista Franssila nostaa esiin välipohjan.

- Keskeistä on tunnistaa, puhutaanko todella puukerrostalorakentamisen haasteista vai keskustellaanko esimerkiksi esivalmistusasteen kasvattamisen liiketaloudellisista haasteista tai rakennusalan toimintaympäristöön liittyvistä seikoista. Erityisesti liiketoiminallisia haasteita ilmentyy silloin kuin alan perinteisiä ja vakiintuneita toimintamalleja sekä sopimuskäytäntöjä lähdetään sovittamaan korkean esivalmistusasteen tuotteille. Teknisellä puolella on yhä joitain kehitettäviä osa-alueita. Näistä sekä suunnittelun että tuotannon kannalta haasteellinen rakennusosa on välipohja, jonka onnistuneessa toteuttamisessa tarvitaan useamman asiantuntijan yhteinen työpanos, Franssila sanoo.

Tutkimuspuolella Franssila korostaa eri asiantuntijoiden osaamisen yhdistämistä osaksi kiinteistökehittämisen prosessia.

- Alalla tarvitaan paljon yhteiskehittämistä erilaisten teknisten ratkaisuiden viemisessä käytäntöön kilpailukykyisesti ja hyvää rakentamistapaa noudattaen. Puukerrostalorakentamiseen suhtaudutaan yleisesti myönteisesti sekä kiinnostuneesti. Eri sijoittajilla ja tilaajaorganisaatiolla on kuitenkin vaihteleva näkemys sen houkuttelevuudesta sijoituskohteena, Franssila toteaa.

Vapaarahoitteisellakin puolella kiinnostusta

Franssilan mukaan yleishyödyllisille toimijoille ja ARA-kohteisiin puukerrostalorakentaminen on ollut jo pidempään houkutteleva vaihtoehto, mutta vapaarahoitteiset tahot ovat tässä suhteessa seuranneet alan kehitystä vielä hieman vierestä.

- Vapaarahoitteisella markkinalla on havaittavissa selkeää kiinnostusta erityisesti puukerrostaloasuntomarkkinaa kohtaan, mutta alalle tarvitaan toimivien ratkaisuiden lisäksi rutinoituneita ammattilaisia ja yrityksiä, joilla on kokemusta onnistuneista kohteista ja jotka ovat pystyneet muodostamaan hyvän yhteystyöverkoston ympärilleen.

Rakennusalalla muutokset tapahtuvat tunnetusti hitaasti. Kysyntää puurakentamiselle kuitenkin on, ja markkinapotentiaalin ulosmittaaminen vaatii entistä laajempia yhteistyöverkkoja.

- Liiketoimintapotentiaali on tunnistettavissa jo puhtaasti aiheen ympärillä pyörivästä keskustelusta. Tarvitsemme yhteistyöverkostoja, jotka pystyvät tuottamaan alalle hyviä toimintatapoja ja jakamaan tietoa onnistuneiden hankkeiden välillä. Onnistumiset ja niiden jalkautuminen osaksi alan toimijoiden tekemistä on kuitenkin yksi keskeisitä keinoista vastata tunnistettuihin puukerrostalorakentamisen haasteisiin, Franssila sanoo.

Pukki-tutkimushankkeen tuloksia käytiin tarkemmin läpi syyskuun 21. päivä järjestetyssä loppuseminaarissa.[

 

KUUSIKKO-HANKE JA SEN TOTEUTTAJAT

Tampereen Vuorekseen rakennettu Kuusikko on kuuden puurunkoisen kerrostalon kokonaisuus, johon tulee 14 373 kerrosneliötä. Näin isoa määrää puukerrostaloneliöitä yhtenä hankkeena ei ole toteutettu Suomessa aiemmin.

Hankkeen kehittäjänä ja KVR-urakoitsijana toimii Arkta Rakennus Oy. Tilaajina ovat TA-Asumisoikeus Oy sekä A-Kruunu Oy.

Koh­teen kuu­des­ta puu­ker­ros­ta­los­ta TA-Asu­mi­soi­keus Oy:lle ra­ken­ne­taan 3 ta­loa, joi­hin tu­lee yh­teen­sä 103 asu­mi­soi­keu­sa­sun­toa ja A-Kruu­nul­le 3 ta­loa, joi­hin tu­lee yh­teen­sä 92 vuok­ra-asun­toa.

Kuu­sik­ko to­teu­te­taan puu­ran­ka­run­koi­si­na suu­re­le­ment­tei­nä, vä­li­poh­ji­na on ker­to­pui­set ri­pa­laa­tat. Myös CLT-le­vyä käy­te­tään par­ve­ke­laa­tois­sa se­kä his­si­hui­lu­jen sei­nis­sä. Puue­le­ment­ti­toi­mit­ta­ja­na hank­kees­sa on suo­ma­lai­nen puue­le­ment­ti­toi­mit­ta­ja VVR Wood, jo­ka val­mis­taa kaik­ki ele­men­tit poh­joi­sen hi­taas­ti kas­va­nees­ta, ti­heä­syi­ses­tä ha­vu­puus­ta

Pukki-tutkimushanke tuottaa tieto puukerrostalojen verkostojen arvonluonnista ja selvittää kiertotalouteen liittyviä mahdollisuuksia.

 

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.