Arolan pientaloissa päivitettiin vuosisadanvaihteen hirsitalo 2020-luvulle

RSS
4.3.2022 Merja Mäkelä

Turun Hirvensalossa voi asua vuokralla idyllisessä ympäristössä sinkuille ja pariskunnille suunnitelluissa puutaloissa. Talojen suunnittelussa TVT Asunnot kuunteli asukkailta saatuja toiveita ja palautteita. 

Arolan uudet ara-asunnot
Arolan pientaloalue sijaitsee Turun Hirvensalossa. Kuva: Heikki Räisänen.

Arolan pientalojen soma talorivistö on metsäisen kalliorinteen kainalossa, päättyvän kadun päässä. Talojen harmaata väritystä piristävät keltaiset parvekkeet sekä talojen oranssit, vihreät ja violetit etuseinät.

Kolmenkymmentä pari- ja erillistaloa sijaitsee Hirvensalon saaressa, matkaa Turun keskustaan on kahdeksan kilometriä.

– Arolan pientaloihin olemme napanneet idean vuosisadan vaihteen hirsitaloidyllistä, sellaisesta, jossa pienelle omalle oleskelupihalle mahtuu pyöreä pöytä, kaksi tuolia ja pelargoniapenkki. Arolan puisissa pientaloissa tuo perinteinen idylli päivitettiin 2020-luvun asumiseen, kuvailee kehittämispäällikkö Johannes Malmi TVT Asunnoilta.

Omaleimainen ja yhteisöllinen alue

Arolan pientalojen suunnittelussa tavoitteena oli luoda omaleimainen, idyllinen ja yhteisöllinen asuntokohde. Noin 50 neliöisten kaksikerroksisten talojen ideoinnissa mietittiin sinkkujen ja pariskuntien asumisen tarpeita ja otettiin huomioon TVT:n asukkailta saatuja palautteita. Lisäksi hyödynnettiin käytäntöjä, joiden tiedetään lisäävän hyvää asumisviihtyvyyttä.

Pientalojen rakennuttamisen käynnistymistä viivästytti se, että hankekilpailussa saadut tarjoukset olivat liian kalliita.

– Jatkoimme hankkeen valmistelua ja päädyimme neuvottelemaan konseptiratkaisusta Teijo-Talojen kanssa. Lopputuloksena oli riittävän edullinen ja ARA-kelpoinen hinta, Malmi kertoo.

Hankkeeseen toi haastetta Teijo-Talojen tuotantotapa, josta TVT Asunnoilla ei ollut aiempaa kokemusta.
– Kokemus siitä, että talot tehdään valmiiksi tehtaassa sisällä ja kuivassa, oli hyvä. Tuotantotapa ei kuitenkaan suoraan sovellu YSE-urakkamaailmaan, joten sopimusta jouduttiin muokkaamaan hankkeelle sopivaksi.

Mahtava paikka asua

Arolan pientalot valmistuivat suunnitelmien mukaan. Korona-aika asetti haasteita asuntojen esittelylle, mutta se hoitui videon avulla, ja uniikki kohde löysi asukkaansa nopeasti. 

Harviainen ja Malmi  tvt
TVT Asuntojen Johannes Malmi kyseli Pertti Harviaisen kokemuksia uudesta kodista. Kuva: Merja Mäkelä.

Ensimmäiset asukkaat ovat kotiutuneet Arolaan reilut nelisen kuukautta sitten. Nyt Johannes Malmilla onkin hyvä aika lähteä kyselemään ensimmäisistä asumiskokemuksista.

Arolan pientalojen asukas Pertti Harviainen ihailee kotinsa terassilla päivän pidentymistä. Pikkulinnut visertävät ja iltapäivän auringonsäteet alkavat jo siilautua männynlatvojen läpi.

– Tämä on mahtava paikka, ja asuminen on lähtenyt tosi kivasti sujumaan. Asuntokin on kiva, vaikka kaikenlaista outoa ja ihmeellistä on, kun kahdessa kerroksessa on kummassakin 25 neliötä, tuumaa Harviainen tyytyväisenä.

– Tämä on varmasti hivenen outo ratkaisu, että ulko-ovesta tullaan sisälle suoraan keittiöön, Malmi myöntelee.

Tilaa sisustaa oman maun mukaan

75-vuotias Harviainen muutti Arolaan 29 neliön senioriasunnosta, joka oli hänelle liian ahdas. Nyt on tilaa sisustaa. Harviainen tykkää ruuanlaitosta, joten keittiötila on ahkerassa käytössä. Alakerrasta on paikkansa löytänyt myös suurikokoinen kuntosalilaite.
– Olen ajatellut siirtää kuntosalilaitteen kesäksi yläkerran parvekkeelle, Harviainen suunnittelee.

Yläkerrassa on tilaa vuoteelle, sohvaryhmälle, tv-tuolille, tietokonenurkkaukselle ja keinutuolille ja silti tila tuntuu avaralta. Isot ikkunat hulppealle parvekkeelle lisäävät tilantuntua.

– Nämä asunnot mahdollistavat sisustamista persoonallisella tavalla. Sisustamista ei ole lukittu yhteen malliin, Malmi selvittää.

Harviainen on kirjoittanut tarkasti ylös havaintojaan asumisesta. Hänellä ja Malmilla riittää keskusteltavaa mm. ulko-oven ja ilmalämpöpumpun sijainnista. Malmillakin on kysyttävää.

– Miltä se tuntuu, että ikkunat ovat yhteen suuntaan? Siinä on se ajatus, että oma yksityisyys on etupihan puolella, josta näkyy naapuritalon ikkunaton takaiseinä.

– Ihan kiva ratkaisu. Tosin tavarantuojat erehtyvät luulemaan, että pääovi on toisella puolen, Harviainen naurahtaa.

Luontoa joka puolella

Luonnon läheisyys on Harviaiselle tärkeää. Hän kertoo innostuneensa Arolan pientaloista heti, kun kuuli kohteesta.

– Täällä luontoa piisaa joka puolella vaikka kuinka paljon. Kävin paikan päällä katsomassa jo silloin, kun oli vasta puita kaadettu, ja totesin, että on hieno paikka. Olen sellainen mettässäkulkija, ja minulle on oikein herkkua, kun pääsen kulkemaan siellä.

Viihtymistä on lisännyt sekin, että naapurit ovat mukavaa väkeä.

– Paljon on nuorta opiskelijatyyppistä porukkaa ja on täällä muutama iäkkäämpikin, aika hyvin eri ikäisiä. Ja se on kiva juttu, että koiria täällä on tosi paljon.

Arolassa perinteisestä suomalaisesta asumiskulttuurista muistuttaa asukkaiden yhteiskäytössä oleva pihasauna.

– Pihasauna lämpiää kahtena päivänä viikossa. Sauna on juuri sopivan kokoinen kahdelle, kolmelle ihmiselle.

Asuntojen yhteispesutupa on ollut mieluisa yllätys.

– Pesutupa on kerta kaikkiaan hieno. Minullakin on melkein uusi pesukone, mutten ole sitä edes seinään pistänyt kiinni. Käytän vain pesutupaa, Harviainen kiittelee.

Asumisen kehittämisessä mukana

TVT Asunnot on kehittänyt Arolan alueella laajemminkin uudenlaisia rakentamistapoja. Persoonallisten pientalojen naapurissa on mm. vertailevan puu- ja betonikerrostalorakentamisen kohde, puukerrostalo Kirsikka ja betonikerrostalo Kide. Alue tulee täydentymään vielä puurunkoisilla rivitaloilla.

– Meillä on suuri kiinteistökanta, yli 11 000 asuntoa. Haluamme, että meillä on monipuolista ja monimuotoista asuntotarjontaa. Isona toimijana haluamme myös olla mukana kehittämässä asumisen toimialaa, Malmi pohtii.

Katso video: TVT:n asuntokohteet Hirvensalon Arolassa (vimeo.com)

TVT Asunnot Oy

  • omistaa ja hallinnoi n. 11 000 asuntoa: n. 7 500 kerrostaloasuntoa, n. 2 200 rivi-, luhti- ja pientaloasuntoa ja n. 1 200 asunto-osakehuoneistoa
  • uudistuotantotavoite on yli 300 asuntoa/v ja investointitaso keskimäärin 70 miljoonaa euroa/v
  • liikevaihto vuonna 2020 oli yli 88 miljoonaa ja tase yli 554 miljoonaa euroa
  • kuuluu Turun kaupunkikonserniin
  • www.tvt.fi

Ilmakuva: Heikki Räisänen

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.