Tuusulaan valmistui ARA-vuokra-asuntoja virtaavan betonirakentamisen keinoin

RSS
4.3.2022 Sinituuli Untamala, Y-säätiö, M2-kodit

Tuusulaan valmistui vuokrakoteja uudenlaisella virtaavan betonirakentamisen tekniikalla. Talo tehtiin mahdollisimman valmiiksi tehdasoloissa. Poikkeuksellisen tehokas tekniikka nopeutti rakennusprosessia merkittävästi. Tehokas rakennusprosessi ei kuitenkaan tarkoittanut tinkimistä rakentamisen ja asumisen turvallisuudesta.

Kauppatie 2 Tuusula
M2-kodit rakennutti Tuusulan Hyrylään lähes 90 ARA-vuokra-asuntoa. Kuva: Marco Caruso

Y-Säätiön M2-Kotien rakennuttamat lähes 90 ARA-vuokra-asuntoa Hyrylän keskustassa, Kauppatie 2:ssa, valmistuivat syksyllä 2021. Asuntojen rakentamisprosessi oli poikkeuksellisen tehokas, sillä ne rakennettiin uudenlaisella virtaavan betonirakentamisen tekniikalla.



Virtaava betonirakentaminen on uudenlainen rakennustekniikka, joka mahdollistaa rakennusprosessin läpimenoajan nopeutumisen merkittävästi. Prosessi nopeutuu suunnittelun aloituksesta kohteen käyttöönottoon jopa yli kolmanneksella tavanomaiseen verrattuna.

”Kauppatien kerrostalon rakennusprojekti eteni useita kuukausia normaalia nopeammin. Tarkalla suunnittelulla ja ajansäästöllä saimme samalla rahalla parempaa laatua”, M2-Kodit omistavan Y-Säätiön rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman kertoo.

Kauppakadun asuntojen päätoteuttajana toimi Riisula rakennus Oy. Projektijohtopalvelusta vastaavana urakoitsijana hankkeessa toimi virtaavaan betonirakentamiseen erikoistunut COfLOW Oy.

Talo tehdään mahdollisimman valmiiksi jo tehtaalla

Virtaava betonirakentaminen perustuu tarkkaan malliin, jonka avulla talo voidaan esivalmistaa mahdollisimman valmiiksi jo tehdasolosuhteissa. Tavoitteena on parantaa rakennusprosessin tehokkuutta ja vähentää työmaan rakennuskustannuksia.

Työmaalle jäävä kokoonpano- ja muu rakentamistyö suoritetaan modernin materiaalivirtaohjauksen keinoin. Tehokkaaseen materiaalivirtaohjaukseen työmaalla kuului muun muassa nykyaikaisten logistiikan sekä johtamisen työkalujen hyödyntäminen.

M2-Kotien talojen asunnot koottiin välipohjansa osalta kokoon kolmesta elementistä ja hyvin vähäisillä valutöillä. Edes parvekkeita ei tarvinnut asentaa paikoilleen työmaalla, vaan ne olivat jo valmiiksi integroituina elementteihin.

Asunnoissa käytettiin välipohjaratkaisuna Luja-Superlaattaa, joihin on parvekkeen lisäksi integroitu myös lattialämmitys. Lattialämmityksen lisäksi uudenlaiseen betonielementtiin voitiin asentaa myös putket ja sähkötekniset komponentit tai niitä palvelevat varaukset valmiiksi. Näiden ansiosta laattoja ei tarvittu rouhia tai niihin tehdä koloasennuksia. Luja-Superlaatan käyttö mahdollisti myös kaikkien valu- sekä nostotöiden määrän minimoimisen työmaalla.

Kaikki toimijat otettiin mukaan talon suunnitteluun

Huolellisen tehtaalla tehdyn esityön lisäksi Kauppakadun asuntojen valmistumisen tehokkuuteen vaikutti suuresti poikkeuksellisen tarkka suunnitteluprosessi. Tavanomaisesta rakennusprosessista poiketen, rakentamiseen osallistuvat kumppanit otettiin jo heti alussa mukaan talon suunnitteluvaiheeseen.

Työtapa perustuu COfLOW Oy:n kehittämään AssiÓ-konseptiin (asuntoallianssi) ja sen olennaiseen osaan, AssiÓ-ekosysteemiin, joka kokoaa yhteen pääosan hankkeessa toimivista kumppaneista.

”Tekniset ratkaisut pohdittiin yksityiskohtia myöten valmiiksi jo talon suunnitteluvaiheessa. Tämä osaltaan mahdollisti tehokkaan työskentelyn itse rakentamisvaiheessa, kun kaikki päätökset oli jo tehty”, kertoo Kampman.

Tehokkuus rakentamisessa ei tarkoita turvallisuudesta tinkimistä

Vaikka M2-Kotien kerrostalo valmistui tehokkaasti ja tavanomaista rakennusprojektia nopeammin, talon laadusta tai turvallisuudesta ei missään kohtaa tingitty.

”Kun rakentamisen tavat ovat tehokkaat ja harkittu tarkasti, myös lopputuloksesta tulee turvallinen. Huolellisen suunnittelutyön ja tehtaalla suoritetun esityön ansiosta lopputulos on laadukas ja viimeistelty, vaikka aikaa rakennusprosessiin kului kokonaisuudessaan vähemmän”, Kampman toteaa.

Rakentamisen kosteusriskit liittyvät usein vaurioihin, jotka syntyvät sään armoilla olevien rakennustyömaiden puutteellisista suojauksista. Kosteusturvallisuus otettiin Kauppakadun rakentamisprosessissa huomioon monin tavoin.

Rungon valmistuttua talo saatiin alle viikossa sääsuojaan, sillä vesikatto tuotiin niin ikään esivalmisteltuna suoraan työmaalle. Kosteudenhallinnan varmistamiseksi käyttöön otettiin seurantajärjestelmän anturit, jotka mittasivat rakentamisen aikaista kosteutta. Näin varmistetiin mahdollisimman turvallinen lopputulos tulevia asukkaita ajatellen. Perinteisestä ontelolaatasta poiketen, Luja-Superlaatan sisälle ei kerry vettä, jonka vuoksi kosteusongelmien riski on pienempi.

Myös ikkunat kiinnitettiin jo tehtaalla valmiiksi asuntojen elementteihin saumauksineen ja pellityksineen. Tämä mahdollisti sääsuojan rakentumisen jo rakennuksen runkovaiheessa kerroksittain.

Uudet asukkaat pääsivät muuttamaan asuntoihin syksyllä

Kauppatien asukkaat pääsivät muuttamaan uusiin koteihinsa lokakuussa 2021. Talon erinomainen sijainti aivan Hyrylän keskustassa on mahdollistanut M2-Kotien asukkaille helpon asumisen kattavien palveluiden läheisyydessä.

Asumisviihtyvyyteen on vaikuttanut myös huoneistojen laadukkaat pintamateriaalit. Asuintilojen lattioissa on laminaatit, kylpyhuoneissa ja wc-tiloissa on keraaminen lattialaatoitus. Huoneistoihin on asennettu myös ABB:n KNX-pohjainen väyläohjaus, jonka avulla asukkaat voivat ohjata itse muun muassa asunnon lämpötasoa, ilmanvaihtoa, valaistusta ja ovipuhelinta.

Myös asuntojen kylpyhuonemoduulit integroitiin tehtaassa suoraan Superlaatan päälle. Lopputuloksena saatiin laadukkaat kylpyhuonekalusteet ja -pinnat.

Huolellisen suunnittelutyön ja tehtaalla suoritetun esityön ansiosta lopputulos on laadukas ja viimeistelty, vaikka aikaa rakennusprosessiin kului kokonaisuudessaan vähemmän.

M2-Kotien uudet ARA-vuokrakodit sijaitsevat Hyrylän keskustassa Kauppatie 2:ssa kattavien palveluiden äärellä.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.