ARA-koti Lohjanjärven rannalla

RSS
4.10.2021 Vesa Ijäs, yliarkkitehti, ARA
Kohtaamisia kortteli Lohja
Korttelissa on viihtyisä yhteispiha, joka muodostaa turvallisen, autottoman sisäpihan.

Asumisoikeus-, vuokra- ja palvelutalo. Näistä aineksista muodostuu Lohjan Asuntomessujen Kohtaamisia-kortteli, jossa on asukkaita päiväkotilapsista senioreihin. Kaksi korttelin taloista on ARA-kohteita. TA-Asumisoikeus Oy:n kohde palkittiin Asuntomessujen Vihreä teko -palkinnolla kesällä 2021.

Lohjan Asuntomessujen kerrostalokorttelin suunnittelusta järjestettiin kilpailu vuonna 2018. ”Osallistuimme Lohjan kaupungin kaavoituksen pohjaksi järjestämään tontinluovutuskilpailuun yhdessä Suomen Hoivatilat Oy:n kanssa ja onnistuimme voittamaan kisan”, toteaa johtava arkkitehti Mikko Kaira UKI Arkkitehdit Oy:stä. Kilpailuvaiheen arkkitehtina meillä toimi Sasua Alasentie. Hän oli myös TA-Asumisoikeus Oy:n kohteen pääsuunnittelijana. 

Ilmakuva Kohtaamisia kortteli
Korttelin muodostavat etualan palvelutalo, asumisoikeustalo (vas.) ja vuokratalo (oik.). 

Idea monisukupolvisesta korttelista oli UKI Arkkitehdit Oy:n suunnitelman kantava ajatus, jota kaikki osapuolet, myös TA-Asumisoikeus Oy ja Lohjan Vuokratalot Oy halusivat lähteä toteuttamaan. Kohtaamisia-korttelin idea oli koota erilaiset asujat yhteen, tarjota asumista ja palveluja eri-ikäisille ihmisille.

Mikko Kairan mukaan yhteistoiminta oli vahvimmillaan kaavan tekovaiheessa, jolloin jokainen osallistuja sitoutui yhdessä määriteltyihin laadullisiin tavoitteisiin. Niistä irtaantuminen myöhemmin oli vaikeampaa, kun osapuolet olivat itse olleet mukana kaavan tavoitteita määrittelemässä.

”Korttelissa kolmen eri rakennuttajan tavoitteiden yhteensovittaminen onnistui hyvin, koska kaikki keskeisimmät rakennusten arkkitehtuuriin liittyvät ideat saatiin sisällytettyä asemakaavaan. Kilpailuvaiheen arkkitehtina meillä toimi Sasua Alasentie. Hän oli myös TA-Asumisoikeus Oy:n kohteen pääsuunnittelijana,” Mikko Kaira toteaa.

Haasteita oli Kairan mukaan lähinnä siinä, että kustannuspaineet vaihtelivat toteuttajakohtaisesti ja rakennusten suunnitteluvaiheessa arkkitehdeilla oli hieman erilaiset haasteet juuri kustannusten kanssa. Hyvä esimerkki onnistuneesta yhteistoiminnasta on koko korttelialuetta palveleva ja liikenteen melua vaimentava pysäköintikatos, joka tehtiin yhdessä kaikkien toimijoiden kanssa.

Asuntomessuista potkua palkitun asumisoikeustalon toteutukseen

TA-Asumisoikeus Oy:n rakennuttamaan Sahapiha 6:een valmistui kuusikerroksinen talo, jossa on yhteensä 34 asuntoa, kaksioita 19. Kohteen rakentamiskustannus oli 3 331 €/asm² ja hankinta-arvo 3 815 €/asm² (ks. Taulukko).

”Talossa on yhteisöllisiä tiloja, mm. sauna ja laaja kattoterassi järvinäkymineen. Ensimmäisessä kerroksessa on liiketilamainen, koko korttelin käytössä oleva yhteistila. Kortteliin tehtiin onnistunut yhteispiha, joka muodostaa turvallisen, autottoman sisäpihan. Lisäksi korttelin autopaikoitus on tehty hienosti viherkattoiseen katokseen. Näin upeaa kokonaisuutta kuvaa kohteen projektiarkkitehti Roni Koski-Tuuri UKI Arkkitehdit Oy:stä.

”TA-Asumisoikeus Oy:n tarkoituksena oli tuoda messuilla esille asumisoikeusasumista asumismuotona sekä esitellä ihan normaalia uutta TA:n asumisoikeuskohdetta”, kertoo puolestaan rakennuttajapäällikkö Ari Uotila TA-Rakennuttaja Oy:sta. 

Asotalon kattoterassi
Talossa on laaja kattoterassi järvinäkymin sekä sauna.

”Se, että kohteesta oli tulossa messukohde, antoi selvästikin kaikille suunnittelijoille ja urakoitsijoille lisätsemppiä hoitaa oma osuutensa mahdollisimman hyvin”, Uotila tuumii. 

Kohtaamisia korttelin kattosauna
Kattoterassin sauna.
 
 

Ilmiön on huomannut myös UKI Arkkitehdit Oy:n Mikko Kaira: ”Asuntomessutapahtuma tuo aina oman näytön paikan alueelle. Olen itse ollut mukana Asuntomessuilla vaihtelevasti vuodesta 1991 lähtien niin rakennussuunnittelijana, alueen asemakaavallisen kokonaisratkaisun kehittäjänä kuin arkkitehtikilpailun tuomarina. Joka kerta, kun Asuntomessut tulevat alueelle, olen havainnut rakentamisen tason nousevan”.

Kohde saikin paljon myönteistä huomiota ja se palkittiin Asuntomessujen Vihreä teko -palkinnolla.

Tiivistä yhteistyötä ja volyymietua hankinnoissa

Ennen onnistunutta lopputulosta oli työtä tehty jo useita vuosia. TA-Asumisoikeus Oy:n messutiimin Anu Vähäkallio ja Eija Imara-Väisänen osallistuivat hankkeeseen jo Lohjan Hiidensalmen asemakaavamuutoksen valmisteluvaiheessa vuosina 2017–2018. TA-Rakennuttaja Oy tuli hankkeeseen mukaan alkuvuodesta 2019, samoihin aikoihin, kun asemakaavamuutos valmistui ja hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa.

TA:n messutiimi osallistui kaavoitusvaiheeseen. Asemakaavan ja suunnittelun lähtökohtana oli UKI Arkkitehtien laatima Kohtaamisia-korttelin viitesuunnitelma. Ari Uotilan mukaan asemakaava oli laadukas: se ei määritellyt käytettäviä ratkaisuja kuitenkaan liian tarkkaan vaan jätti suunnittelijoille mahdollisuuden ja vapauden rakennussuunnitteluvaiheessa tutkia erilaisia vaihtoehtoisia toteutusratkaisuja.

Uotila toteaa, että korttelin suunnitelmien yhteensovittaminen onnistui luontevasti kun kaikki kolme eri rakennuttajaa valitsivat kohteiden pääsuunnittelusta vastaamaan saman, UKI Arkkitehdit Oy:n.

Työmaavaiheessa toteutettiin yhteishankintoja silloin, kuin se vain oli mahdollista ja järkevää. Yhteishallinnassa olevan LPA-tontin autokatosten ja yhteisen piha-alueen suunnittelut hoidettiin yhteistyössä ja myös urakoitsijat niihin valittiin yhteisellä kilpailutuksella. Näin varmistettiin, että piha-alueista tuli yhtenäisen näköinen kokonaisuus.

Pääurakoitsijana toimineen Ojarannan Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Saku Kanasuo kertoo, että rakennusliikkeen näkökulmasta haasteena oli urakkarajojen ja -alueiden yhteensovittaminen siten, että kaikki korttelin toimijat pystyivät tekemään työnsä ilman suurempia haittoja. ”Tämäkin haaste saatiin vältettyä hyvällä ennakkosuunnittelulla sekä toimijoiden välisellä yhteistyöllä. Etuna oli, että saimme tietynlaista volyymietua hankinnoissa ja ostoissa, koska hankkeita oli useampia.”

Korkea taso saatiin sovitettua ARAn hintaraamiin

TA:n asumisoikeustalon viereen Sahapiha 4:ään valmistui Asuntomessuille Lohjan Vuokra-Asunnot Oy:n kuusikerroksinen vuokrakerrostalo, jossa on 36 asunto, kaksioita 22 kpl. Talon rakentamiskustannus oli 3 347,6 €/asm² ja hankinta-arvo 3 641,5 €/asm² (ks. Taulukko).

Arkkitehti Marjaana Harjapää vastasi kohteen suunnittelusta. Hänen mukaansa rakennus suunniteltiin osaksi koko korttelia esimerkiksi julkisivujen materiaalit ja luonnonläheiset värit sovitettiin yhteen viereisten rakennusten kanssa.

Yhteispiha ja viherkattoiset autokatokset muodostavat mukavan ja esteettisesti kauniin ympäristön talojen ympärille. Rakennuksessa suosittiin kosteusteknisesti varmoja ratkaisuja, kuten harjakattoa pitkine räystäineen. Etelän puolen ikkunoissa on auringon varjostusritilät ja vesikatolla on aurinkopaneelit, joiden tuottamalla energialla käytetään asuntojen ilmanvaihtokojeita.

Taulukko asuntomessujen ara_kohteet

”Mielestäni kohde tarjoaa toimivia, kohtuuhintaisia asuntoja ja monipuolisia yhteisöllisiä tiloja, kuten kuntosali-kerhohuoneen, pesulan ja kuivaushuoneen sekä kattokerroksen saunan ja terassin järvinäkymineen”, tyytyväinen arkkitehti toteaa.

Lohjan Vuokra-Asunnot Oy sai messualueelta tarvitsemiaan pienempiä asuntoja: ”Yhtiömme asuntokanta on ollut pääsääntöisesti 1960–80 -luvuilla rakennettuja perheasuntoja, lähinnä kolmioita. Kuitenkin lähes 80 % asuntoa hakevista etsii pienempää asuntoa. Nyt valmistunut kohde vastaa hyvin kysyntään täydentäen asuntotarjontaamme”, toimitusjohtaja Veli Haukka kertoo.

Messujen myötä myös ARA-kohteet saivat myönteistä julkisuutta. ”Ihmiset pääsivät messuilla toteamaan, että vuokra-asuntojen laatu ei eroa ns. ’kovan rahan’ asunnoista. Toisaalta Asuntomessualue rakennuspaikkana nostaa hankkeen kustannuksia, mutta onneksi ARAlla on ammatti-ihmisiä ohjaamassa hankkeita siten, että kustannuksia saadaan pidettyä kurissa”, Haukka toteaa.

ARAn asettamiin hintaraameihin mahtuvat kustannukset sovitettiin Asuntomessukohteen korkeisiin kaupunkikuvallisiin ja laadullisiin tavoitteisiin kohteessa onnistuneesti. Porrashuoneen julkisivuun integroitiin myös Kim Jotunin suunnittelema taideteos Uitto.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.