Väestö ikääntyy vauhdilla – ARA tukemassa kuntien ennakointi- ja varautumistyötä

RSS
4.10.2021 Marika Koramo, FCG

Jokaiseen kuntaan kannattaa päivittää asuntopoliittinen ohjelma, jossa pohditaan ikääntyneiden ennakointi- ja varautumisnäkökulmat nykyistä vahvemmin.

Väestöllinen huoltosuhde, ja hoidon tarve puhututtavat monella eri yhteiskunnan tasolla. Useimmissa kunnissa yli 75-vuotiaiden määrä tuplaantuu vuoteen 2040 mennessä ja yli 85-vuotiaiden määrä voi kasvaa jopa yli 200 % . Näiden lukujen valossa on oleellista miettiä, miten kunnissa on varauduttu tähän haasteeseen.

FCG Konsultointi Oy käynnisti, ARA, ympäristöministeriö ja kymmenen kuntatoimijaa ovat toteuttaneet verkostohankkeen, jossa tuettiin kunnissa tehtävää ennakointi- ja varautumistyötä ikääntyneiden asumisessa. Hanke liittyy ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmaan, jonka tavoitteena on tukea sekä ikäihmisiä, että kuntia ratkaisemaan väestön ikääntymisestä seuraavia asumisen tarpeita.

Verkostohanke toteutettiin joulukuun 2020-elokuun 2021 aikana. Hankkeen alussa FCG laati kuntakohtaiset tilannekuvaraportit, joiden pohjalta arvioitiin ikääntyneen väestön asumistarpeita ja kuntien keskeisimpiä haasteita tulevaisuudessa. Hankkeen työpajoihin osallistui yhteensä noin 115 eri alojen asiantuntijaa. Hankkeeseen osallistuneet kunnat olivat: Espoo, Heinola, Joensuu, Laitila, Liperi, Lohja, Seinäjoki, Vantaa, Vihti sekä Ylä-Savon sote-kuntayhtymä.

Asumisen esteettömyys keskeinen haaste

Työpajatyöskentely toi ikääntyneiden asumiseen liittyviä teemoja ja näkökohtia monipuolisesti esiin. Vaikka kuntien välillä on paljon eroja, ikäasumisen haasteet ja tarvittavat toimenpiteet näyttäytyvät samankokoisten kuntien kesken melko samankaltaisina. Toimenpiteitä pohdittiin työpajoissa monipuolisesti viidestä eri näkökulmasta (kuva alla).

Ikääntyneiden määrän kasvaessa on tärkeää, että ikääntyneet pystyvät asumaan kotona mahdollisimman pitkään. Tätä edistää mm. se, että asunnot ympäristöineen ovat esteettömiä ja tarvittavat palvelut helposti saavutettavissa. Pitkään kotona asumista tukee myös se, että ikääntymiseen ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin on varauduttu ennakolta. Tätä voidaan tukea jakamalla tietoa ja lisäämällä tietoisuutta asiasta. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon toteuttamilla ennakoivilla kotikäynneillä on hyvä ottaa asumiseen liittyvät asiat puheeksi.

Yksi oleellinen haaste on, että esteetöntä asuntokantaa ei ole useissa kunnissa riittävästi. Kaikissa kunnissa ei ole myöskään tietoa ikääntyneiden asuinolosuhteista, ikäihmisten omista tarpeista ja toiveista tai talojen esteettömyystarpeista. Jotta ikääntynyt voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, tulisi kunnissa kartoittaa perustietoja ikääntyneiden asuinolosuhteista. Toimintakyvyn heikentyessä yksi asumisen haaste on hissin puuttuminen.

Kunta voi edistää esimerkiksi korjaustoimenpiteiden tarpeiden arviointia ja toteuttamista monella tapaa, jotta kotona asuminen olisi mahdollista mahdollisimman pitkään. Kunnissa kannattaa päivittää myös nykyisiä asuntopoliittisia ohjelmia huomioimalla ennakointi- ja varautumisnäkökulmat nykyistä vahvemmin. Monipuolisen asuntokannan edistämiseksi kunnissa vahvistetaan yhteistyötä yksityisten toimijoiden muun muassa rakennuttajien ja maanomistajien kanssa. Ikääntyneitä tai heitä edustavia järjestöjä kannattaa myös jatkossa ottaa ennakointi- ja varautumistyöhön mukaan. Työpajoissa vanhusneuvostojen jäsenet antoivat hyviä ideoita mm. kotona asumisen tukemiseksi.

”Toimenpiteet kotona asumisen tukemiseksi ovat ensisijaisia, koska ne tukevat myös ikääntyneiden omia asumistoiveita.”

Useissa kunnissa ARAn myöntämien hissiavustusten turvaaminen nähtiin tärkeänä. Kunnissa on paljon kiinnostusta muiden kuntien ja eri maiden hyviä ratkaisuja ja konsepteja kohtaan. Useissa kunnissa oli myös suunniteltu monisukupolvisen tai ikääntyneille suunnattujen korttelikohteiden rakentamista.
 

Kunnan toimenpiteiden suunnittelu

Kerromme mielellään lisää ennakointityöstä ja kuntien toimenpiteistä ikääntyneiden kotona asumisen tukemiseksi:

  • Sonja Manssila, erityisasiantuntija, ARA, etunimi.sukunimi@ara.fi
  • Marika Koramo, FCG,

Tietoa ARAn avustuksista www.ara.fi-sivuilla ja sähköpostitse: korjausavustus.ara@ara.fi:

  • esteettömyys- ja hissiavustus
  • avustus iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjaamiseen
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.