Lisävuosi mahdollistaa vieläkin paremman sosiaalisen asumisen festivaalin

RSS
4.10.2021 ARA-viestin toimitus

Pandemia torppasi kansainvälisen sosiaalisen asumisen festivaalin järjestämisen kesällä 2021, mutta vuosi lisäaikaa kesään 2022 on hyödynnetty uutta ideoiden ja hioen tulevan festivaalin sisältöä.

ARA teki jo varhaisessa vaiheessa päätöksen, että International Social Housing Festival –tapahtuma siirrettiin kesään 2022.

Osa ohjelmasta toteutetaan hybridinä

Pandemian aiheuttama uusi tilanne pakotti järjestäjät pohtimaan uudelleen tulevan tapahtuman luonnetta. Kesän 2022 tapahtumista osa päätettiinkin toteuttaa hybridimuotoisena. Näin tapahtumiin ja festivaalihenkeen pääsee osalliseksi sekä paikan päällä että verkon välityksellä.

”Halusimme pitää kiinni alkuperäisestä ajatuksesta iloisesta kaupunkifestivaalista, joka näkyy ja kuuluu. Lisäksi tavoitteena on tutustuttaa kansainväliset vieraat upeaan kesäiseen Helsinkiin, eikä se onnistu etäyhteyden välityksellä”, festivaalin koordinaattori Sina Rasilainen ARAsta kertoo.

Festivaalivieraille halutaan tarjota konkreettisesti laaja kattaus yleishyödyllisen, sosiaaliseen asumisen kohteita, sillä Helsinki on oiva esimerkki siitä, miten julkista ja yksityistä asuntokantaa on onnistuttu sekoittamaan. Hyviä esimerkkejä ovat mm. Jätkäsaari, Kalasatama ja Kruunuvuorenranta, joihin voi myös tutustua paikan päällä festivaalin aikana.

Ajatusten vaihtoa ja oppimista

Sina Rasilainen sanoo, että vierailukohteiden lisäksi on tärkeää nostaa esille keskustelua asuntopoliittisista linjauksista ja asumisen kehittämisestä.

Samaa mieltä on ARAn johtaja Jarmo Lindén. Hänen mielestään sosiaalisen, kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon tarvitaan lisäpanostusta, jotta kohtuuhintainen asuminen olisi mahdollista kaikille. ”Toivon, että festivaalin myötä media nostaisi näitä näkökulmia esille”, Linden pohtii.

Kotimaisen keskustelun lisäksi festivaali tarjoaa mahdollisuuden kansainväliseen keskusteluun. Eurooppalaisten lisäksi mukaan on ilmoittautunut toimijoita esimerkiksi Yhdysvalloista. Festivaalilla suomalaisilla on erinomainen mahdollisuus oppia muiden kokemuksista.

Festivaalin pääpuheenvuoroissa tarjotaan kansainvälistä näkökulmaa kohtuuhintaiseen asumiseen, talouteen ja asuntopolitiikkaan. Tulevaisuustutkimus tarjoaa kurkistuksen tulevaisuuden asumiseen ja trendeihin.

”Festivaali tarjoaa erinomaisen alustan uusille ideoille, ajatusten vaihdolle ja toinen toisiltamme oppimiselle”, Jarmo Lindén toteaa.

Opiskelija-asumisen eri vaihtoehtoja

Opiskelijoiden asuminen on kiinnostavaa kansainvälisessä vertailussa. Opiskelijat ovat yleensä pienituloisia, mutta opiskelu edellyttää usein asumista kaupunkikeskuksissa. Festivaali antaa mahdollisuuden keskustella ja vertailla, miten asiaa ratkotaan muissa maissa. Suomen opiskelija-asunnot SOA ry olikin ensimmäisiä festivaalikumppaniksi ilmoittautuneita tahoja.

”Tavoitteemme on herättää lyhyiden puheenvuorojen kautta keskustelua eri maiden opiskelija-asumisen ratkaisuista”, toiminnanjohtaja Jani Sillanpää SOA ry:stä kertoo.

Seminaarin lisäksi SOA tutustuttaa festivaalivieraita suomalaisen asumisen erityispiirteisiin ja järjestää kohdevierailuja pääkaupunkiseudun opiskelija-asuntokohteisiin. ”Suomalaisen rakentamisen laatua on mukava näyttää. Haluamme myös esitellä erilaisia asumisen muotoja yksilöllisen asumisen lisäksi, esimerkiksi kimppa-asumista”, Sillanpää listaa.

Asukkaiden ääni esille

Sina Rasilainen pitää tärkeänä, että festivaalitapahtuma nostaa asumisen toimijoiden lisäksi asukkaat esille: ”Tavoitteena on, että mielenkiintoinen maksuton festivaaliohjelma innostaa myös pääkaupunkiseudun asukkaita osallistumaan. Asukasosallisuuden eri muodot ja lakiin perustuva vuokrataloyhtiöiden yhteishallinto ovat suomalaisia ainutlaatuisuuksia, jotka varmasti kiinnostavat yleisöä. Haluamme aktivoida asukkaita jo festivaalin valmisteluvaiheessa mukaan ja innostamme heitä yhteistyössä vuokrataloyhtiöiden kanssa kuvaamaan omaa arkeaan ja asuinympäristöään lyhytvideoille. Videoita voi nähdä muun muassa festivaalin verkkosivuilla, Twitterissä ja festivaaliapissa. ”

Nyt katsomme hyvillä mielin eteenpäin: ”Huolimatta siitä, että järjestelyt siirtyivät verkkoon, pyrimme pitämään yllä festivaalin innostavaa ilmapiiriä ja kontaktoimme säännöllisesti yhteistyökumppaneitamme. Housing Europe puolestaan järjesti verkkototeutuksena International Social Housing Film Festivalin ennakkotapahtumana Helsingin festivaalille. ”

ISHF 2022 banneri

ISHF, Helsinki 2022 - Welcome Home

ARA järjestää yhteistyössä Housing Europen ja Helsingin kaupungin kanssa sosiaalisen asumisen kaupunkifestivaalin Helsingissä 14-17.6.2022.

Mukaan on ilmoittautunut kolmisenkymmentä kotimaista kumppaniorganisaatiota, jotka järjestävät omaa festivaaliohjelmaa. Kumppanit edustavat vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöitä, säätiöitä, yliopistoja, asumisen rahoittajia, opiskelija- ja nuorisoasumisen toimijoita, erilaisia hankkeita ja muita asumisen alan asiantuntijoita. Kumppaniksi on mahdollista edelleen tulla mukaan! Tapahtumailmoittautuminen on avoinna 12.12.2021 asti festivaalin verkkosivuilla: https://socialhousingfestival.eu/

Klikkaa itsesi myös uutiskirjeen tilaajaksi samojen verkkosivujen kautta.

Otathan myös seurantaan festivaalin Twitter-tilin @ishf2022
 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.