Setlementtiasunnoille Asumisen tekoja -palkinto

RSS
22.2.2021 Sonja Manssila, ARA

Asumisen tekoja -palkinto myönnettiin Setlementtiasunnot Oy:lle ja sen Härmälänrannan talolle Tampereella. Arviointiraati kiitti voittajaa erityisesti asukkaiden osallistumisen tukemisesta.

 

Härmälänrannassa asuu yhteisöllisessä kerrostalossa kehitysvammaisia henkilöitä omissa asunnoissaan. Tukiasunnot sijaitsevat osana muita vuokra-asuntoja ja naapurustoa. Talossa on muun muassa yhteistiloja, asumiskoordinaattoritoimintaa ja yhteisiä tapahtumia.

Settlementtiasuntojen asumisen tekoja kohde
Härmälänrannassa toimii myös asumiskoordinaattori.

Härmälänrannan kohde edustaa monien tahojen yhteistyössä toteuttamaa yhteisöllistä asumista, jossa panostetaan naapureiden väliseen yhdessäoloon ja yhdessä tekemiseen. Naapureiden tuttuus luo turvallisuutta asukkaille.

Raati arvioi asumiskoordinaattorin toimintamallin ja asukastoimikunnan kehittämistyön erityisen merkitykselliseksi vammaisten osallistumisen tukemisessa. Asumiskoordinaattori kuuntelee talon kaikkien asukkaiden toiveita ja tukee yhteisen asukastoiminnan toteutumista. Asumiskoordinaattorit tekevät tiivistä yhteistyötä erityisasumisen  työntekijöiden kanssa.

Kunniamaininta Seinäjoelle ja Siun Soten Juuan tuetulle asumiselle

Seinäjoen kaupunki ja Siun Soten Juuan tuettu asuminen saivat kunniamaininnat pitkäjänteisestä ja innovatiivisesta kehittämistyöstä kehitysvammaisten ihmisten asumisen kehittämisessä.

Asumisen tekoja kohde
Härmälänrannassa kehitysvammaiset henkilöt asuvat osana naapurustoa.
 
 

Seinäjoen kaupunki on kehittämistyössään monipuolistanut asumisen vaihtoehtoja ja lisännyt tavallisten vuokra-asuntojen tarjoamista kehitysvammaisille. Mukana kehitystyössä on kokemusasiantuntijoina kehitysvammaisia henkilöitä ja eri kunnan viranomaisia – mm. kaavoituksen, kaupunkisuunnittelun ja vammaispalveluiden asiantuntijoita.

Siun Soten Juuan tuettu asuminen sai kunniamaininnan kehittämästään etätuesta tukiasumisessa. Digilaitteet ovat tulleet tutuiksi.

 

Asukkaiden omatoimisuus, itsenäisyys ja elämänhallinta ovat lisääntyneet. Asukkaiden itsetunto on vahvistunut, kun he ovat saaneet tehdä tukeensa liittyviä valintoja ja kun heidän taitonsa ovat vahvistuneet.

Ensimmäistä kertaa jaettu Asumisen tekoja -palkinto myönnetään toimintatavasta tai ratkaisusta, joka toimii suunnannäyttäjänä kehitysvammaisten ihmisten asumiselle, on innovatiivinen ja edistää yhdenvertaista asumista.

Palkinnon myöntävät Kehitysvammaisten asumisohjelman toimeenpanosta vastanneet ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö. Ministeriöiden lisäksi palkintoraatiin kuuluivat Kuntaliiton, ARAn, Me Itse ry:n, THL:n, Kehitysvammaliiton, Steg för Steg -järjestön sekä omaisten edustajat.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.