Purkukartoitus auttaa rakentamisen kiertotaloudessa

Uutinen 29.9.2020 klo 15.30
Purkukuva
Haapajärven Vuokratalojen purkutyömaata. Kuva: Taina Ruhala

Purkumateriaalien hyödyntäminen on rakentamisen kiertotalouden ydintä. Siksi ARA vaatii nykyisin purkuavustuksen ehtona selvityksen purkumateriaalien hyödyntämisestä.

Talon purkaminen
Purkaminen sujui Haapajärvellä rivakasti. Kuva: Taina Ruhala

Haapajärven Vuokratalot on saanut vuonna 2020 ARAlta purkuavustusta kahden vuokratalon purkamiseen. Toimitusjohtaja Taina Ruhala kertoo, että yhtiö tilasi purkukartoituksen Widetek Oy:ltä.

Onnistunut purku-urakka

Haapajärven Vuokratalot onnistui purkuhankkeessa erinomaisesti. Kaikki materiaalit, villoja lukuun ottamatta, löysivät jatkokohteet. Hyvä purkufirma saatiin kilpailutuksessa yhteistyössä kaupungin kanssa. ARAn purkuavustus kattoi suuren osan purkamiskustannuksista.

Ruhala kertoo vinkkinä, että asbestikartoitus ja betonin liukoisuustestit kannattaa tehdä yhtä aikaa, jotta esimerkiksi betonin jatkokäyttömahdollisuudet olisivat tiedossa. Jos niitä ei voida missään hyödyntää, voi kaatopaikalle viemisestä tulla melkoinen lisälasku.

Purkutalon paikalle rakennettiin Haapajärven kaupungin tilaelementtipäiväkoti rivakalla tahdilla, joten ARAn päätökset olivat avainasemassa. Ruhala lähettääkin erityiset kiitokset ARAlle ja ”avustusjengille” rivakasta avustuskäsittelystä. ”Aivan huippua palvelua!”, Ruhala hehkuttaa.

Joskus purkaminen on paras vaihtoehto

ARA voi myöntää luvan ARA-asuntojen purkamiseen ja jopa 90 % avustuksen purkukustannuksiin. Purkuluvan voi saada esimerkiksi kohteen huonon kunnon vuoksi. Myös asuntojen pitkäaikainen ja pysyväksi muuttunut tyhjillään olo on peruste talon purkamiselle. Purkaminen voi olla viisasta, sillä purkamisen jälkeen vuokrataloyhtiölle ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia tyhjien asuntojen ylläpidosta, käyttöaste paranee ja jäljelle jäävien asuntojen tilanne näin vahvistuu.

Konttipäiväkoti
Puretun talon paikalle tuli tilaelementtipäiväkoti. Kuva:Taina Ruhala
 

Purkukartoitus sisältää:

- luettelon purettavan kohteen materiaaleista,
- selvityksen materiaalien tarkoituksenmukaisesta hyötykäytöstä sekä
- selvityksen siitä, miten vältetään purkamisesta aiheutuvat mahdolliset ympäristö- ja terveysriskit.