Suunnittelukilpailulla uusia asumisratkaisuja autismikirjon henkilöille: Elämä asettui Risuviitaan

RSS
8.10.2019 Iina Åman

Seinäjoella Kasperin kaupunginosassa sijaitsee kerrostalo, jossa on 36 kotia tavallisille kaupungin vuokra-asukkaille, yhdeksän asuntoa autisimikirjon henkilöille sekä työskentelytilaa Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon henkilökunnalle.

Risuviita

Risuviita 6:n tontilla sijaitsee kerrostalo, jonka sisäpihalla on kahden huoneiston erillistalo. Kohde on saanut ARAn korkotukilainaa ja investointiavustusta erityisasuntoihin. Teknisten ratkaisujen, pintamateriaalien, värien ja kulkureittien suunnittelussa on huomioitu asukkaiden erityistarpeet.

Seinäjoen kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Sevas Kodit Oy:n rakennuttama talo valmistui syyskuussa 2017. Elämä Risuviidalla on ehtinyt asettua mallilleen.

Risuviidan asuinkohteessa on tarjolla modernia asumisen laatua. Suunnittelussa on painotettu koko rakennuskohteen esteettömyyttä.

Tiloissa on väljyyttä. Lattioissa, seinissä ja parvekkeissa on miellyttäviä puupintoja. Puolilämpimille lasitetuille parvekkeille johtavat tukevat liukulasiovet, ja huoneistojen isot ikkunat tuovat luonnonvaloa sisätiloihin. Myös huoneistoissa on liukuovia.

Oleskelu risuviita
Sisätiloissa on käytetty paljon pehmentävää puuta.

Asumisen viihtyisyyttä lisää sijainti Rastipuistoon rajautuvalla tontilla. Alueen asukkailla on erinomaiset kevyen liikenteen yhteydet sekä kaupungin keskustan että Kasperin suuntaan. Kasperin kaupunginosan palvelut sijaitsevat kävelymatkan päässä.

Sevas Kodit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Penttilä kertoo, että arkkitehtuurikilpailussa etsittiin ratkaisua asuinkohteelle, jossa voi asua hyvinkin erilaisia ihmisiä samassa talossa.

– On hyvä asia, että kaupunkilaiset saavat toisiinsa luontevasti kosketusta omassa asuinympäristössään. Sevaksella on muitakin erityisasumista ja tavanomaista vuokra-asumista yhdistäviä asuinkohteita. Lisäksi yhtiöllä on kunnalliseen senioriasumiseen suunniteltuja ratkaisuja.

– Kunnallisella vuokrataloyhtiöllä on kaikki edellytykset tukea kaupunkia erityiskohteita suunniteltaessa erityisryhmille asumisratkaisuja ja varsinkin niiden palveluja ja yhteisöllisiä sisältöjä konseptoitaessa, Jukka Penttilä korostaa.

Uusi arki ilahduttaa kaikkia

Eskoon Risuviidan asuntoryhmässä toimii 16 työntekijää: ohjaajia, sosiaaliohjaajia, sairaanhoitaja, kotiavustaja sekä palveluesimies Tiina Heikkilä.

Asuntojen ja yhteistilojen pintamateriaaleissa on paljon puuta ja rauhallisia, neutraaleja värisävyjä. Valon määrää voi säädellä himmentimillä. Ulkoa tuleva liika auringonvalo tai lumen kirkkaus torjutaan kaihtimien avulla.

Risuviitakansi

Akustiikka vaimentaa äänet ja poistaa kaiun.

– Asukkaiden yksilöllisyys on voitu huomioida paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Jokaisella on oman maun mukaan kalustettu koti. Kodin rauhan takaavat tiloja erottava käytävä ja tehokas äänieristys. Pihamaalla sijaitsevan erillistalon kahdessa huoneistossa asukkaat elävät hyvinkin itsenäisesti. Halutessaan kaikki asuntoryhmän asukkaat voivat tulla viettämään aikaa yhteisiin oleskelutiloihin, Tiina Heikkilä sanoo.

Ohjaaja Marita Harju kokee iloa sekä asukkaiden viihtymisestä että omasta työstään.

– Oli ihanaa päästä tänne Risuviitaan! Tämä paikka Rastipuiston laidalla on aivan upea. Asukkailla on avoimet ovet ja vapaus liikkua. Jokaisella on oma postilaatikko. Pankkiautomaatti, kauppa ja R-kioski ovat lähellä ja bussilla pääsee keskustaan.

– Lauantaisin siivoamme kotia ja pidämme pyykkipäivää. Vietämme asukkaiden kanssa myös rauhallista kahdenkeskistä ohjausaikaa. Tuemme asukkaita sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessä ja asioiden hoitamisessa. Kaikki tämä on tuonut asukkaille iloa, omatoimisuutta ja turvallisuuden tuntua.

Harjun mukaan haastavat tilanteet ovat vähentyneet muuton jälkeen murto-osaan entisestä.

– Olemme saaneet luoda alusta alkaen asukkaiden omaa kulttuuria.

Risuviita 6:ssa toimii asukastoimikunta. Myös Eskoon asuntoryhmän asukkaat ja henkilökunta osallistuvat asukastoimikunnan järjestämiin tapahtumiin, leivontapuuhiin ja grillausiltoihin.

– Talossa vallitsee hyvä ilmapiiri. Asukkaat tervehtivät toisiaan ja jäävät juttelemaan, kun tapaamme lähipuistossa, Marita Harju kiittelee.

Risuviita taulukko
 

Esteetöntä ja erityistarpeet huomioivaa arkkitehtuuria

Suomessa arvioidaan olevan autismikirjon henkilöitä noin 55 000 eli 1 % väestöstä. Tarkoituksenmukaiset tilat, ympäristöt ja itsenäistä asumista tukevat esteettömät ja tekniset ratkaisut parantavat merkittävästi autismikirjon henkilöiden elämänlaatua ja osallisuutta yhteiskunnan toiminnoissa.

ARAssa syntyi ajatus suunnittelukilpailun järjestämisestä toimivien asumisratkaisujen kehittämiseksi autismikirjon henkilöille. Asian valmisteluun osallistuivat ARA, Kehitysvammaliitto, Autismi- ja Aspergerliitto, Autismisäätiö, muita autismin asiantuntijoita sekä autismikirjon henkilöitä ja heidän läheisiään. Konseptikilpailu päätettiin toteuttaa Kotkassa ja Seinäjoella kaupunkien osoittamille tonteille.

Seinäjoella kilpailun järjestivät ARA, Sevas Kodit Oy, Kehitysvammaliitto, Autismi- ja Aspergerliitto, SAFA sekä Seinäjoen kaupunki. Kutsukilpailun voitti Lassila Hirvilammi Arkkitehdit (nyk. OOPEAA).

Autismikirjon asukkaiden ja henkilökunnan tilojen suunnittelussa painottuvat tilojen monikäyttöisyys ja muunneltavuus. Kohderyhmän erityistarpeet oli huomioitava teknisten ratkaisujen, pintamateriaalien, värien ja kulkureittien suunnittelussa. Lisätietoja autisminkirjosta 

Jukka ja Jari
Jukka ja Jari viihtyvät Risuviidassa.

 

Eritysasunnoille ARAn investointiavustusta

Hanke toteutettiin ARAn myöntämän investointiavustuksen ja korkotukilainoituksen avulla. ARA edellyttää yleisesti, että tuettavat asunnot ovat asuttavuudeltaan tarkoituksenmukaisia, asuinympäristöltään toimivia sekä uudisrakentamis-, ylläpito- ja asumiskustannuksiltaan kohtuullisia.

Monimuotoisesta ratkaisusta huolimatta Risuviita 6:ssa saatiin toteutettua kilpailuohjelman tärkeimmät tavoitteet ja painotukset niin, että hankeen kustannukset olivat ARAn kustannuspuitteen mukaisia. Normaalin vuokra-asunto-osuuden rakennuskustannukset olivat 2.645 €/asm2 ja hankinta-arvo 2885 €/asm2.

Erityisasumisen puolella asuntojen ja asukkaiden käytössä olevien yhteistilojen rakennuskustannukset olivat 3356 €/hm2 (alv 0 %). Asunnot yhteistiloineen saivat ARAn investointiasustusta 50 % kustannuksista.

 

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.