Nyt Katilla on asunto, jossa hän voi asua turvallisesti vuosia eteenpäin

RSS
8.10.2019 Nina Leino, Vanhustyön Keskusliitto

Vanhustyön keskusliitolla on 14 korjausneuvojaa ympäri Suomen. Korjausneuvoja auttaa yli 65-vuotiaita asiakkaita asuntojen muutos- ja korjaustöihin liittyvissä työvaiheissa. Korjausneuvojan voi myös valtuuttaa hakemaan ARAn korjausavustusta. Korjausneuvonta on ilmainen palvelu kaikille yli 65 -vuotiaille.

Nina Leino
Korjausneuvoja Nina Leino

Korjattavat kiinteistöt voivat olla pientaloja tai, kuten Kati Peltomaan tapauksessa, kerrostalohuoneisto. Kati otti yhtyettä puhelimitse minuun ja kertoi kylpyhuoneessa olevasta kosteusvauriosta. Kartoitin tilannetta puhelimessa ja selvitin kohteen lähtötietoja. Kati oli kuullut ARAn korjausavustuksesta, ja tulimme siihen tulokseen, että hänellä olisi mahdollisuus hakea avustusta. Pääsääntöisesti ensimmäinen yhteydenotto johtaa tapaamiseen asiakkaan kotona.

Pyrin tapaamaan asiakkaan kahden viikon sisällä yhteydenotosta. Ensimmäisellä tapaamiskerralla kävimme läpi kohteen tilannetta sekä korjausprosessin kulkua. Koska kyseinen huoneisto sijaitsee osakeyhtiössä, niin yhteydenpito isännöitsijään on välttämätöntä. Kati toivoi, että hoitaisin korjausavustuksen hakemisen. Tapaamisella sovimme myös työjaosta. Kati hoitaisi minulle kaikki tarvittavat hakemusliitteet ja minä tekisin hakemuksen. Samoin autoin urakoitsijoiden tarjouspyynnöissä ja pidin yhteyttä isännöitsijään. Tein Katille suunnitelman ja laadin suuntaa-antavan kustannusarvion. Kati valitsi urakoitsijan, joka teki remontin.

Suunnittelimme Katin kanssa yhdessä uutta kylpyhuonetta. Suunnittelussa varauduimme tulevaisuuteen huomioiden sen, että esimerkiksi kylpyhuoneessa on tilaa avustajalle, kun sen hetki tulee. Korjausneuvojana roolini pintamateriaalien valinnassa oli toimia lähinnä Katin makutuomarina.

Kun kyseessä on asunto-osakeyhtiö, niin korjausavustuksen hakemissa on huomioitava se, että korjausavustusta myönnetään lähtökohtaisesti vain niihin kustannuksiin, jotka yhtiöjärjestyksen mukaan ovat osakkaan vastuulla olevia. Jos tästä poiketaan, niin hakemuksen liitteeksi tulee saada isännöitsijältä lausunto. Katin tapauksessa selvitimme rajapintoja isännöitsijän kanssa ja saimme häneltä lausunnon hakemusta varten. Avustussumma maksetaan asiakkaalle kuitteja ja muita tositteita vastaan jälkikäteen.

Kylpyhuoneesta tuli kaunis ja toimiva. Uskon, että remontin myötä Katilla on asunto, jossa hän voi asua turvallisesti vielä vuosia, vuosia eteenpäin.
 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.