ARAn korjausavustus tukee ikäihmisten asumista kotona

RSS
8.10.2019 Helena Berg, ARA

Kati Peltomaan kerrostaloasunnon kylpyhuone remontoitiin katosta lattiaan nykyaikaiseksi ja esteettömäksi. Remontti sujui mukavasti, sillä hän sai ARAsta korjausavustusta kuluihin 50%, ja korjausneuvoja auttoi kaikissa kysymyksissä.

Kati Peltomaa asuu hyvin hoidetussa 1950-luvulla rakennetussa kerrostalossa, johon on viime vuosina tehty erilaisia remontteja. Talon piha on siisti ja esteetön – taloyhtiö on saanut ARAsta esteettömyysavustusta kulkurampin rakentamiseen.

Aikakauden taloille tyypilliseen tapaan asunnot avaria ja valoisia. Kati Peltomaan kodin seinät ovat täynnä kauniita tauluja, jotka kertovat asujansa rakkaasta harrastuksesta: Kati on piirtänyt ja maalannut koko ikänsä, ikonien maalaaminen on tuonut myös lisätuloja.

Viimeisin remontti tehtiin Peltomaan omassa asunnossa. Kylpyhuoneen muovimaton kupruilu paljasti kosteusvaurion, joka oli korjattava – samalla menikin koko kylpyhuone uusiksi.

Korjausavustus_kati
Kati Peltomaa viihtyy esteettömällä pihalla. Taloyhtiö on saanut ARAsta esteettömyysavustusta taustalla näkyvän rampin rakentamiseen.

Korjausneuvoja auttaa kaikessa

”Naapurin kanssa tuli puheeksi remonttitarve ja hän mainitsi ARAn korjausavustuksesta”, Kati kertoo. Peltomaa otti yhteyttä ARAan, jossa kerrottiin lisää avustuksesta. Häntä kehotettiin myös ottamaan yhteyttä Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvojaan, joka tulisi paikan päälle katsomaan tilanteen ja neuvoisi käytännön asioissa eteenpäin.

Korjausvaustus_kh
Remontoitu kylpyhuone on nykyaikainen ja esteetön. Korjauskustannuksiin Kati sai ARAsta 50% korjausavustusta.

Koska Kati Peltomaalla ei ollut aikaisempaa kokemusta remontin teettämisestä, oli korjausneuvoja Nina Leinon rooli tärkeä asioiden eteenpäin viejänä: ”Hän hoiti paperisotaa ARAn, urakoitsijan ja isännöitsijän suuntaan. Teimme useita tarjouspyyntöjä ja hän tiesi, mitä suunnilleen kylppäriremontti voisi maksaa”, Kati kiittää. Korjausneuvojan ammattitaidolla remontti toteutettiin siten, että kylpyhuone palvelee hyvin myös tulevina vuosina, jos liikuntakyky heikkenee.

 

Peltomaata harmittaa, että ikäihmisille yritetään myydä ylihintaisia remontteja. Hänenkin ovella kävi myyjä. ”Myyjä lähti nopeasti pois kun kerroin, millä hinnalla olin jo saanut tarjouksen”.

Paikallinen urakoitsija löytyi naapurin suosituksesta. Remontti hoitui kuukaudessa ja kaikki sujui ilman kommelluksia. Ensin purettiin vanhaa ja poistettiin asbestit, sitten tehtiin uutta ja välillä kuivatettiin. Koko kylpyhuone lattiasta kattoon on nyt nykyaikainen, esteetön ja turvallinen. ”Kissani oli ainoa, joka ei tykännyt remontista”, Kati nauraa.

 
 

ARAn korjausavustus on suuri apu pienituloiselle

”Sain ARAlta remonttikuluihin korjausavustusta 50%, mikä on enemmän kuin verotuksen kotitalousvähennys. Pienituloiselle eläkeläiselle korjausavustus on iso apu”, Peltomaa iloitsee. Remontin hinnaksi tuli noin 9000 euroa, josta Katin osuudeksi jäi siis noin 4500 euroa.

Hänen mielestään on hienoa, että ARA haluaa tukea korjausavustuksella vanhusten asumista omassa kodissaan. ”Oma koti on aina mukavampi kuin laitos”, Kati pohtii.

Korjausavustuksesta Kati kertoi taloyhtiön kesäjuhlissa muillekin. ”Aika vähän tästä tiedetään, enää ei tule edes Kelan lehteä, josta sai aikaisemmin paljon tietoja”.

Kati Peltomaa suosittelee remontin tarpeessa olevia ikäihmisiä ottamaan yhteyttä Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojaan etenkin jos epäilee, uskaltaako hommaan ryhtyä. ”Korjausneuvojalta saa hyvät neuvot ja avun kaikkiin kysymyksiin. Siitä se lähtee”, Kati tuumii.

Korjausneuvoja Nina Leino: "Nyt Katilla on asunto, jossa hän voi asua turvallisesti vuosia eteenpäin"

Lisätietoja korjausavustuksista ARAn verkkosivuilla

Korjausavustusinfo
 
 
 
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.