Asumisneuvonta tuo säästöjä Tampereella

RSS
8.10.2019 Noora Karppinen

Asumisneuvonnalla on Tampereella saatu rohkaisevia tuloksia: asunnottomien määrää on saatu vähennettyä. Säästöjä on saatu sekä sosiaalitoimeen että vuokrataloyhtiöille. Toimivan mallin kehittämiseen kannatti panostaa.

Asumisneuvonnalla voidaan puuttuu asumisen ongelmiin jo varhaisessa vaiheessa. Yli 230 000 asukkaan Tampereella toimii viisi asumisneuvojaa, joista kolme kuuluu ARAn rahoittamaan hankkeeseen. Lisäksi kaupungilla on omat asumisneuvojansa nuorille ja maahanmuuttajille. Nuorten neuvonta rahoitetaan nuorisotakuun ja maahanmuuttajien neuvonta pakolaisten vastaanottamisesta saadun laskennallisen korvauksen avulla.

Neuvonnan tarkoitus on auttaa asumisen ongelmatilanteissa. Yleisiä tapauksia ovat esimerkiksi vuokravelkatilanteet, vuokranmaksun ongelmat sekä asumistilanteen tai asumisen tuen selvittely. Toimintaan pääsee mukaan kahdella tavalla: joko asiakas itse ottaa yhteyttä asumisneuvojaan tai vuokrataloyhtiö ohjaa asukkaansa neuvonnan pariin.

Maahanmuuttajien neuvonta on usein arjen ohjausta. Silloin käydään läpi, miten maksetaan vuokra, miten pidetään huolta asunnosta ja mitä sääntöjä kerrostaloasumiseen kuuluu. Nuorten asumisneuvoja auttaa esimerkiksi asunnon haussa ja vuokranmaksun ongelmissa. Tampereella on tehty myös koulukiertueita, joissa nuorten asumisneuvoja vierailee toisen asteen oppilaitoksissa ja kertoo asumisen asioista.

– Koulukiertueet ovat olleet todella tervetulleita ja hyvää ennaltaehkäisevää työtä, sanoo aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Taru Herranen Tampereen kaupungilta.

Taustalla tiivis viranomaisyhteistyö

Tampereella on ollut asumisneuvontaa keväästä 2015 lähtien. Malli ei syntynyt hetkessä, vaan sitä suunniteltiin usean vuoden ajan. Kaupunkiin oli perustettu vuonna 2011 niin sanottu Assu-ryhmä eli asumisen suunnittelun yhteistyöryhmä. Ryhmä koostui henkilöistä, jotka ovat käytännön työssään tekemisissä asumisen kanssa. Mukana oli muun muassa isännöitsijöitä, sosiaalityöntekijöitä sekä päihde- ja mielenterveyspuolen asiakasohjaajia.

Vuonna 2013 ryhmässä alettiin keskustella asumisneuvonnasta. Uudelle palvelulle oli selvästi tarvetta.

Niin kuin monissa muissakin isoissa kaupungeissa, Tampereella oli vaikea saada nopeita vastaanottoaikoja sosiaalitoimeen. Asumisen ongelmat ehtivät kriisiytyä ja edetä pitkällekin, jos niihin ei päästy puuttumaan tarpeeksi ripeästi. Siksi haluttiin selkeä ja nopea yhteistyömalli, kertoo kehittämiskoordinaattori Jenni Mäki Tampereen kaupungilta.

Lisäksi toimeentulotuen yksikössä oli huomattu, että häätöjen määrä oli nousussa. Asiakkaat hakivat toimeentulotukea, mutta asumisen ongelmat jäivät helposti pimentoon.

Yhteisen mallin löytäminen ei ollut helppoa. Esimerkiksi sosiaalitoimi ja vuokrataloyhtiöt katsoivat asiaa omilta kannoiltaan. Sosiaalitoimi halusi turvata asukkaiden asumisen, kun taas vuokrataloyhtiöt painottivat asuinyhteisöjen rauhallisuutta.

kaupungilla oli omat säästöpaineensa, joten asumisneuvontaa perusteltiin niiden kautta: neuvonnan avulla voitaisiin saavuttaa säästöjä sekä sosiaalitoimelle että vuokrataloyhtiöille.

Asumisneuvontainfolaatikko

Vuokravelka uhkaa asumista

Asumisneuvonnan tulokset ovat rohkaisevia. Palvelusta ovat hyötyneet sekä asukkaat että vuokranantajat. Etenkin vuokranantajat ovat mielissään, kun löytyy taho, johon asukkaita voi ohjata.

Tilastot vuosilta 2015– 2017 paljastavat, että asumisneuvojat ovat auttaneet yli 2800 asiakasta. Neuvonnan syy on useimmiten ollut vuokravelka tai vuokranmaksun ongelma. Mainittuina vuosina selvitettiin yli 700 vuokravelkatilannetta. Lisäksi häätöjen määrä on saatu laskuun.

On vaikea sanoa, kuinka paljon juuri asumisneuvonta on vaikuttanut, mutta se tiedetään, että häätöihin johtaneita vuokravelkatilanteita on ollut vähemmän sinä aikana, kun asumisneuvontaa on ollut saatavilla.

Toimiva palvelu – kuka järjestää jatkossa?

Kun neuvonta on koettu toimivaksi, sitä on haluttu myös laajentaa. Viides asumisneuvoja aloitti työnsä tänä vuonna 2018. Hänen luokseen ovat tervetulleita ”kaikki loput tamperelaiset” eli myös he, jotka eivät asu kaupungin vuokrataloyhtiöissä.

Toiminnan jatkosta ei ole tarkkaa tietoa. Hankkeella on ARAn rahoituspäätös vuodelle 2018 ja kaupunki on sitoutunut myös vuoteen 2019. Nyt pohditaan, voisiko toimintaa jollain tavoin vakiinnuttaa. Kyse on pitkälti rahoituksesta, sillä asumisneuvonta ei ole lakisääteinen palvelu.

Yksi seikka, joka vaikuttaa jatkoon, on soteuudistus. Jos hallituksen ajama malli toteutuu, muodostetaan 18 maakuntaa, jotka järjestävät alueensa sosiaali- ja terveyspalvelut. Lisäksi osa kuntien tehtävistä siirtyy maakunnille. Vielä ei tiedetä, olisiko asumisneuvonta kunnan vai maakunnan vastuulla.

ARAn avustus auttaa asumisneuvonnan käynnistämisessä ja kehittämisessä

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.