Asumisterveyskysely

 

Toteuttaja/toteuttajat:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kenelle:

vuokratalo- ja asunto-osakeyhtiöt, lähiöt ja kunnat 

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

palvelututkimuskonseptin kehittäminen, jotta asumisterveyden ja -turvallisuuden tilan arvioimista tukevaa palvelua voidaan tarjota erikokoisille asuntoryhmittymille ml. vuokratalo- ja asunto-osakeyhtiöt, lähiöt ja kunnat.

Avainsanat:

asumisterveys, turvallisuus, viihtyisyys, asuinalueet, lähiöt, talotyypit, hallintamuodot

Hanke / projektit, joissa mukana:

LAURI - Lähiöiden asumisterveys ja -turvallisuus -hanke / Lähiöohjelma 2008-2011

 

Kuvaus:

Asumisterveyskyselyä kehitettiin ja testattiin 12:ssa vuokratalokohteessa, kahdessa lähiökohteessa, sekä yhdessä kuntakohteessa. Lisäksi hankkeen osana uusittiin valtakunnallinen asumisterveys ja -turvallisuus kysely ALTTI. ALTTI2011 kyselyn tulosten avulla saamme tuoreen vertailuaineiston, jota voidaan käyttää kohdekohtaisissa tarkasteluissa.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Asukkaiden osallistumisaktiivisuuden nostaminen on yksi suurimmista haasteista. Riittävän korkea vastausprosentti on tärkeää tulosten luotettavuuden kannalta.

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Kartoituksen tuloksena saatava tieto toimenpide-ehdotuksineen edesauttaa lähiöiden kilpailukyvyn lisäämistä asumisterveyden ja -turvallisuuden alueilla. Tuloksista ja seuraavista toimenpiteistä tiedottamalla vahvistetaan myönteistä alueidentiteettiä. Asukkaat voivat kokea asuinrakennuksensa ja lähiönsä terveellisyyden ja turvallisuuden parantamisen olevan tärkeä osa kunnan ja muiden päättäjien toimintaa asukkaiden hyväksi, ja he voivat omalta osaltaan kokea vaikuttavansa asuinalueensa parantamiseen.

Julkaistu 23.5.2013 klo 13.20, päivitetty 28.7.2023 klo 9.27