Hyvillä palveluilla laadukkaaseen lähiöasumiseen

Empiirisinä esimerkkeinä Vantaan Koivukylä-Havukoski ja Espoon Soukka
 

Toteuttaja/toteuttajat:

Kuluttajatutkimuskeskus

Kenelle:

  • Kaupungit (erityisesti kaupunkisuunnittelusta ja julkisten palvelujen kehittämisestä vastaavat luottamus- ja virkamiehet)
  • Yksityiset palveluntuottajat
  • Kolmas sektori 
  • Asukasyhdistykset
  • Lähiöiden asukkaat

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

Tuottaa uutta, tutkimukseen perustuvaa ja käytäntöön sovellettavaa tietoa lähiöiden yksityisten ja julkisten lähipalveluiden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi siten, että lähiöistä muodostuisi viihtyisiä ja kestävän yhdyskuntarakenteeen mukaisia asuinalueita.

Avainsanat:

lähiöt, julkiset palvelut, yksityiset palvelut, sähköiset palvelut, asuminen, väestörakenne, yhdyskuntarakenne, muuttoliike, kaupunki, pääkaupunkiseutu

Hanke / projektit, joissa mukana:

Hyvillä palveluilla laadukkaaseen lähiöasumiseen -hanke / Lähiöohjelma 2008-2011

 

Kuvaus:

Hanke on tutkimusprojekti, jossa käytettiin seuraavia aineistoja ja menetelmiä: tutkimusaineistoja kerättiin Soukan ja Koivukylän asukkailta vuoden 2010 keväällä sekä posti- ja internetkyselyillä että asukkaille järjestetyillä ryhmäkeskusteluilla. Kyselyjen vastausprosentti oli Soukassa 51,8 % (425 kpl) ja Koivukylässä 39 % (508 kpl). 

Tutkimus on luonteeltaan sekä kuvaava että syy-yhteyksiä selvittävä. Analyysimenetelminä on käytetty ristiintaulukointia sekä korrelaatio- ja faktorianalyysejä että paikkatietomenetelmiä.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Tutkimuksen tärkeimmät tulokset: 

Lähiöiden asukkaat pitivät tärkeimpinä lähipalveluina päivittäistavarakauppaa, kirjastoa ja terveyskeskusta. Kohtuullisena asiointimatkana näihin palveluihin pidettiin enintään kilometrin kävelyetäisyyttä. Internetpalveluja olisi haluttu käyttää lääkärin ajanvarauksessa, vapaa-ajanpalvelujen aikavarauksissa ja taksin tai kuljetuksen tilaamisessa, jos palveluja olisi ollut saatavilla. 

Kotiin tulevista palveluista eniten kiinnostusta ilmaistiin korjaus- ja asennuspalveluihin, siivous- ja kodinhoitopalveluihin sekä kotisairaanhoitoon.

 Reilu kolmannes kummankin alueen vastaajista nimesi yhden tai useamman palvelun, jonka puuttuminen hankaloitti kotitalouden arkea. 

Yksittäisten palvelujen suurimmat ongelmat liittyivät terveyskeskusten toimintaan ja päivittäistavarakauppojen valikoimiin sekä hintoihin. Ongelmia ilmeni myös palveluympäristöjen esteettömyydessä. Koivukylässä noin kolmannes ja Soukassa noin neljännes oli harkinnut muuttamista seuraavan vuoden aikana. Tärkeimpinä muuton syinä mainittiin elämäntilanteiden muutokset ja niiden vaikutus tilantarpeeseen ja asuinpaikan toiveisiin. Muuttoaikeita lisäsivät myös asuinrakennusten peruskorjaustarve sekä hissien puute. Palvelujen osuus kaikista mainituista muuttosyistä oli kummallakin alueella noin 14 %. 

Lähiöiden asukkaiden viihtymistä ja kotiutumista asuinalueilla edistävät monipuoliset sosiaaliset suhteet, joita palvelut merkittävästi tukevat. Miellyttäviä kohtaamisia asukkaiden kesken syntyy erityisesti kaupoissa ja kirjastossa. Omaleimaisilla palveluilla ylläpidetään myös vahvaa paikallisidentiteettiä. 

Lähiöiden palvelujen kehittäminen edellyttää eri osapuolten toimivaa vuorovaikutusta, jonka avain on kaupunkien aktiivinen yhteydenpito sekä palvelujen tuottajiin että asukkaisiin. Jos nykyinen palvelutarjonta onnistutaan muokkaamaan sisällöltään ja palveluverkkorakenteeltaan joustavammaksi, on lähiöiden palvelutarjonta muutettavissa nopeasti ja taloudellisesti kulloistakin kysyntätilannetta vastaavaksi. Esimerkiksi julkisten ja kaupallisten palvelujen yhteistyön ja yhteisten tilojen lisääminen toisi synergiaetuja ja vähentäisi liikkumistarvetta. Lähiöiden suuret peruskorjaustarpeet ja täydennysrakentamispotentiaali tarjoavat kehitystyölle hyviä mahdollisuuksia.

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

”Hyvillä palveluilla laadukkaaseen lähiöasumiseen” -tutkimuksessa syntyi käytäntöön sovellettavaa tietoa lähiöiden yksityisten ja julkisten lähipalveluiden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi siten, että lähiöistä muodostuisi viihtyisiä ja kestävän yhdyskuntarakenteen mukaisia asuinalueita.

Julkaistu 23.5.2013 klo 13.22, päivitetty 28.7.2023 klo 9.18