Matalankynnyksen tilat ja toiminta

Päihdeongelmaisten omat asukastilat, joihin saa tulla päihteiden vaikutuksen alaisenakin

Sijaitsevät siellä missä käyttäjätkin luontaisesti kokoontuvat eli ostoskeskuksissa.

Toteuttaja/toteuttajat:

Helsingin kaupunki/Sosiaalivirasto

Kenelle:

Isoissa ostoskeskuksissa oleileville päihdeongelmaisille

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

Asukkaiden yhteisöllisyyden lisääminen, syrjäytymisen ehkäiseminen ja elämänhallinnan lisääntyminen, palveluiden järjestäminen. Samalla ostoskeskusten viihtyvyyden lisääntyminen tavallisen ostoskeskuskäyttäjän kannalta.

Avainsanat:

päihdeongelmaiset, ostoskeskukset, asukastilat

Hanke / projektit, joissa mukana:

Lähiöiden hymyt ja onnit - matalan kynnyksen tilat ja toiminta -hanke / Lähiöohjelma 2008-2011

Kuvaus

Perustettiin kahteen isoon Itä-Helsingin ostoskeskukseen ko. ostoskeskuksissa oleileville päihdeongelmaisille oma asukastila. Asukastiloissa saa olla päihteisen vaikutuksen alaisena, mutta ei saa nauttia päihteitä. 

Paikoissa tarjolla aamiaista, lehtiä, tv, palveluneuvontaa jne. 

Kävijöitä noin 250-300/pvä/asukastila.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Vaikeutena on löytää ostoskeskuksista sopivat tilat toiminnalle.Tällainen toiminta ei voi sijaita esim. leluliikkeen vieressä tai muutoinkaan keskeisimmällä paikalla ostoskeskusta. 

Ostoskeskusten yrittäjiä tulee ”kuunnella” herkästi ja ottaa heidän havaintonsa ja toiveensa tosissaan. Se vaatii jatkuvaa vuoropuhelua eikä siis ole hoidettavissa yhdellä tapaamisella vaan säännöllisillä yhteyksillä. 

Alkujaan ”pelättiin” että päihteidenkäyttäjiä ei tavoiteta. Tämä on osoittautunut aivan turhaksi peloksi. Kävijöitä on 250-300/pvä/asukastila. Vaikka matalankynnyksen paikkoihin saa tulla voimakkaastikin päihteiden vaikutuksen alaisena niin järjestyshäiriöitä on ollut erittäin vähän. 

Käyttäjät arvostavat ”omaa paikkaa” ja pitävät itsekin huolta paikkojen rauhallisuudesta ja asiakaskyselyissä ovatkin tuoneet esim. turvallisuudentunteen paikoissa. Vapaaehtoistyöntekijöitä on tullut mukaan merkittävä määrä.

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Lähiöiden asumisviihtyvyys ja ihmisten arjen sujuvuus edellytttää monimuotoisten ja suht.koht laadukkaiden kaupallisten palvelujen olemassaoloa lähiöissä. Helsingissä nämä palvelut ovat keskittyneet lähiöissä oleviin ostoskeskuksiin. Pelkästään lähietäisyys ei turvaa kauppojen säilymistä lähiössä, vaan edellyttää että ostoskeskuksissa on miellyttävää ja turvallista asioida. 

Ostoskeskuksissa viettää päiviään lukuisa määrä päihdeongelmaisia, joiden läsnäolo ja örveltäminen karkoittaa muita ihmisiä asioimaan muualle. Asiaa voidaan ratkoa kovin keinoin, poliisi, vartijat, kameravalvonta jne. Hankkeessa on luotu kovien keinojen rinnalle ns. hymymalli, joka huomioi päihdeongelmaiset ja samalla vaikuttaa ostoskeskusten viihtyvyyteen.

Julkaistu 24.5.2013 klo 13.47, päivitetty 28.7.2023 klo 9.45