Asukastoiminta, asukastupa

Toteuttaja/toteuttajat:

Lappeenrannan kaupunki & Etelä-Karjalan työ- ja asukastupayhdistys ry

Kenelle:

Lappeenrannan kaupungin asukkaat, erityisesti ikääntyneet, maahanmuuttajat, nuoret ja lapsiperheet

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

Päätavoitteena asukkaiden osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen sekä asuinalueen viihtyisyyttä edistävän lähidemokratiamallin rakentaminen. Tavoitteena myös parantaa yhteystyötä asukastoimintaa harjoittavien eri tahojen välillä, kehittää asukkaiden kiinnostuksen edistämistä omaan lähiympäristöön (luonto, kanssa-asukkaat myös maahanmuuttajat ja rakennettu ympäristö). Tiedonkulun parantaminen eri toimijatahojen ja asukkaiden välillä.

Avainsanat:

asukas, asukastoiminta, asukastila, alueraati, kaupunkiraati, asukasfoorumi, asukasyhteyshenkilö, yhteisöllisyys, lähidemokratia

Hanke / projektit, joissa mukana:

Tehdään yhdessä - Lähiöiden asukkaiden yhteisöllisyyden luominen

Asukkaiden Lappeenranta -ohjelma  (Lappeenranan kaupungin lähidemokratian toteuttamista edistävä ohjelma)

Lähiöohjelma 2008-2011

 

Kuvaus

1. Asukkaiden osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen sekä asuinalueen viihtyisyyttä edistävän lähidemokratiamallin rakentaminen

Organisoitiin asukastoiminta Asukasyhdistystoiminta: perustoimintaa johon ei puututtu, asukkaiden vapaaehtoista omaa toimintaa. Kartoitettiin kuitenkin kaikki asukas- ja kyläyhdistykset ja kirjattiin ne yhteystietoineen asukastoiminnan internetsivuille. 

Alueraatitoiminta ja asukasfoorumit: Lappeenranta on jaettu seitsemään eri asukastoiminnan alueeseen. Näillä seitsemällä alueella toimii alueen asukasyhdistyksistä ja muista toimijoista koottu alueraati. Alueraadin tärkein tehtävä on koota alueen asukkaiden mielipiteitä yhteen ja viedä niitä keskitetysti eteenpäin virkamiesten ja päättäjien tietoisuuteen. Keväisin alueraadit järjestävät alueillaan kaikille asukkaille avoimen asukasfoorumin. 

Kaupunkiraati ja Asukkaiden Lappeenranta tilaisuus: Kaupunkiraati koostuu seitsemän alueraadin edustajista. Kaupunkiraadissa alueraatien edustajat saavat vaihtaa kokemuksia ja toimintatapoja. Kaupunkiraadissa tarkastellaan asukastoiminnan asioita koko kaupungin näkökulmasta katsottuna. Kaupunkiraati järjestää vuosittain marraskuussa kaikille asukkaille avoimen Asukkaiden Lappeenranta -tilaisuuden. 

Lähiötoimikunta: Lähiötoimikunta on kaupunginhallituksen asettama virallinen toimielin, joka toimi Tehdään Yhdessä -hankkeen ohjausryhmänä. Lähiötoimikunta koostuu viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä. Lähiötoimikunta koordinoi asukastoimintaa ja lähiöiden kehittämistä. 

Uusien asukkaiden tilaisuus: Lappeenrannan kaupunki haluaa järjestää uusille asukkailleen tilaisuuden, jossa tuodaan esille miten paljon erilaisia mahdollisuuksia Lappeenrannassa on kaikenikäisille harrastaa ja toimia. Tilaisuudessa kerrotaan kaupungin palveluista ja mistä ne löytyvät sekä esitellään eri toimijoiden toimintaa. Tällä halutaan sitouttaa uudet lappeenrantalaiset uuteen kotikaupunkiinsa ja kannustaa heitä tulemaan mukaan myös asukastoimintaan. 

Aktiivisen toiminnan palkitsemista: Lappeenrannan kaupunki arvostaa asukastoimintaa voimavarana. Vuosittain jaetaan aktiivisille asukastoimijoille Vuoden asukastoimija tunnustus sekä vuorovuosin palkitaan Pihakilpailussa paras kesäpiha, niin kerros- kuin pientaloistakin. Asukkaiden Lappeenranta -ohjelman puitteissa tehdään myös aika ajoin asukaskyselyitä. 

2. Parantaa yhteystyötä asukastoimintaa harjoittavien eri tahojen välillä. 

Etelä-Karjalan työ- ja asukastupayhdistys ry ylläpitää kahta asukastilaa Lappeenrannassa. Asukastoimijat ja asukastilat tekivät paljon yhteistyötä, muun muassa Sammonlahdessa asukastoiminta yhteistyössä Sammonlahden asukastilan sekä alueen yritysten kanssa järjestivät pari kertaa vuodessa jonkin ulkoilmatapahtuman alueella. Kaikilla alueilla asukastoiminnan kautta järjestettiin tapahtumia yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Lauritsalassa asukasyhdistykset yhteistyössä kaupungin kulttuuritoiminnan kanssa järjestivät alueella kaksipäiväisen tapahtuman ja Joutsenossa puolestaan alueraati yhdessä alueen koulujen ja niiden oppilaiden kanssa pitävät ympäristön siivoustalkoita. 

3. Haluttiin kehittää asukkaiden kiinnostuksen edistämistä omaan lähiympäristöön (luonto, kanssa-asukkaat myös maahanmuuttajat ja rakennettu ympäristö). 

Asukastoimijoiden aloitteiden johdosta kaupunginjohtaja asetti Lauritsalan ja Sammonlahden aluekeskusten kehittämiseen erilliset työryhmät. Työryhmätyöskentelyssä mukana oli virkanhaltijoiden lisäksi asukastoimijoita. Maahanmuuttajayhteistyötä tehtiin kaupunkiraatitasolla. Kaupunkiraadin jäseneksi valittiin maahanmuuttajaedustaja. 

Asukasfoorumeissa ja alueraatien välityksellä saatiin asukkailta useita kehittämisehdotuksia, joita kaupunki toteutti. Useat asukasyhdistykset kunnostivat tai rakensivat talkootyöllä kohteita omilla asuinalueillaan, kuten kunnostivat urheilukentän ja rakensivat koiratarhan. Tällainen toiminta sai aikaan yhteen hiileen puhaltamisen ilmapiiriä eri lähiöissä. 

4. Tiedonkulun parantaminen eri toimijatahojen ja asukkaiden välillä oli yksi tärkeä tavoite - kaupungin nettisivuille luotiin asukastoiminnalle oma sivusto.

Paikalliselle medialle lähettiin paljon lehdistötiedotteita ja aktiivinen asukastoiminta onkin saanut hyvin palsta- ja äänitilaa eri medioissa. Kaupunki alkoi julkaista omaa Lappeenranta asukaslehteä kolmesti vuodessa alkaen vuodesta 2009. 

Luotiin kaupungin asukasyhdistyksille oma Asukkaiden Lappeenranta -portaali, jonne kootaan keskitetysti kaikkien asukasyhdistysten nettisivut linkkien alle (Ks. Asukkaiden Lappeenranta). 

Maakuntalehden asuntoliitteessä julkaistiin 17 artikkelia lappeenrantalaisista kaupunginosista ja asukastoiminnasta vuoden 2011 aikana. Asukastoiminnan sähköinen uutiskirje lanseerattiin syksyllä 2011.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Lappeenrannan kaupunki palkkasi asukastoimintaa tukemaan vuoden 2010 lopulla asukasyhteyshenkilön. Asukkaille on auennut raatien ja kaupungin asukasyhteyshenkilön kautta uudenlainen mahdollisuus vaikuttaa ja ottaa yhteyttä virkamiehiin ja päätöksentekijöihin. Asukkaat voivat tuoda raatien ja asukasfoorumien kautta omia ajatuksiaan ja ideoitaan yhteisen pohdinnan alle ja mahdollisesti eteenpäin vietäväksi. Asukkaiden aktiivisuus lisääntyi kun sille annettiin mahdollisuus ja puitteet. Erityisen tyytyväisiä Lappeenrannassa ollaan tiedottamisen parantumiseen. Hyvä ja kattava tiedotus ylläpitää ja lisää aktiivista asukastoimintaa.

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Asukkaiden omatoimisuus ja aktiivisuus lisääntyi. Asuinviihtyvyys- ja turvallisuus paranivat. Sosiaaliset ongelmat vähenivät, kuten myös yksinäisyys ja segregaatio. Asukkaiden Lappeenranta –ohjelma juurrutettiin normaali toiminnaksi. Tiedonkulku parani ja päällekkäisyydet asukastoiminnassa vältettiin. Asukaslähtöinen toiminta on parantunut

Tietoa hankkeesta

Julkaistu 24.5.2013 klo 13.59, päivitetty 28.7.2023 klo 9.47