Vuoden parhaat ARA-neliöt 2019: Uutta luovaa puukerrostalorakentamista, matala kynnys omaan asuntoon

RSS
15.1.2019 Vesa Ijäs, ARA, Kuvat: Lakea

Vuoden parhaat ARA-neliöt -laatupalkinto: Lakea Oy / Puukuokka 1-3

Jyväskylän Puukuokka

Lakea Oy ja sen kohde Puukuokka on palkittu Parhaat ARA-neliöt 2019 -tunnustuspalkinnolla. Kolmen puukerrostalon kohde sijaitsee Jyväskylän Kuokkalassa. Puukuokassa arkkitehtitoimisto OOPEAA on onnistunut luomaan puukerrostaloille uuden arkkitehtonisen muotokielen. Samalla valmistuneissa rakennuksissa on ratkaistu merkittävällä tavalla puukerrostalorakentamiseen liittyviä teknisiä haasteita sekä luotu omaksi-malli, missä asukaat voivat maksaa osana vuokraa asuntoa omakseen.

Puukuokan kolmessa rakennuksessa on yhteensä 186 asuntoa. Keskiarvona Puukuokka 1-3:n ARAn hyväksymät rakennuskustannukset asuntoneliötä kohti ovat 3 185€ hankinta-arvon ollessa 3 644€. Arvonlisäverollinen kokonaishankinta-arvo koko kohteella on noin 32,1 miljoonaa euroa.

Lakean toimitusjohtajan, Timo Mantilan mukaan asiointi ARAn kanssa on hoitunut erinomaisesti: ”Mahtava huomata, että kun toimijana halutaan panostaa hyvään arkkitehtuuriin ja puurakentamiseen, niin ARAsta saa tukea hankkeelle. ARA on nimensä mukaisesti myös asumisen kehittämiskeskus.”

Asuntojen lukumäärällä tarkasteltuna ensimmäisenä valmistuneessa 8-kerroksissessa rakennuksessa on sama määrä asuntoja kuin tänä vuonna valmistuneessa 6-kerroksissessa rakennuksessa, 58 asuntoa. Muutos selittää myös sen, miksi Puukuokka-rakennusten ARAn hyväksymät kustannukset poikkeavat toisistaan. Rakennushankkeen laajuus ja asuntojen keskipinta-alan pienentyminen kasvattavat kustannuksia. Myös rakenteelliset autopaikat vaikuttavat hintaan.

 

PUUKUOKKA 1-3 LUKUINA

Puukuokka 1-3 lukuina

 

Puukerrostalon rakentamisessa on syntynyt paljon oppimista

Lakea esitteli hanketta ARAlle ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tavoitteena oli rakentaa kohteen ensimmäinen rakennus valmiiksi Jyväskylän asuntomessuille kesälle 2014. Puukuokka 1 oli valmistuessaan kahdeksan kerroksisena rakennuksena myös Suomen korkein puukerrostalo.

Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastanneen arkkitehtitoimisto OOPEAAn johtajan, arkkitehti Anssi Lassilan mukaan Puukuokassa tavoitteena on ollut löytää paikkaan sopiva ja puusta lähtevä kokonaisratkaisu sekä systeemirakentamiseen ratkaisumalli, joka tuottaa laatua sekä tilaajalle että loppukäyttäjälle.

Töiden käynnistyttyä tontti valmisteltiin kaikille kolmelle puukerrostalolle. Samalla kohteen puurakenneosatoimittaja aloitti asuntomoduulien valmistuksen tehtaalla. Asunnot valmistetaan tehtaassa valmiiksi laatikoiksi kuin Lego-palikoista rakennetaan kerrostalo valmiiksi. Rakentaminen eroaa perinteisestä rakentamisesta siten, että asunnot ovat valmiita, eikä rakennuspaikalla tehdä juurikaan muuta kuin liitoksia ja täydentävää rakentamista.

Timo Mantilan mukaan kolmen puukerrostalon rakentamisessa on syntynyt paljon oppimista sekä Lakea Oy:lle, että muille hankkeeseen osallistuneille. Esimerkiksi rakennusteknistä oppimista on syntynyt paljon, asennustekniikka on kehittynyt, samoin liitostekniikka. Myös hankkeen kustannusrakenne on parantunut.

”Puukuokka on luonut myös pohjan Lakean uudelle sydänpuu-konseptille, jossa yhdistyvät asuntojen puurakenteiset tilamoduulit märkätilojen kivirakenteisiin tilamoduuleihin. Malli antaa suunnittelulle hyvät lähtötiedot ja nopeuttaen prosessia”, Mantila kuvailee.

Puukuokka 1-3
 

Omaksi malli – matala kynnys omaan asuntoon

Puukuokka on Lakean omaksi-mallilla toteutetuista kohteista ensimmäisten joukossa. Omaksi-asunnosta asukas maksaa varausmaksua 7%:a asunnon hinnasta, hän asuu vuokralla ja samalla lunastaa vuokrassa asuntoa omakseen. Kun asunto on ollut vuokrakäytössä 20 vuotta, voi sen lunastaa kokonaan omaksi asunnon alkuperäisellä hinnalla. Jos asukas haluaa luopua asunnosta aikaisemmin, voi lunastusoikeuden myydä eteenpäin.

”Hienoahan tässä on se, että ARAn takauslainaan perustuvassa omaksi-mallissa hankkeen toteuttajan ei tarvitse olla ARAn yleishyödylliseksi nimeämä taho. Malli toimii ja siinä pärjää myöskin rakennuttaja, mutta ennen kaikkea, asukkaat ovat olleet tyytyväisiä, koska voivat osana vuokraa maksaa asuntoa omakseen,” Mantila toteaa.

Lakea on ollut Mantila mukaan tyytyväinen myös asuntojen käyttöasteeseen sekä asukkaiden vaihtuvuuden vähäisyyteen: Asukkaat kokevat asuvansa omassa asunnossa.

 

”Tavallista yritetähän, mutta priimaa pukkaa tulemahan” - Puukuokasta kirjoitettua

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon toista kertaa 23.9.2015. Palkinnon voittaja on Puukuokka-asuinkerrostalo, jonka on suunnitellut OOPEAA. Palkinnon saajan valitsi säveltäjä Kaija Saariaho. (SAFA, 23.9.2015)

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto ARA-kohteelle. Puukuokka on 8-kerroksinen asuintalo, jossa yhdistyvät puurakentaminen, uutta luova arkkitehtuuri ja uusi tapa hankkia asunto omaksi. ARA on mukana kohteen rahoittajana. (ARA 24.9.2015)

”Vuoden 2015 Puupalkinto As Oy Jyväskylän Puukuokka 1:lle. Tuomariston mukaan Puukuokka 1 on arkkitehtuuriltaan, massoittelultaan ja väritykseltään mielenkiintoinen kohde, joka eri puolilta tarkasteltaessa avautuu katsojalle vaihtelevalla ja yllätyksellisellä tavalla. Rakennuksen puun käyttö on selkeää ja luontevan varmaotteista. Julkisivujen kaksijakoinen värimaailma luo kohteelle elämyksellisyyttä.” (Puuinfo, 26.11.2015)

”Jyväskylän Kuokkalan Puukuokka-kerrostaloa esitellään Venetsian Arkkitehtuuribiennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa. Puukuokka on valittu yhdeksi yhdeksästä pohjoismaisesta pääkohteesta.” (Keskisuomalainen, 20.02.2016)

”Jyväskylän Puukuokka-kortteli ei ole enää mikään yksittäinen pilotti. Puukuokka näyttää, millainen kehitys puukerrostalossa tuotteena on tapahtunut. Sen yhteydessä ei enää voi puhua yksittäisestä pilotista tai koekohteesta vaan valmiista tuotteesta.” (Rakennuslehti, 29.1.2018)

”Jyväskylän Puukuokka niittää menestystä arkkitehtikilpailussa. Arkkitehtilehtien päätoimittajat nostivat Jyväskylän Puukuokan viiden parhaan joukkoon kansainvälisessä puuarkkitehtuurikilpailussa. Kansainvälisen lehdistön myöntämä puuarkkitehtuuripalkinto on uusi vuosittainen palkinto, jonka tavoitteena on tuoda esille puuarkkitehtuurin huippuosaamista. Palkinnolla halutaan rohkaista myös uuteen, innovatiiviseen arkkitehtuuriin.” (YLE, 24.4.2018)

 

”Tottakai tästä on tullut Jyväskylässä niin iso juttu, tästä Puukuokasta. Ai sie asut siellä! Tulee kavereita kylään, niin kyllähän ne ihastelee aina ensin tuossa pihalla ja sitten tullaan sisälle, ja ne on ihan, että, ai, täällä tuoksuukin vielä tämmönen.” – Asukas Emilia Trast

 

PUUKUOKKA-TALOJEN TOTEUTTAJAT

Puukuokka-talojen toteuttajat

OOPEAA - Office For Peripheral Architecture

Anssi Lassilan vuonna 2001 perustama arkkitehtitoimisto. Toimistolla on toimipisteet Seinäjoella ja Helsingissä ja se työllistää tällä hetkellä 16 henkilöä. Toimiston töitä ovat mm. Kärsämäen paanukirkko, Kuokkalan kirkko, Vaasan kompassi (asuinkerrostalokortteli), Talo Riihi, suunnitteilla oleva Konsthall Tornedalen Ruotsiin ja Puukuokka. Toimiston töissä ilmentyy taidokas materiaalin käsittely ja kyky hyödyntää materiaalien parhaita ominaisuuksia rakentamisessa.

Lakea Oy

Lakea Oy:n pääomistajina on 15 pohjalaista kuntaa. Vaikka yhtiön juuret ovat vahvasti Pohjanmaan alueella, rakennutamme kohteitamme ympäri Suomen. Kaikkiaan Lakea Oy on rakennuttanut Suomeen yli 11 500 asuntoa. Lakea palvelee myös vuokra-asumisen ja rakennuttamisen eri osa-alueilla sekä isännöintiin ja asuntosijoittamiseen liittyvissä asioissa. Yhtiön päätoimipaikka sijaitsee Seinäjoella.

”Lakea Oy haluaa erottautua positiivisella tavalla markkinoilla. Puurakentamisen vihreät arvot ovat tärkeässä roolissa. Puurakentaminen mahdollistaa myös teollisen rakentamisen ja tätä kautta koko rakennusalan kehittämisen Lean-mallin mukaisesti”, toimitusjohtaja Timo Mantila sanoo.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.