Rohkeaa asuinkorttelien uudistamista Myyrmäessä

RSS
28.8.2018 Elisa Ranta, erityisasiantuntija, Vantaan kaupunki
Myyrmäki_yleiskuva kehityskortteli
Kehittämisen kohteena olevaa korttelia Vantaan Myyrmäessä. Kuva @Sami Lievonen

Vantaalla kannustetaan kaupunkirakenteen täydentymiseen ja suhtaudutaan myönteisesti asuinalueiden uudistumiseen.

Pääkaupunkiseudun keskellä, reilun vartin junamatkan päässä Helsingin keskustasta, sijaitsee hyvien palveluiden, mahtavien ulkoilu- ja virkistysalueiden sekä kaupunkikulttuurin kohtaamispaikka: Myyrmäki. Vantaan läntisenä kaupunkikeskuksena erottuva Myyrmäki on syntynyt Martinlaakson junaradan ja 1970-luvun aluerakentamisen siivittämänä, mutta Vantaan oma ”Myyr York” on onnistunut kasvamaan ja täydentymään myös viime vuosikymmeninä. Parhaillaan kaupunginosassa on käynnissä mittava keskustan uudistuminen ja lukuisia rakennushankkeita. Myyrmäessä konkretisoituvat Vantaan tavoitteet kaupungin kasvamisesta viisaasti fyysistä kaupunkirakennetta tiivistäen ja keskusten elinvoimaisuutta kehittäen.

Vantaalla riittää aluerakentamisen ajan lähiöitä, jotka tarjoavat kiinnostavia paikkoja täydennysrakentamisen ja purkavan uudistamisen näkökulmasta: alueilla on toimivat joukkoliikenneyhteydet, hyvä palveluverkosto sekä riittävän korkea asumisen ja kiinteistöjen hintataso kehittämistoimenpiteiden mahdollistamiseksi. Purkava uudistaminen on vaihtoehtona hankkeissa, joissa rakennukset ovat tulleet elinkaarensa päähän ja korjauskustannukset ovat mahdollisesti suuremmat kuin purkukustannukset ja uuden rakentaminen tilalle. Kohteissa, joissa purkua harkitaan, olemassa oleva asuntokanta ei välttämättä vastaa nykypäivän kysyntää laadun tai asuntojen koon osalta. Hyvin vuokratalovaltaisilla alueilla tilanne saattaa olla ajautumassa negatiiviseen eriytymiskierteeseen. Vantaan tuoreisiin maa- ja asuntopoliittisiin linjauksiin on kirjattu kaupungin myönteinen suhtautuminen täydennysrakentamiseen ja perustelluista syistä purkavaan uudistamiseen. Jokaisessa hankkeessa on tärkeää punnita hankkeen taloudelliset, ekologiset ja sosiaaliset vaikutukset purkamisen ja peruskorjauksen välillä. Vantaalla on toistaiseksi toteutunut muutamia purkavan uudistamisen hankkeita lähinnä vuokrataloyhtiöiden omistamissa kiinteistöissä.

Purkaminen mahdollistaa uudistumisen

Purkava uudistaminen nousi vaihtoehtona esille myös Vantaan kaupungin ja Vantaan vuokra- asunnot Oy:n (VAV-asunnot Oy) välisissä keskusteluissa vuonna 2017, kun pohdittiin Myyrmäen keskustan liepeillä Vaskivuorentien varressa sijaisevien kuuden, teknisen käyttöikänsä loppupäähän tulleen vuokratalon kohtaloa. Samassa korttelissa sijaitsevan Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) kerrostalokohde oli niin ikään tullut mittavan peruskorjauksen tarpeeseen ja kaupunki kehotti näitä kahta vuokra-asuntoyhtiötä harkitsemaan korttelissa yhteistä uudistushanketta. Molempien kiinteistöomistajien näkemyksenä oli, että paras vaihtoehto alueen kehittämiseksi olisi purkaa rakennukset ja kaavoittaa alue tehokkaammin keskustamaisen asumisen korttelikokonaisuudeksi. Kaupunki ilmoitti korttelien kehityshankkeen osaksi ARA:n Yhdyskuntien uudistaminen -ohjelmaa.

Uudistuskorttelien nykyisten rakennusten solupainotteiset opiskelija-asunnot ja kaupungin vuokrataloyhtiön suuret perheasunnot eivät vastaa enää tämän päivän vuokralaisten ensisijaisia asumistoiveita. Kortteli ja sen ympäristö ovat hyvin vuokra-asuntovaltaista rakennuskantaa. Vantaan kaupunki on lähtenyt tukemaan uudistushanketta siitä lähtökohdasta, että valtaosa alueen asuntojen hallintamuodoista tullaan vaihtamaan omistus-, osaomistus- tai asumisoikeusasumiseen.

Yhteisneuvotteluissa on alustavasti sovittu, että HOAS rakentaa korttelialueelle uuden kohteen, sillä lähellä sijaitseva Metropolia-ammattikorkeakoulun kampusalue vetää opiskelijoita asumaan Myyrmäkeen. Kaupunki osoittaa VAV Asunnot Oy:lle muualta Myyrmäestä ja Länsi-Vantaan asuinalueilta korvaavia tontteja uusien valtion tukemien vuokra-asuntojen rakentamiseksi.

Suunnittelukilpailulla haetaan parasta kokonaisratkaisua

Korttelialueen uudistumisen on tarkoitus lähteä liikkeelle syksyllä 2018 kaavamuutoshakemuksen ja sen myötä alkavan kaavoituksen ja asukasosallistamisen myötä. Kiinteistönomistajien ja Vantaan kaupungin aikomuksena on järjestää talvella 2018-2019 uudistuskortteleiden suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu, jossa etsitään alueelle laadukasta asuntorakentamisen kokonaisuuden suunnitelmaa ja sen toteuttajaa. Kilpailualueeseen kuuluu myös vuokrataloyhtiöiden ja viereisen asunto-osakeyhtiön omistama pysäköintialue, joka sijaitsee kaupunkikuvallisesti tärkeällä paikalla Vaskivuorentien ja Raappavuorentien kulmauksessa. Asunto-osakeyhtiön kanssa on alustavasti sovittu, että sen tarvitsemat autopaikat jäävät nykyiselle sijainnille ja tontinosa lohkaistaan asunto-osakeyhtiön omistukseen. Uudistuvalle alueelle tulee sijoittumaan myös urbaani kaupunkipäiväkoti. Kilpailuun osallistuvat toimijat voivat tehdä ehdotuksensa kilpailualueelle vapaasti välittämättä alueen nykyisistä tontinomistusrajoista.

Myyrmäki muraali
Muraali kehityskorttelissa. Kuva @Sami Lievonen

Uudistuskorttelit sijaitsevat Myyrmäen urheilupuiston välittömässä läheisyydessä, joten liikunnallisuudesta ja aktiivisesta elämäntavasta on tarkoitus saada idearaami Myyrmäen liikunnallisen korttelin suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun lähtökohdaksi. Kilpailun parhaan suunnitelman voittaja saa osto-oikeuden alueen tontteihin sekä toteuttaa kaavan yhdessä kaupungin kumppanina. ARA on ollut mukana uudistushankkeen suunnitteluvaiheessa ja luvannut asiantuntemuksensa käyttöön muun muassa kilpailun arvosteluryhmässä.

Myyrmäen kortteleiden uudistushanke on vielä alkutaipaleella, mutta kiinteistöomistajien ja kaupungin tahtotila alueen kehittämiseksi yhä tiiviimmäksi ja keskustamaisemmaksi asumisen korttelialueeksi on vahva. Tulevasta muutoksesta on tiedotettu niin vuokratalojen kuin viereisen asunto-osakeyhtiön asukkaita. Mikäli kaavoituksen ja kilpailun aikataulut etenevät ilman viivästyksiä, saattaa nykyisten asuinrakennusten purku olla edessä jo 2020-luvun alkuvuosina. Vantaa toivoo, että Myyrmäen kortteleiden uudistus antaa vauhtia ja innostusta myös alueen muille täydennysrakentamisen ja uudistamisen hankkeille.

 

Kommentit (1 kommenttia)
Tuula Kemppainen
17.2.2019
klo 19.06
Myyrmäen keskusta alue kaipaa todella kovasti uudistamista, Työpaikat ovat Myyrmäessä vähentyneet liian paljon . Rakentamista suumnniteltaessa toivon että aluetta kehitetään tuomalla palveluja , postin toivon palaavan takaisin toivon myös Prismaa ja muita
isoja kauppoja kiva asioida ja joista saa paljon erilaista tavaraa.