Sukupolvet kohtaavat tulevaisuuden Käräjätörmässä

RSS
25.9.2017 Kaisu Kammonen

Käräjätörmän alue Tampereella uudistuu tulevaisuudessa yhteisölliseksi asuinalueeksi, jossa jokaisella on varallisuudesta, etnisestä alkuperästä tai diagnooseista riippumatta viihtyisää ja turvallista asua.

Kärjätörmä_sydän
Sydän-ehdotuksen maamerkkinä on pyöreä korttelitalo.

 

Käräjätörmä on asuinalue länsitamperelaisessa Tohlopin kaupunginosassa. Vehreässä ympäristössä, kivenheiton päässä Tesoman aluekeskuksesta sijaitsevat Tampereen vuokratalosäätiön asuinkerrostalot naapurinaan Kotipirtin palvelutalon asukkaat. Alueen ympäristö on tällä hetkellä muutoksessa, kun Tesoman aluetta tiivistetään ja täydennysrakennetaan voimakkaasti. Muutaman vuoden päästä myös Käräjätörmän on aika uudistua, ja näitä muutoksia pohjustettiin suunnittelukilpailussa, jonka ARA järjesti yhteistyössä Kotipirtti Ry:n, Tampereen vuokratalosäätiön ja Tampereen kaupungin kanssa.

Tavoitteena vähän enemmän kuin tavallinen asuinalue

Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä-arkkitehtuurikilpailu on jatkoa viime vuosien ARA-arkkitehtuurikilpailujen sarjalle. Suunnittelukilpailu järjestettiin osana ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman (Ikä-Aske) hankekokonaisuutta, jonka puitteissa ARAssa pohdittiin keinoja edistää ikääntyneiden ja muistisairaiden kodinomaista asumista. Perinteisen ryhmäkotiasumisen rinnalle haluttiin löytää monipuolisia asumisen ratkaisuja. Samanaikaisesti Kotipirtin palvelutalossa Tampereella suunniteltiin toiminnan laajentamista hyvin samanlaisista lähtökohdista. Yhteinen sävel löytyi helposti, ja Käräjätörmä valikoitui kilpailualueeksi, kun Kotipirtti ry:n hallituksen puheenjohtaja Arja Ojala esitteli ajatuksiaan ja Kotipirtin laajentumissuunnitelmia ARAn väelle. Syntyi ajatus palvelukorttelista, jossa muistisairaat voisivat olla kaikenikäisistä asukkaista koostuvan asuinyhteisön täysivaltaisia jäseniä.

Kotipirtin naapurissa sijaitsevat Tampereen Vuokratalosäätiön hissittömät asuinkerrostalot ovat lähitulevaisuudessa tulossa teknisen käyttöikänsä päähän, jolloin aluetta kehitetään purkamisen sekä uudis- ja täydennysrakentamisen keinoin tiiviimmäksi ja kaupunkimaisemmaksi. Laadukkaan kokonaisuuden varmistamiseksi myös Vuokratalosäätiön hallinnoimat tontit otettiin osaksi suunnittelualuetta. Tätä myöhemmin vaiheittain toteutettavaa aluetta kilpailussa tarkasteltiin ideatasolla.

Kilpailun järjestäjillä oli visio yhteisökylästä, jonka henki rakentuu toisen auttamiselle ja erilaisuuden ymmärtämiselle. Alueelle sijoittuu asumisen lisäksi palveluita ja yhteisöllisiä tiloja, jotka ovat avoinna myös lähiympäristön asukkaille. Alue on suunnattu kaikenikäisille ihmisille ja erilaisille perheille, vaikka ikääntyneiden tarpeet painottuvatkin erityisesti palvelukorttelissa. Myös muistisairaat asukkaat erityistarpeineen huomioidaan ja otetaan osaksi yhteisöä. Asuntokanta tulee olemaan monipuolista myös hallintamuodoiltaan.

 

Kaksoisvoitto Ouluun


Kilpailu toteutettiin kutsukilpailuna. Mukaan haki 23 työryhmää, joista neljä valittiin varsinaiseen suunnittelutyöhön. Jokaisessa työryhmässä tuli arkkitehtien lisäksi olla mukana ikääntyneiden asumisen asiantuntija. Suunnitteluaikaa työryhmillä oli kolme kuukautta.

Kärjätörmä_punos_ilmakuva
Punoksen pitkät rakennusmassat punoutuvat nimensä mukaisesti
persoonalliseksi kortteliverkostoksi.

Kilpailun tulos julkistettiin Kylä Kaupungissa -seminaarissa maaliskuussa. Palkintolautakunta päätti myöntää kaksi ensimmäistä palkintoa: Voittajaehdotukset olivat Uki Arkkitehdit Oy:n ”Punos” ja Optiplan Oy:n ”Sydän”. Ne vastasivat eri osiltaan parhaiten kilpailuohjelmassa esitettyihin tavoitteisiin.

Punos-kilpailuehdotuksessa pitkät rakennusmassat punoutuvat persoonalliseksi kortteliverkostoksi. Alueen ulkoreunoilla on korkeampia rakennuksia, jotka muodostavat alueelle kaupunkimaiset katujulkisivut, kun taas alueen sisällä mittakaava on pienempi ja tunnelma kylämäisempi. Ehdotuksen vahvuutena olivat asumisen uudet ja innovatiiviset ratkaisut, erityisesti muistisairaiden asumisen osalta. Myös monisukupolvisuuden ja yhteisöllisyyden tavoitteet täyttyivät työssä erittäin hyvin. Kaupunkirakenteen osalta palkintolautakunta piti ehdotusta kiinnostavana ja idearikkaana, mutta toisaalta myös haastavana toteutuksen kannalta. Punoksen takana ovat arkkitehdit Sasu Alasentie, Ulla Passoja, Juho Tastula ja Janne Karjalainen oululaisesta Uki Arkkitehdit Oy:stä.

Käräjötörmä_sydän_ilmakuva
Sydän-ehdostus koostuu kaupunkimaisista umpikortteleista.

 

Sydän-ehdotuksen vahvuus taas oli kaupunkirakenteellinen ratkaisu, jota palkintolautakunta piti kilpailun onnistuneimpana. Viisikulmaisiin umpikortteleihin perustuvan ratkaisun katsottiin soveltuvan parhaiten alueen kaavoituksen ja kokonaisvaltaisen suunnittelun lähtökohdaksi. Myös Sydän oli pääosin oululaista käsialaa. Työn tekijät ovat Jaakko Kallio-Koski, Marttiina Vierimaa ja Kai Ruuhonen Optiplan Oy:n Oulun toimipisteestä.

Yhteisökylä rakentuu vaiheittain

Alueen jatkosuunnittelu käynnistyi pian kilpailun tuloksen julkistamisen jälkeen. Jo töiden arvosteluvaiheessa havaittiin, että voittajaehdotusten parhaita puolia yhdistelemällä ja jatkotyöstämällä olisi mahdollista saavuttaa kokonaisuus, joka olisi sekä kaupunkirakenteellisesti että sisällöllisesti mielenkiintoinen; jopa enemmän kuin osiensa summa. Näin ollen jatkosuunnittelu käynnistettiin hyvässä yhteistyössä kilpailun molempien voittajatiimien kanssa. Alueen asemakaavan muutos tulee voimaan vuonna 2018. Samanaikaisesti asemakaavamuutoksen valmistelun kanssa viedään eteenpäin yhteisökylän ensimmäisen vaiheen hanke- ja rakennussuunnittelua. Jos aikataulussa pysytään, Kotipirtin laajennus ja sen ympärille syntyvä palvelukortteli valmistuisivat jo vuosikymmenen vaihteen tienoilla. Koko alueen on tarkoitus valmistua kymmenen vuoden sisällä.

Tutustu kilpailuehdotuksiin täällä

Käräjötörmä_punos_havainne
Punos-ehdotuksen kylänraitti on oiva kohtaamispaikka.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.