Seinäjoki mukana Arjen keskiössä -hankkeessa

RSS
19.1.2017 Saara Nyyssölä, ARA

Louhenkatu 2 sijaitsee Seinäjoella Pohjan alueella, joka valittiin Arjen keskiössä -hankkeessa asuntoverkoston suunnittelualustaksi. Nyt hankeen ideat ovat edenneet käytäntöön. Alueella yhdistyvät Seinäjoen kaupungin, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän ja Sevas Oy:n  intressit sekä kehitysvammaisten asukkaiden omat toiveet.  

ARA ja Kehitysvammaliitto toteuttivat yhdessä Turun, Kotkan, Seinäjoen ja Lahden kaupunkien sekä Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin, Carea-kuntayhtymän ja Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa Arjen keskiössä -hankkeen vuosina 2012–2014.  Hankkeen keskeisenä tavoitteena oli etsiä uusia tapoja järjestää kehitysvammaisten asumista. Kuntien pilottihankkeissa kehitettiin uudenlaista asuntosuunnittelua asuntoverkostojen näkökulmasta sekä yksilöllisiä asumisen ratkaisuja kehitysvammaisille henkilöille.

Seinäjoki asetti tavoitteeksi erityisryhmien asumisen ja asumispalveluiden suunnittelun integroinnin osaksi kaupungin yhdyskuntarakennetta, kaupunkisuunnittelua ja olemassa olevia palvelukokonaisuuksia. Hankkeessa pohdittiin sitä, miten erityisryhmien asumisen näkökulmat voidaan sisällyttää jo kaupunkisuunnittelun perustyöhön, esimerkiksi maankäytön suunnitteluun, kaavoitukseen ja liikennesuunnitteluun. Haluttiin irtautua perinteisestä hankesijoittelun suunnittelukäytännöstä, jossa erityisryhmille tarkoitetut asunnot/asumisyksiköt sijoitetaan yksittäiselle tontille ikään kuin irrallisena muusta yhdyskuntarakenteesta

Seinäjoen osahankkeessa punaisena lankana oli vahva kaupunkisuunnittelullinen näkökulma. Hankkeessa mallinnettiin suunnittelukäytäntö, joka rakentuu eri hallintokuntien ja muiden toimijoiden väliselle yhteistyölle. Seinäjoella oli jo ennen hankkeen käynnistämistä perustettu erityisasumisen työryhmä parantamaan sosiaalitoimen, maankäytön ja kaavoituksen vuoropuhelua. Hallinnonalojen yhteistyön toivottiin myös strukturoivan toimintaa rakennuttajien suuntaan ja hankkeen aikana rakentuikin uusi yhteistyömalli kaupungin vammaispalvelujen ja Sevas Oy:n kanssa.

Saara Nyyssölä

Arjen keskiössä -hankkeen työskentelymallilla toteutettiin pilottikunnissa yhteiskehittämisen työpajat, joissa tarkasteltiin kunkin pilottikunnan valitsemia asuinalueita, joissa oli jo valmista asuntokantaa ja infrastruktuuria. Työpajoissa ideoitiin tulevien asukkaiden toiveet ja asuinalueiden tarjonta asuntoverkoston muodostamiselle. Seinäjoella valittiin Pohjan alue asuntoverkoston suunnittelualustaksi ja Louhenkatu 2 on osa työpajassa syntynyttä  asuntoverkostoideointia. Siellä yhdistyvät niin kaupungin, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kuten Sevas Oy:n yhteiset intressit, sekä erityisesti kehitysvammaisten asukkaiden omien toiveiden mukainen konkreettinen lopputulos – koti, jota he ovat  itse voineet olla suunnittelemassa. Hanke teki näkyväksi sen,
että tulevien asukkaiden osallistuminen suunnittelutyöhön on välttämätöntä. 

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.