Nimi ovessa ja elämä tavallisessa kerrostalossa

RSS
19.1.2017 Iina Åman, Viestintätoimisto Tenho

Louhenkadulla kaikki hyvin

Seinäjoella Louhenkadulla toteutuvat kehitysvammaisten toiveet: oma nimi ovessa ja tavallinen elämä tavallisessa kerrostalossa. Toiveet ilmenivät ARAn ja Kehitysvammaliiton Arjen keskiössä -hankkeessa.

Louhenkatu 2
Louhenkatu 2:n asukkaat pääsivät muuttamaan uuteen kotiin syyskuussa 2016. © Timo Aalto

Louhenkatu 2 Seinäjoella on uusi kerrostalo, jonka kolmessa ylimmässä kerroksessa asuu tavallisia vuokra-asukkaita. Kahdessa alimmassa kerroksessa asuu erityistä tukea tarvitsevia asukkaita. Talon pesula, kerhohuone sekä piha-alue ovat yhteiskäytössä.

Louhenkadun kerrostalon Seinäjoella on rakennuttanut kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Sevas Kodit Oy. Alimmat kerrokset on Sevakselta vuokrannut vammaispalvelujen kuntayhtymä, Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo.

Seinäjokelainen aviopari Jarmo Rinta-Jaskari ja Phachuen Suphosaen muuttivat syyskuussa 2016 vasta valmistuneen vuokrakerrostalon neljänteen kerrokseen. Pariskunta on jo ehtinyt tutustua erityistä tukea tarvitseviin naapureihin.

– He ovat mukavia ja kohteliaita. Olen kuullut että heitä on perehdytetty itsenäiseen asumiseen – ja sen huomaa. Heille näyttää olevan kunnia-asia noudattaa asumisen ohjeita, Jarmo Rinta-Jaskari kiittelee.

– Ihmisillä on aivan turhia ennakkoluuloja vammaisia kohtaan.

 

Mikko Hankkio
Mikko Hankkion aamurutiineihin kuuluu sanomalehti Ilkka. ”Olen tykännyt kovasti asua Louhenkadulla”, hän sanoo. © Timo Aalto


Tavallista kerrostaloelämää

Toisen kerroksen asukkaat elävät varsin itsenäisesti tavallista kerrostaloelämää. Tukea ja ohjausta he saavat tarvittaessa Eskoon henkilökunnalta.

Mikko Hankkion arki uudessa toisen kerroksen kodissa rullaa jouhevasti. Töihin Kärjenmäen toimintakeskukselle hän kulkee bussilla. Kun työpäivä päättyy, Hankkio palaa kotiin ja ottaa loppupäivän rennosti musiikkia kuunnellen.

Mikko Hankkion huippusiistissä kodissa on viihtyisä olohuone, hyvin varusteltu keittiötila, makuuhuone, kylpyhuone ja tilava talvilämmin parveke. Kodin seesteinen tunnelma syntyy harmonisista väreistä ja varmalla maulla valituista huonekaluista. Muutossa ja sisustamisessa ovat häärineet apuna vanhemmat, sisar sekä veli perheineen.

– Taulut vain pitää vielä ripustaa seinille, Mikko Hankkio suunnittelee.

Useimmat toisen kerroksen asukkaat käyvät Hankkion tavoin töissä neljänä päivänä viikossa. Perjantaisin he tekevät kotiaskareita ja valmistautuvat viikonvaihteen viettoon.

Ensimmäisessä kerroksessa tehostetun tuen kodeissa asuu kahdeksan asukasta, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista tukea.

Yksilöllisen, itsenäisen asumisen vastapainona asukkaat viihtyvät myös yhteisissä oleskelutiloissa.

 

Sevas Kodit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Penttilä
Seinäjoella on luotu toimiva malli siitä, miten erityisasuminen integroidaan tavalliseen asumiseen, kertoo Sevas Kodit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Penttilä. © Hannu Pettinen

Hyvää arkea mahdollistamassa

 

– Yhteistä kerrostaloasumista pohjustettiin Seinäjoella jo pari vuotta ennen talon valmistumista Hyvän asumisen työryhmässä. Ryhmään kuului lisäksemme kaupungin ja Eskoon asiantuntijoita sekä asukkaiden edustajia, Sevas Kodit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Penttilä toteaa.

– Kun tarve tuli esille, hanke eteni ripeästi, sillä yhtiöllä oli varauksessa sopiva maa-alue kaupunkikeskustan tuntumassa. Kaupunki ja Sevas Kodit onnistuivat yhteistyössään hyvin.


Toimiva malli

Jukka Penttilä antaa tunnustusta Eskoon onnistuneelle muuttovalmennukselle, joka aloitettiin lähes vuotta ennen muuttoa. Kiinteistönomistajan on mukava tietää, että asukkailla on tukenaan verkosto. On myös tärkeää, että verkostossa mukana olevat ymmärtävät kokonaisuuden.

– Kun erityisasumista integroidaan tavalliseen asumiseen, on muistettava myös tavallisten asukkaiden intressi. Tällöin syntyy edellytyksiä sille, että yhteiselo onnistuu. Tällä hetkellä tilanne vaikuttaa hyvältä ja tarkoituksenmukaiselta, Jukka Penttilä arvioi.

– Louhenkatu 2:ssa konkretisoituu ARAn rooli: mitä varten ja miksi investointiavustus ja alv-palautusmenettely on tarpeellinen, ja mikä vaikutus sillä on asukkaan näkökulmasta. Voimme todeta, että ARAn avustusjärjestelmä toimii hienosti.

Asuminen talossa maksaa Eskoon asukkaalle ja tavalliselle vuokra-asukkaalle euromääräisesti saman verran, vaikka erityisasumiseen kohdistuu enemmän yhteistilaa kuin tavallisessa asumisessa. Normaaleissa vuokra-asunnoissa asuvat eivät siis osallistu erityisasumisen rakentamisen rahoituskustannuksiin, vaan kustannukset on eriytetty toisistaan.

– Jos päättäjät haluaa viedä eritysasumista tähän suuntaan, näin tämä saadaan toimimaan, Jukka Penttilä toteaa.

 

Seinäjoki mukana Arjen keskiössä -hankkeessa

Louhenkatu 2 sijaitsee Seinäjoella Pohjan alueella, joka valittiin Arjen keskiössä -hankkeessa asuntoverkoston suunnittelualustaksi. Nyt hankeen ideat ovat edenneet käytäntöön. Alueella yhdistyvät Seinäjoen kaupungin, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän ja Sevas Oy:n  intressit sekä kehitysvammaisten asukkaiden omat toiveet. Lue lisää.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.