Urbaanin ja edullisen asumisen jäljillä

RSS
19.1.2016 Laura Penttilä, Y-Säätiö

 
Y-Säätiön omistama Y-Asunnot aloitti viime kesänä ajatushautomo Demos Helsingin kanssa Y-Lab-nimisen hankkeen, jonka tavoitteena oli muotoilla kohtuuhintainen vuokra-asuminen uudelleen. Yksi oivalluksista oli se, että urbaani, tiivis rakentaminen on sekä kohtuuhintaisuuden että asumisen laadun perustekijä.

Y-Säätiössä havahduttiin joitakin vuosia sitten huolestuttavaan tilanteeseen. Asunnottomuuden vähentämisen ja erityisasumisen tarjonnan kohdalla Suomessa on edistytty erinomaisesti, mutta uudistuotanto tavallisen vuokra- asumisen osalta laahaa perässä varsinkin pääkaupunkiseudulla.

”Rakentamista riittää, mutta kohtuuhintaisia asuntoja ei synny. Tavallisten pienituloisten ihmisten on yhä vaikeampi löytää kotia. On havaittavissa jopa katastrofin aineksia”, sanoo toimitusjohtaja Juha Kaakinen.

Kaakisen mukaan Y-Labin ideana oli eräänlainen vuokra-asumisen kunnianpalautus. Tehtäväksi annettiin suunnitella sellaista asumista, joka kelpaisi kenelle tahansa. Vuokralla asuminen ei saa olla väliaikainen, rajatun ryhmän ratkaisu. Kohtuuhintaisen vuokratason saavuttaminen on kuitenkin haaste rakentamisen kustannuksista ja määräyksistä johtuen.

”Halusimme, että oma uudistuotantomme olisi tasokasta ja omaleimaista edullisesta hinnastaan huolimatta. Siksi lähdimme kehittämään konseptia Demoksen kanssa”, Kaakinen kertoo.

Elämäntavan muutos vetää kaupunkiin

DNosto1 - LP (Y-säätiö), Araviesti 1/2016emoksen tutkija Satu Korhonen sanoo, että yhä suurempi osa suomalaisista haluaa asua tiheästi rakennetussa kaupungissa palvelujen ja liikenneyhteyksien lähellä. Lapsiperheetkään eivät enää lähde kehyskuntiin lisätilan perään.

”Omakotiasuminen on pitkään ollut suomalainen ideaali. On yllättävää, että neliömäärä ei olekaan enää asumisen laadun kriteeri! Ehkä tähän vaikuttaa se, että uudet sukupolvet ovat tottuneet olemaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa somessa ja ottamaan kaupunkitilaa omaan ei-kaupalliseen käyttöönsä.”

Demos teki pohjatyön tutkimalla kansainvälisiä referenssejä, haastattelemalla asiantuntijoita ja asukkaita. Selvityksen mukaan asumisen laatua lisäävät seikat, jotka eivät lisää hintaa. Tekijöitä olivat muunneltavuus kodin sisällä, laadukkaat jaetut tilat ja urbaani sijainti eli talon yhteys kaupunginosaan. Ne valittiin konseptin peruspilareiksi, joiden pohjalta yhteiskehittämishanke aloitettiin.

Työpajoista kohti konseptin kiteytystä

Yhteiskehittämiseen kuului kuuden työ­pajan sarja, joihin kutsuttiin laaja joukko asiantuntijoita ideoimaan ja testaamaan ajatuksia. Mukana oli muun muassa ark­kitehteja, opiskelijoita, asukkaita, viran­omaisia ja yrittäjiä. Kaikki saivat mukaan­sa pajoista myös omissa organisaatioissaan hyödynnettäviä ideoita.

”Yhteiskehittämisessä lähdetään liikkeel­le villeistä, jopa epärealistista ideoista, jois­ta valitaan ja jalostetaan tarkempia työpaja kerrallaan. Usein valinta tapahtuu sen pe­rusteella, mitkä teemat ja ajatukset toistuvat yhä uudelleen. Ne ovat niitä tärkeimpiä”, ku­vailee Demoksen tutkija Maari Parkkinen.

Yhteistilojen viihtyvyys ja toimivuus olivat seikkoja, joihin palattiin kerta toisensa jäl­keen. Myös talon tarjoamia mahdollisuuksia asukkaiden työllistämisen kannalta pohdit­tiin paljon: voisivatko asukkaat hoitaa pihan kasveja, tehdä pieniä maalaustöitä tai korja­uksia ja ansaita niistä myös rahaa? Yksi syn­tynyt ajatus oli myös asukaskummitoimin­ta, joka auttaa uusia asukkaita talon tapojen omaksumisessa ja alueelle kotiutumisessa.

”Yhteisöllisyyden syntyminen voi olla suuren vaihtuvuuden takia haaste. Tässä va­paaehtoinen asukaskummi voi auttaa”, Park­kinen toteaa.

Asunnosta kodiksi yhteis- ja työtiloilla

Tehokkaalla tilankäytöllä, huoneiden muun­neltavuudella ja esimerkiksi varasto- ja yh­teistilojen uudenlaisella sijoittelulla voidaan tehdä hieman nykyistä pienempiä koteja. Ja kun neliöistä nipistetään, kodin ympäris­tön ja lähipalvelujen merkitys kasvaa. Uu­denlainen tilakonsepti huomioi asunnon ja ympäristön suhteen, sillä koti on ihmiselle muutakin kuin seinien sisällä sijaitseva yk­sityinen tila.

”Hyvienkin yhteistilojen käyttö on jäänyt valitettavan vähäiseksi. Y-Labissa selvisi, että tilat pitää yhdistää asukkaiden sujuvaan ar­keen entistä tiiviimmin. Esimerkiksi lasten leikkipaikka voisi olla suoraan yhteydessä pyykkitupaan”, Korhonen kuvailee.

Viimeisen vuosikymmenen aikana työ­suhteet ovat muuttaneet muotoaan. Yhä useampi työllistää itsensä, tekee etätöitä tai kerryttää tulonsa useasta lähteestä, jol­loin asumiseen liittyy oleellisesti myös työ. Uusiin Y-Asuntojen kohteisiin rakennetaan tulevaisuudessa tila, jossa voi tavata naapu­reita, työskennellä tai opiskella. Yhteistilaa ei sijoiteta talon perälle,vaan luonnollisille kulkureiteille, sillä kynnyksen astua sisään täytyy olla matalalla.

Kuva - LP (Y-säätiö), Araviesti 1/2016
Kuva: Demos Helsinki

Konseptista toteutukseen tänä vuonna

Keskeinen osa kohtuuhintaisen asumi­sen konseptia on myös mahdollisuus jakaa kiinteistön pieniä huoltotöitä asukkaiden kesken. Se tarjoaisi mahdollisuuden lisä­tuloihin omassa lähiympäristössä. Omaa asuntoa saa myös muunnella mieleisekseen maalaamalla ja kunnostamalla.

”Vuokra-asukaskin voi tehdä asioita itse kodissaan ja sen ympäristössä. Konseptin ansiosta vuokra-asunnosta tulee enemmän, oikea koti. Arjen sujuvuus ja mahdollisuu­det oman identiteetin tuomiseen esiin on tärkeää, ei tilan määrän maksimoiminen”, kiteyttää Korhonen.

Tänä vuonna toteutukseen siirtyvä kon­septi on jaettu kolmeen osaan. Yksi osista, asukkaiden työllistymiseen keskittyvä ”Uu­ras” pilotoidaan aluksi jossakin Y-Asuntojen olemassa olevista kohteista. ”Sujuva”, on so­vellettavissa suoraan vanhoihin kiinteistöi­hin, rakentamiseen liittyvä ”Enempi” puo­lestaan uudiskohteisiin.

”Toteutuksen kannalta ratkaisevaa on hyvä rakennussuunnittelu. Tarvitsemme Suomessa lisää kunnianhimoisia arkki­tehteja, jotka haluavat meritoitua sillä, et­tä tekevät laadukasta ja kohtuuhintaista asumista. Asuminen täytyy nähdä nykyis­tä laajempana käsitteenä”, Kaakinen sum­maa.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.