Näin rakennamme yhteisöjä (Puheenvuoro)

RSS
24.9.2015 Ulla Remes, yhteisötuottaja, Setlementtiasunnot Oy
 
 

Ullla Remes, ARA-viesti 2/2015Yhteisöllisyys – mitä se on? Toimintaa, aktiviteetteja, retkiä, yhdessäoloa, toisiin tutustumista, verkottumis­ta, välittämistä. Kenenkään ei tarvitse olla yksin. Yhteisöllisyys ei syn­ny itsestään, siksi me olemme olemassa – Setlementtiasuntojen yhteisökoordinaat­torit ja yhteisötuottaja. Setlementtiasunnot Oy on yhteisöllinen asuntorakennuttaja, jonka palvelukonseptiin kuuluu taloissa työskentelevä yhteisökoordinaattori. Hä­nen tehtävänään on tukea, auttaa ja neu­voa erilaisissa asumiseen liittyvissä asioissa sekä aktivoida, kannustaa ja tuupata talon asukkaita yhteisöllisyyden kehittämises­sä. Yhteisökoordinaattori edistää yhdessä asukkaiden kanssa talon yhteisöllistä toi­mintaa, tapahtumia, retkiä ja kerhotoimin­taa. Vuonna 2014 taloissa oli kymmeniä eri­laisia kerhoja; kokkikerhoja, korttelikävelyä, tuolijumppaa, tietokoneopastusta, käsityö­kerhoja, englannin keskustelua, biljardi­kerhoja, soppapäiviä ja kuvataidekerhoja. Nämä taloissa järjestetyt kerhot olivat läh­töisin asukkaiden ideoista ja ajatuksista. Ky­syimme ja kuuntelimme, ja tämä näkyi myös osallistujamäärissä. Vuokrataloissa osallis­tuttiin keskimäärin vuodessa kolmeen eri ta­pahtumaan, retkeen tai kerhoon ja asumis­oikeustalossa osallistuttiin neljään. Vuonna 2014 Setlementtiasuntojen 19 talossa oli yli 350 erilaista tapahtumaa – melkein joka päi­vä jossakin talossa oli joku kerho, retki tai ta­pahtuma.

Aloitin Setlementtiasuntojen yhteisötuot­tajana syksyllä 2014, ja tehtäväni on olla ny­kyisen 14 yhteisökoordinaattorin työpari ja auttaa heitä erilaisten tapahtumien ja ret­kien järjestämisessä. Yhteisötuottaja myös suunnittelee ja toteuttaa talojen yhteisiä, isompia tapahtumia.

Miten vuoden aikana talojen välinen yh­teisöllisyys on muodostunut? Sitä on raken­nettu retkillä, tapaamisilla, huolehtimisella ja välittämisellä.

Talvella eri talojen asukkaat viettivät yh­dessä Brahenkentän ulkoilupäivää. Osa asukkaista luisteli, osa käveli Kallion kier­roksen, parempikuntoiset pidemmän ja toi­set apuvälineillä lyhemmän reitin. Keväise­nä huhtikuun lauantai-aamuna eri talojen innokkaat lintubongarit kokoontuivat Vii­kin luonnonpuistoon ja yhdessä saimme lintutietoutta asukkaaltamme, jolla lintujen bongaaminen on ollut harrastuksena vuo­sikymmeniä. Kaikkien pääkaupunkiseudun talojen yhteinen kalakerho on kokoontunut vuoden aikana muutaman kerran. Pari Ka­lasatamassa asuvaa innokasta harrastelija­kalastajaa opasti kalakerholaisia niin pilk­kimisessä, silakan litkauksessa kuin kuhan virvelöinnissä.

Toukokuussa vierailimme 70 asukkaan kanssa Aira Samulinin vieraana Hyrsy­län Mutkassa ja Fiskarsissa. Asukkaat oli­vat haltioissaan Airan energisyydestä ja he kiittelivät lähtiessään hyvin organisoidusta retkestä. Keväällä ehdimme myös nauttia pääkaupunkiseudun asumisoikeustalojen asukkaiden kanssa Kuopion Pilvilinnan ta­lomme asukkaiden vieraanvaraisuudesta. Myös perheelliset asukkaat huomioitiin, sil­lä kesäkuisena lauantaina Korkeasaaren lau­talla matkusti tiikeriluolaan 20 perhettä eri taloista pääkaupunkiseudulta. Voi sitä lasten riemua ja iloa!

Yksi mieleenpainuvimmista retkistä oli toukokuussa toteutettu talojen välinen es­teetön retki, johon 12 eri talon liikuntaes­teistä asukasta haettiin invatakseilla Kaisanie­men Kasvitieteelliseen puu­tarhaan. Siellä kiersimme pyö­rätuolissa istuvien asukkaiden kanssa ihailemassa kukkia ja niiden tuoksua. Paras kiitos retkestämme oli Haagassa asuvan rou­van toteamus: ”Kahvikin maistuu seurassa täällä ulkona paljon paremmalta kuin yksin omassa yksiössäni. Pääsenhän joskus muul­loinkin vielä tällaiselle retkelle?”
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.