Alueelliset hissityöryhmät raivaavat esteitä hissien rakentamiselta

RSS
24.9.2015 Helena Berg, ARA

 

 

Eri puolilla Suomea toimivat hissityöryhmät vauhdittavat hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin. Tärkein tehtävä on oikean tiedon jakaminen turhien esteiden poistamiseksi.

Hissien asentamisella vanhoi­hin kerrostaloihin saadaan merkittäviä säästöjä sosiaa­li- ja terveyspuolella. Eikä rahassa voi mitata sitä, mi­ten arvokasta on asua omassa kodissaan. Tämän on ARAn hissiprojektin hankepäällikkö Tapio Kallioinen nähnyt ja kuullut työssään monet kerrat: ”On kuin olisi saanut lottovoiton, sanoi eräs iäkäs rouva Lapualla hissin tultua taloon”, Kallioinen kertoo.

Paitsi että hissin ansiosta voi jatkaa kotona asumista, on se tärkeä osa esteetöntä ympäristöä muillekin kuin iäkkäille asukkaille. Hissi edistää asumisen laatua, asuinympäristön turvallisuutta ja liikuntaesteettömyyttä kaikille. Tapio Kallioinen on oikea henkilö vastaamaan kysymykseen, mitkä ovat suurimmat esteet hissin rakentamiseen vanhaan kerrostaloon? Usein se on vanha tieto: ”Minulle kerrotaan, että kymmenen vuotta sitten taloyhtiössä pohdittiin hissin rakentamista, mutta selvisi, ettei se ole mahdollista. Kehitys on kuitenkin mennyt hurjasti eteenpäin ja tänään tekninen ratkaisu hissin rakentamiseen vanhaan taloon löytyy yleensä aina”, Tapio Kallioinen kertoo.

Taustalla vaanii rahapeikko

Kallioinen tietää myös, että aina hissihanketta pohdittaessa ”taustalla vaanii myös rahapeikko”: asukkaille se tärkein kysymys on, mitä joudun maksamaan?

Hissityöryhmien tärkeä tehtävä on oikean tiedon jakaminen, myös rahoitusasiassa. Ryhmillä on laajat asiantuntijaverkostot ja niiden kautta voi saada myös osakaskohtaisen kustannuslaskelman. Tällöin näkyy myös ARAn hissiavustuksen merkittävä, noin 50 %:n osuus, hankkeen kustannuksista. Tämän lisäksi useat kaupungit ja kunnat antavat vielä oman avustuksensa, tavallisesti 5–15 %.

Paikalliset hissityöryhmät järjestävät tilaisuuksia, joissa esitellään jo toteutuneita hissihankkeita: mikä askarrutti alussa ja miten eteen tulleet ongelmat ratkaistiin? Hissiryhmät voivat myös järjestää vierailun meneillään olevalle hissiasennuskohteelle. ”Usein esimerkkien kautta löytyvät vastaukset myös omiin kysymyksiin”, Tapio Kallioinen selostaa.

Vanhojen kerrostalojen korjaamisen kannattavuudesta on puhuttu viime aikoina paljon. Etenkin taantuvilla alueilla on törmätty siihen, että vanhan talon korjaaminen voi tulla liian kalliiksi. Milloin talo on kannat­tavaa korjata, milloin olisi viisainta purkaa? Tapio Kallioisella on selvä kanta: ”Jos taloyhtiö on hyvin pidetty, on korjaaminen ja hissin asentaminen aina järkevää talon sijainnista riippumatta”.

Monen alan asiantuntijoita ympäri Suomen

Hissityöryhmien vetäjinä toimii pääsääntöisesti asuntotoimen vastuuhenkilö, jäseninä ryhmissä on korjausneuvojia, rakennusvalvonnan edustajia, paikallisen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtajia, paikallisen isännöitsijäyhdistyksen nimeämiä edustajia, esteettömyysasiamiehiä ja sosiaali- ja terveys-puolen edustajia. Lisäksi useissa ryhmissä on mukana edustajia pelastuslaitokselta ja hissialan yrityksistä. Vanhustyön keskus­liiton edustaja on mukana Lahden sekä Rovaniemen hissityöryhmissä.

ARA tukee seudullisten hissiryhmien syntymistä alueille, jotta tiedonkulku helpottuisi ja hyvät käytännöt leviäisivät tehokkaasti. Ryhmiä on jo noin 20 paikkakunnalla: Maakuntien keskuskaupungeista Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Lahdessa Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Uusimmat ryhmät ovat aloittaneet Kotkassa, Hämeenlinnassa, Rovaniemellä, Mikkelissä ja Kouvolassa. Imatra on ollut mukana Lappeenrannan ryh­mässä, mutta suunnitelmissa on perustaa oma ryhmä. Yhä pienemmät kaupungit ovat huomanneet tarpeen perustaa oma hissiryhmänsä.

Pääkaupunkiseutu on hyvä esimerkki seudullisesta yhteistyöstä: Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa tekevät tiivistä yhteistyötä.

ARAn hissihanke mukana toiminnassa

ARA tukee paikallista toimintaa muun muassa tuottamalla esittelymateriaaleja. Hankepäälliköltä voi pyytää esimerkiksi hissiesitteitä asukkaille ja isännöitsijöille jaettavaksi. Projekti tuottaa myös PowerPoint-sarjan, joka auttaa asukasinfotilaisuuden pitämisessä.

Isännöitsijät ovat keskeisiä toimijoita taloyhtiöissä, siksi hissihanke on mukana syyskuussa pidettävillä Isännöintipäivillä. Marraskuussa hissihankkeen projektipäällikkö Kallioisen voi tavata Kiinteistömessuilla. ”Tervetuloa keskustelemaan hissiasioista ARAn näyttelyosastolle”, Kallioinen toivottaa.

Hissihanke järjestää myös vuosittain Valtakunnallisen hissiseminaarin, joka pidettiin tänä vuonna toukokuussa Helsingissä.

Lue lisää hankkeesta ja hissityöryhmistä: www.hissiin.fi

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.