Uudistuksilla lisää asuntorakentamista (Puheenvuoro)

RSS
24.9.2015 Kimmo Tiilikainen maatalous- ja ympäristöministeri
Kimmo Tiilikainen, ARA-viestissä 2/2015
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen

Hallitusohjelmassa on asumisen kehittämistä tarkasteltu laaja-alaisesti liittyen talouden kasvuun, työllisyyteen, ilmasto- ja energiapolitiikkaan sekä ikääntymiseen. Talouden kasvu ja hyvä työllisyys edellyttävät riittävää asuntotarjontaa ja kohtuullista asumisen hintaa, asuntorakentamisella on merkittävä rooli ilmasto- ja energiapoliittisten tavoitteiden toteutumisessa, ja ikääntymiseen liittyvissä kysymyksissä asuminen on keskeisessä asemassa niin yhteiskunnan kuin ikääntyneen itsensä kannalta. Keskeiseksi asumisen tavoitteeksi on hallitusohjelmassa nostettu se, että asuntorakentaminen ja -tarjonta vastaavat nykyistä paremmin asuntokysyntään. Samaan aikaan on huolehdittava jo olemassa olevien asuntojen kunnossapidosta ja korjauksista, unohtamatta myöskään sosiaalista ja ekologista näkökulmaa asumiseen.

Hallituksen kärkihanke Asuntorakentamista lisätään, sisältää niin asuntopoliittiset kuin rakentamisen ja kaavoituksen säännöksiin liittyvät asuntorakentamista edistävät toimenpiteet. Asuntopoliittisissa hankkeissa toimenpiteillä lisätään kiinnostusta valtion tukemaan asuntotuotantoon. Uustuotannossa siirrytään kohdekohtaisiin rajoituksiin ja luodaan uusi kymmenen vuoden välimalli, jonka valmistelu onkin selvitysmiehen vetämänä jo käynnistetty.

Rakentamisen ja kaavoituksen uudistamisessa tarkoituksena on keventää uudis- ja täydennysrakentamisen ohjausta ja näin sujuvoittaa ja nopeuttaa rakentamista. Suurilla kaupunkiseuduilla jatketaan valtion ja kuntien välisiä MAL-sopimuksia, joilla edistetään yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän yhteensovittamista sekä luodaan edellytykset tonttitarjonnan ja asuntotuotannon merkittävälle lisäämiselle.

Asuntorakentamista kehitetään myös rakentamisen teknisen toteutuksen osalta. Hankkeella lähes nolla-energiarakentamiseen siirtymiseksi vähennetään edelleen energiankäyttöä rakennuksissa, parannetaan energiaomavaraisuutta ja lisätään uusiutuvan energian hyödyntämismahdollisuuksia paikallisesti. Puun käyttöä rakentamisessa lisätään purkamalla tarpeetonta sääntelyä ja edistämällä rakentamismääräysten yhdenmukaista tulkintaa koko maassa. Tärkeää on myös huomioida haasteet, joita lähes nollaenergiarakentaminen ja puurakentamisen lisääminen asettavat suunnittelutyölle ja koulutukselle.

Ikääntyneiden asumisen kehittäminen on myös mukana hallituksen kärkihankkeissa ja siihen panostetaan toteuttamalla Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaa muun muassa investointiavustuksilla ja korjausavustuksilla.

Uudistamalla asumisen ja rakentamisen ohjausta voimme nykyistä paremmin vastata asuntomarkkinoiden ja koko yhteiskunnan tarpeisiin. Myös tavoite siirtyä ”yhden luukun periaatteeseen” niin asiakaspalvelupisteiden kuin sähköisten palvelujen osalta, säästää jatkossa toimijoiden hermoja, aikaa ja rahaa. Monien uudistuksien valmistelu on jo käynnistynyt ja valmistelun yhteydessä toimijoilla on mahdollisuus tuoda esille omia näkemyksiään uudistuksista ja osaltaan vaikuttaa toteutettaviin uudistuksiin. Haastetta riittää yli ministeriörajojen.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.