Tarkemmat tiedot asuntomarkkinakatsausten sisällöistä

Asuntomarkkinakatsaukset sisältävät tilastotietoa vuokra- ja asumisoikeusasuntojen kysynnästä ja tarjonnasta sekä vuokrista ja käyttövastikkeista. Kustakin asumismuodosta julkaistaan oma erillinen katsauksensa. Alla tarkemmat tiedot niiden sisällöistä.

ARA-vuokra-asuntojen markkinatilanne

ARA julkaisee kerran vuodessa Manner-Suomen kuntien asuntomarkkinatiedot ARA-vuokra-asuntojen markkinatilanteesta. Tietoja ovat mm. ARA-vuokra-asuntojen hakijatilanne, haettavana olleiden ja saatujen asuntojen määrä, ARA-asuntojen käyttöaste ja vaihtuvuus, tyhjien asuntojen lukumäärä ja asunnottomuus. Tietojen perusteella kunnille lasketaan vuokramarkkinoiden markkinatilannetta mittaava ARA-indeksi.

Tiedot julkaistaan asuntomarkkinakatsauksessa selvityksenä ja kuntakohteisena tilastoliitteenä. Katsaus sisältää lisäksi suurempien kaupunkien vuokratietoja TIlastokeskukselta ja vertailua vapaarahoitteisten ja ARA-vuokrien eroista.

Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet

Asumisoikeusasuntojen (ns. ASO-asunnot) markkinatilannetta käsittelevä asuntomarkkinakatsaus pohjautuu asumisoikeusyhteisöiltä kerättyihin kohdekohtaisiin tietoihin. Markkinatilannetta arvioidaan kuntatasolla ASO-asuntojen vaihtuvuuden sekä tyhjien tai vuokrattujen ASO-asuntojen lukumäärällä ja kehityksellä.

ASO-asuntojen käyttövastikkeita verrataan vapaarahoitteisten ja ARA-vuokra-asuntojen vuokratietoihin niiden kohtuuhintaisuuden selvittämiseksi. Keskimääräinen käyttövastike on laskettu pinta-alalla painotettuina keskiarvoina. Käyttövastike ei sisällä muita menoja, esim. vesimaksuja.

Tietojen perusteella kunnille lasketaan asumisoikeusasuntojen markkinatilannetta mittaava ASO-indeksi.

 

Julkaistu 27.7.2015 klo 14.44, päivitetty 11.4.2017 klo 16.57