Lisätietoja ARA-tuotannon tilastoista

ARA-tuotanto tarkoittaa valtion tukemaa asuntotuotantoa. Tilastoissa ARA-tuotanto jaetaan alkavaan ja vireillä olevaan. Tilastot luokitellaan hankemuotojen (lainalajien) mukaan ja alueittain.

ARA-tuotannon tilastot perustuvat ARAn rahoituspäätöksiin:

  • Lainavarauksen saaneet hankkeet voivat saada ARA-rahoitusta.
  • Osapäätöksen saaneiden hankkeiden rakennusurakat on kilpailutettu ja ARA on hyväksynyt niiden rakennuskustannukset ja -suunnitelmat. Osapäätöksen jälkeen hankkeen rakentamisen voi aloittaa.
  • Lainapäätöksen saaneiden hankkeiden rahoitus on kilpailutettu ja hyväksytty ARAssa. Lainapäätöksillä sidotaan ARAn vuosittain käytössä oleva korkotukivaltuus.

Alkavat ARA-asunnot mittaa lainapäätöksen saaneiden ARA-asuntojen määrää. Aikajaksona käytetään kumulatiivista 12 kuukauden jaksoa. Kuluva vuosi (12 kk) lasketaan esityspäivästä 12 kuukautta taaksepäin. Edeltävä vuosi (12 kk) on kuluvaa vuotta edeltävä 12 kuukauden ajanjakso.

Vireillä oleviin ARA-asuntoihin lasketaan poikkileikkaushetken asunnot, joilla on ARAn lainavaraus tai osapäätös, mutta ei vielä lainapäätöstä.

ARA-tuotannon hankemuodot:

  • Vuokra-asunnot, pitkä korkotuki
  • Vuokra-asunnot, lyhyt korkotuki
  • Asumisoikeusasunnot
  • Erityisryhmien vuokra-asunnot
  • Takauslainoitetut vuokra-asunnot.

Aluejakona käytetään ARAn kasvukeskuksia ja muuta maata. ARAn kasvukeskuksia ovat Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun MAL-kunnat sekä ARAn erikseen määrittämät muut kasvukeskukset. Helsingin seudun MAL-kunnat on jaettu pääkaupunkiseutuun ja Helsingin muihin MAL-kuntiin.

ARA-tuotannon rakentamisen hinta

Tilastossa on ARAn hyväksymien pitkän korkotuen vuokra-asuntojen ja asumisoikeusasuntojen keskimääräiset rakennuskustannukset ja hankinta-arvot asuinneliötä kohden 12 kuukauden jaksolta. Aluejakona on pääkaupunkiseutu (PKS), Muu maa ja Koko maa n (€/asm2).

Tilastojen välisistä eroista

Tilastokeskus ja Helsingin seudun MAL-seurantaryhmä käyttävät asuntojen aloitusajankohtana rakennusvalvonnan tietoja, minkä takia ARA-asuntojen lukumäärät voivat poiketa toisistaan eri tilastoissa.

Julkaistu 27.7.2015 klo 13.26, päivitetty 16.2.2021 klo 11.23