Luonnonvaratasapainoinen talo kehittää kestävää rakentamista

RSS
20.1.2015 ARAviestin toimitus

 
Kesän 2015 Asuntomessuille Vantaan Kivistöön on tekeillä luonnonvaratasapainoinen talo. Hankkeen kuluessa tutkitaan, miten talonrakentamisessa voitaisiin lisätä luonnonvarojen kestävää käyttöä.

 

Luonnonvaratasapainoinen rakentaminen tarkoittaa sitä, että rakennuksen ekologinen jalanjälki on tasapainossa verrattuna maailman maa- ja merialueiden tuottamiin uusiin luonnonvaroihin. Käytännön keinoina tavoitteen saavuttamiseksi ovat muun muassa vanhojen rakennusosien tai muiden materiaalien kierrättäminen, uudelleenkäyttö tai uusiokäyttö talonrakennuksessa.

 

Kierrätys- ja uusiomateriaalit käyttöön

 

Energiatehokkuus ja puurakentaminen ovat tähän asti olleet vallitsevia suuntia talonrakentamisen kehittämishankkeissa. Kierrätyksen ja uusiomateriaalien käytön kehittäminen on askel eteenpäin ympäristöä huomioonottavassa rakentamisessa.

 

Rakentamisen sidottujen luonnonvarojen käyttö ratkaistaan pääosin suunnittelupöydällä. Ekologisuus tulisi saada rakennuttamisen ja rakentamisen ohjauksen tavoitteisiin yhtä vahvana elementtinä mukaan kuin esimerkiksi estetiikka sekä ääneneristys ja meluntorjunta.

 

Ympäristövaikutuksiin liittyvät tavoitteet pitää määrittää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tällöin hankkeen elinkaaren aikaiset ympäristövaikutuksen voidaan hallita mahdollisimmat hyvin, ja voidaan seurata niiden toteutumista hankkeen eri vaiheiden aikana. Esimerkiksi kaavoituksessa voidaan vaikuttaa talojen muodolla, sijoittelulla ja suuntauksella hankkeen ekologisuuteen merkittävästi. Rakentamisen ympäristötavoitteiden asettamista ja läpivientiä vaikeuttaa kuitenkin usein asian abstraktius. Tavoitteiden määrittämisessä joudutaan usein tyytymään kuvaileviin tavoitteisiin mitattavien sijaan. Myöskään ympäristövaikutukset eivät ole usein nopeasti havaittavia tai helposti mitattavia.

 

Rakentamisen tavoitteet mietittävä uudelleen

 

Erilaisten materiaalien ekologisuuden vertailuun tarvitaan luotettavalla tavalla esitettyä tuotteen ympäristötietoa. Esimerkiksi EPD (environmental product declaration) on luotettava työkalu, mutta vielä melko vähän hyödynnetty. Materiaaleja saatetaan myydä ekologisella mielikuvalla, vaikka todellisuudessa ympäristöhyöty onkin vähäinen.

 

Kierrätettyjen tuotteiden tai kierrätysmateriaaleista tehtyjen tuotteiden käytön lisääntymistä rajoittavat muun muassa liiketaloudellinen kannattavuus, tutkimustiedon puute, materiaalitoimittajien ja siten kilpailun vähäisyys. Mahdollisuuksia on näköpiirissä paljon. Kerrostalorakentamisen näkökulmasta tarvetta on etenkin prosesseille, jotka varmistavat tasalaatuisen kierrätystuotteen tarjonnan riittävässä laajuudessa.

 

Suurin este materiaalitehokkaalle suunnittelulle ja toteutukselle on se, että se ei ole ollut osana rakennuttamisen tavoitteita. Lisäksi arkkitehti- ja rakennusalan koulutukseen tulisi lisätä koulutusta, joka mahdollistaa luonnonvaroja säästävän rakentamisen edistämisen. Myös rakentamista ohjaavat viranomaistahot, kuten valtion tukeman asuntotuotannon osalta ARA, voivat kannustaa materiaalitehokkuuden lisääntymiseen suunnittelun ohjauksessaan.

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.