KOVAt piipussa!

RSS
20.1.2015 Jouni Parkkonen, KOVA ry
ARA-viesti 1/2015: Jouni Parkkonen
KOVA ry:n toiminnanjohtaja Jouni Parkkonen.

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry (KOVA) on 9 suurimman kaupungin vuokrataloyhtiöiden perustama valtakunnallinen asuntoalan edunvalvontajärjestö. KOVAn taustalla ovat Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunkien omistamat vuokrataloyhtiöt. Yhdistys käynnisti toimintansa lokakuussa 2014. Yhdistyksen perustamisen taustalla oli halu saada aidosti kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa tekevien toimijoiden ääni ja näkemykset paremmin kuuluviin asuntopolitiikassa.

 

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra-asuntojen omistajia ja vuokranantajia. Yhdistys haluaa koota kohtuuhintaisen vuokra-asumisen toimijat yhden katon alle. Vaikka KOVAn onkin perustanut suurimmat kunnalliset vuokrataloyhtiöt, yhdistyksen tavoitteena on laajentaa jäsenkuntaa mahdollisimman kattavaksi kuntien vuokrataloyhtiöiden osalta. KOVA ei siis ole vain pelkästään kasvukeskusten ja suurimpien kuntien vuokrataloyhtiöiden edunvalvoja. Esimerkiksi valtion tukemaan asuntotuotantoon ja korjausrakentamiseen liittyvät kysymykset ovat kaikille vuokrataloyhtiöille yhteisiä.

 

KOVA lanseerasi valtakunnallisen toimintansa marraskuun 2014 puolivälissä. Lanseeraustilaisuudessa oli paikalla yhteensä yli 50 KOVAsta ja vuokra-asumisesta kiinnostunutta sidosryhmien sekä median edustajaa. Tilaisuudessa alusti muun muassa kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen.

 

Lanseeraustilaisuudessa KOVA julkaisi teesinsä, joihin yhdistys perustaa edunvalvontansa. KOVAn teesit ovat: valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon ehdot pysyvästi kuntoon, asuntokanta ajan tasalle korjausrakentamisella ja lisää tontteja kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille.

 

KOVAn lähtökohtana on, että pysyvään vuokrakäyttöön rakennettavissa kohtuuhintaisissa vuokra-asunnoissa tulee olla pysyvästi kohtuulliset ja kilpailukykyiset ehdot. Myös perusparannuslainoissa ehtojen pitää olla samalla viivalla uudistuotannon ehtojen kanssa. Tämä tarkoittaa, että korkotuen uudistuotannon ja perusparannuksen omavastuukorkojen tulee olla pysyvästi matalia ja käynnistysavustusten tulee olla pysyväisluonteisia.

 

KOVA haluaa edistää kunnianhimoisempaa asuntopolitiikkaa – tämä vaatii sitä, että kunnat asettavat entistä suuremmat tavoitteet kohtuuhintaiselle asuntotuotannolle ja sen vaatimalle tonttitarjonnan lisäämiselle.  KOVA haluaa myös nostaa vuokra-asumisen yleistä imagoa. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarvitsevat tavalliset, työssäkäyvät ihmiset, joiden ulottumattomiin asumisen hinta on monin paikoin jo karannut.

 

KOVAn mielestä asuntopolitiikka koskee merkittävässä määrin koko Suomea, sillä esimerkiksi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute hidastaa työvoiman liikkuvuutta ja sitä kautta talouskasvua. KOVA haluaa osaltaan edistää myös Suomen menestymistä ja kilpailukykyä, minkä vuoksi haluamme puolustaa kohtuuhintaista asumista myös menestymisen edellytysten turvaajana.

 

Kuten otsikossakin todetaan, KOVAt on piipussa. KOVA ja sen jäsenyhteisöt ovat valmiita kantamaan jatkossakin vastuuta kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta sekä puolustamaan ja kehittämään sitä.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.