Luovutuskorvauksen laskeminen

Luovutuskorvaus lasketaan arava- ja korkotukilainoitetuille kohteille. Luovutuskorvaus perustuu kiinteistöjä luovutettaessa lainansaajan omarahoitusosuuteen ja osakkeita luovutettaessa yhtiöön sijoitettuun omaan pääomaan.

Luovutuskorvauksen laskemiseen tarvittavat tiedot ilmoitetaan Aralle samalla lomakkeella, jolla luovutuksensaajan nimeämistä haetaan (ks. Luovutuksensaajan nimeäminen).

Korvauksen laskeminen vuokrataloille

Kun luovutuskorvausta lasketaan, lähtökohtana on lainansaajan omarahoitusosuus. Lainansaajan omarahoitusosuuden voi selvittää lainapäätöksestä tai sen tarkistuspäätöksestä.

Omarahoitusosuutta on se osuus, jota on tarvittu hankkeen hyväksyttyjen rakennus-, hankinta- tai perusparannuskustannusten rahoittamiseen lainan ja mahdollisten avustusten lisäksi. Lainoja ja avustuksia voivat olla

  • arava- tai korkotukilaina
  • arava- tai korkotukilainaa paremmalla oikeudella hyväksytty laina (ensisijaislaina)
  • valtion varoista mahdollisesti myönnetty avustus (esim. RAY:n, STEA:n, ARAn tai muun julkisen tahon myöntämä avustus).

Laskentaperuste tarkistetaan rakennuskustannusindeksin ;muutoksen mukaisesti. Laskennassa tarvittavat luovutushintakertoimet on esitetty Tilastokeskuksen sivuilla.

Luovutuskorvauksen kaava: omarahoitusosuus x (viimeisin, ennen päätöksen tekemistä, julkaistu kerroin / vuokratalon valmistumiskuukauden kerroin)

Luovutuskorvauksen laskentakaavassa ennen päätöksen tekemistä julkaistu rakennuskustannusindeksi jaetaan vuokratalon valmistumiskuukauden indeksillä. Saatu tulos kerrotaan omarahoitusosuudella.

Valmistumiskuukautena pidetään kuukautta, jona talon tai samalla lainapäätöksellä lainoitetun rakennusryhmän viimeksi valmistuneen talon asuntoihin on voitu muuttaa. Jos rakennusryhmä on lainoitettu usealla eri lainapäätöksellä, kunkin vaiheen omat varat tarkistetaan erikseen.

Indeksitarkistettuun omarahoitusosuuteen lisätään seuraavat erät:

  • arava- tai korkotukilaina siltä osin kuin se jää luovuttajan vastattavaksi
  • perusparannusten tai muiden hyväksyttävien menojen rahoittamiseksi otettu laina siltä osin kuin se jää luovuttajan vastattavaksi
  • vuokrataloyhtiöön sijoitettu oman pääoman lisäys, joka on tehty luovutettavan asunnon tai vuokratalon perusparannusten rahoittamiseksi. Oman pääoman lisäykselle ei lasketa indeksitarkistusta.

Yleensä luovutettavan kohteen jäljellä olevat lainat siirretään uuden omistajan vastattaviksi, jolloin niitä ei huomioida luovutuskorvauksessa. Jos lainat jäävät luovuttajalle, niin ne otetaan huomioon luovutuskorvauksessa, minkä vuoksi hakijan on ilmoitettava luovutettavan kohteen lainasaldot hakemushetkellä.

Korvauksen laskeminen osakkeille

Kun luovutuskorvausta lasketaan osakkeille, laskentaperusteena on yhtiöön sijoitettu maksullinen oma pääoma. Pääoma voi olla osakepääomaa, rakennusrahasto tai muu vastaava sijoitus.

Eri ajankohtina tehdyistä sijoituksista on annettava seuraavat tiedot:

  • sijoituksen muoto
  • ajankohta
  • suorittaja
  • euromäärä.

Luovutettavien osakkeiden osuus lasketaan suhteessa koko osakekantaan.

Laskentaperuste tarkistetaan rakennuskustannusindeksin (stat.fi) muutoksen mukaisesti ottaen huomioon sijoituksen ajankohta. Laskennassa tarvittavat luovutushintakertoimet on esitetty Tilastokeskuksen sivuilla.

 

Julkaistu 13.2.2013 klo 15.03, päivitetty 18.12.2023 klo 16.51