Toimistotalo taipui hyvällä suunnittelulla moderneiksi opiskelija-asunnoiksi

RSS
23.9.2020 Susan Mykrä

Pari vuotta tyhjillään ollut Avaran entinen toimitalo Helsingin Rastilassa sai uuden elämän, kun se remontoitiin nykyaikaisiksi opiskelija-asunnoiksi. Rakennukseen valmistui myös Hoasin 10 000. opiskelijakoti.

Kyseessä on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin hanke Helsingin merellisen Rastilan paraatipaikalla osoitteessa Retkeilijänkatu 11. Hyvällä sijainnilla aivan metroaseman vieressä ja palvelujen äärellä seisoi jo pari vuotta tyhjillään ollut hyväkuntoinen ja moderni Avaratalon toimistorakennus.

Hoas näki rakennuksen potentiaalin ja päätti antaa sille uuden elämän opiskelijoiden koteina. Hankkeesta tulikin malliesimerkki hyvästä yhteistyöstä, kestävästä kehityksestä ja järkevästä tilojen uusiokäytöstä.

”Hoasille tämä on ensimmäinen konversio- eli rakennuksen käyttötarkoituksen muutoskohde ja olemme todella innoissamme hankkeesta”, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Toimistotalosta opiskelija-asuntoja
Ruhtinaallinen huonekorkeus mahdollisti parven rakentamisen. Parvi tuo mukavasti lisätilaa yksiöön.

”Olisi ollut järjetöntä purkaa näin uusi ja hyväkuntoinen rakennus jo pelkästään kestävän kehityksen ja ympäristön näkökulmista. Hyvällä suunnittelulla rakennus taipui kiinnostavaksi ja moderniksi opiskelija-asuntojen kokonaisuudeksi”, jatkaa Tarhio.

Hoasille uudet opiskelijoiden kodit ovat myös uudenlainen lisä asuntovalikoimaan. Entiseen toimistorakennukseen tehtiin sata asuntoa, joista 80 on vähän alle 20 neliön kokoisia miniyksiöitä. Pienestä koostaan huolimatta asunnot ovat varsin toimivia koteja.

”Asuntojen 3,2 metrin huonekorkeus mahdollisti tilavien parvien rakentamisen jokaiseen asuntoon. Parvi kiinteine säilytystiloineen tuo asukkaalle lisää tilaa ja sinne voi sisustaa vaikkapa mukavan makuusopen”, sanoo Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm.

Yhteisöllistä asumista yksin, mutta yhdessä

Vaikka asunnoista tuli täysvarusteltuja keittiöineen ja kylpyhuoneineen, panostettiin myös rakennuksen monipuolisiin yhteiskäyttötiloihin. Yhteiset keittiöt, ryhmätyötilat, kuntosali, saunat ja pesutuvat ovat kaikkien asukkaiden käytössä helpottamassa arkea, mutta myös luomassa yhteisöllisyyttä.

”Hoas-kodissa viihtyvät niin intro- kuin ekstrovertit, sillä siellä on mahdollista sekä viettää aikaa muiden asukkaiden kanssa, että vetäytyä oman asunnon rauhaan. Yhteiset tilat ja yhteisöllisyys ovat nuorille tärkeitä asioita tässä ajassa, jossa yksinäisyys vaivaa monia”, pohtii Tarhio.

Myös arjen helppoutta ja askareiden sujuvaa hoitamista on Hoasilla mietitty paljon.

”Olemme esimerkiksi sijoittaneet pesutuvan perinteisen kellarin sijaan yhteisiin tiloihin kuntosalin kanssa, ja lisänneet sinne muun muassa sohvaryhmän viihtyisyyttä parantamaan. Pyykkien peseytyessä voi siis tehdä koulutehtäviä, kuntoilla tai vaikkapa vain seurustella naapureiden kanssa”, sanoo Lindholm ja lisää: ”Näin myös luontaiset kohtaamiset asukkaiden kesken lisääntyvät, ja yhteisöllisyys rakentuu myös tätä kautta”.

Z-sukupolvi vaatii laatua, mutta tinkii neliöistä

Opiskelijoiden asumisen laatutaso on noussut viime vuosina samalla, kun opiskelijoiden odotukset asumiseen ovat muuttuneet. Nuoret ovat tottuneet kotien digitalisaatioon ja älykkyyteen, mitä osataan odottaa myös opiskelija-asunnolta.

”Huomioimme opiskelija-asuntojen rakentamisessa sekä asukkaiden että yhteiskunnan vaatimukset. Kiertotalous, yhteistalous, digitalisaatio ja energiatehokkuus ovat asioita, joita kehitämme myös yhteistyössä asukkaiden kanssa”, kertoo Lindholm.

Myös asuntojen sijainti on muuttunut vuosien varrella. Jos aiemmin opiskelijoiden kodit rakennettiin taajamien laitamille, ovat ne nyt hyvillä paikoilla kätevien kulkuyhteyksien varrella.

”Sijainnin merkitys on yhä tärkeämpi – opiskelijat toivovat asumiselta hyviä liikenneyhteyksiä kampusten ja harrastusten saavuttamiseksi sekä keskustaan pääsemiseksi”, sanoo Tarhio.

”Näiden uusien Hoas-kotien sijainti onkin mahtava, aivan Rastilan metroaseman vieressä. Esimerkiksi Myllypuron suurkampukselle pääsee kätevästi ja myös matka keskustan suuntaan on nopea”, iloitsee Tarhio.

Vaikka Z-sukupolvea edustavat nuoret vaativat asumiselta hyvää sijaintia ja toimivia puitteita, ovat he valmiita tinkimään asunnon koosta. Turhista neliöistä ei haluta maksaa, vaan edullinen vuokra houkuttaa.

”Hoas-kodin pienet asumiskulut mahdollistavat kokopäiväisen opiskelun ja säästävät nuoret opintolainalta. Monelle nuorelle se on arvokas ja arkea parantava asia”, toteaa Tarhio.

Rastilan kohde valittiin mukaan vetovoimaisemman kerrostaloasumisen ohjelmaan

Hoasin konversiokohde on mukana Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa, jonka tavoitteena on lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja. Kohteen yhteisölliset tilat ja uudet innovaatiot kiinnostavat myös Helsingin kaupunkia, sillä 86 prosenttia helsinkiläisistä asunnoista sijaitsee kerrostaloissa.
 

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä 10 000 ja asukkaita noin 19 000.
www.hoas.fi

 

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.