PUHEENVUORO: Toisten nurkista omaan kotiin

RSS
15.1.2019 Lauri Lehtoruusu, asiamies, SOA ry
Lauri Lehtoruusu, asiamies, Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Opiskelijoiden asuntopula on ollut kesto-ongelma läpi koulutuksen historian. Suomessa ongelmaan on haettu koordinoitua ratkaisua valtion tukemalla opiskelija-asuntorakentamisella. Opiskelija-asuminen on laajentunut käsi kädessä oppilaitosverkon kanssa ja siksi opiskelija-asuminen onkin osaltaan ollut mahdollistamassa suomalaista korkeaa koulutustasoa.

Valtion tuen ja opiskelijoiden oman aktiivisuuden myötä Suomeen on syntynyt vahva yleishyödyllinen opiskelija-asuntosektori, joka tarjoaa kodin noin 75 000 opiskelijalle. Opiskelija-asuntojen määrä suhteessa opiskelijoihin on Euroopan parhaimmistoa – mutta lisärakentamisen tarve on monella paikkakunnalla edelleen ankara.

Tämä selittyy opiskelija-asumisen erilaisella roolilla. Monessa maassa opiskelija-asuminen on varakkaiden perheiden jälkikasvulle suunnattu turvattu välivaihe lapsuudenkodin ja itsenäistymisen välissä. Suomessa opiskelija-asuminen on yleishyödyllistä toimintaa, joka tukee alhaisilla vuokrillaan kaikkien yhtäläisiä mahdollisuuksia opiskella ja itsenäistyä.

Kohtuuhintainen ja valtion tukema opiskelija-asuminen onkin osaltaan mahdollistanut sen, että Suomessa vanhempiensa luona asuvien osuus korkeakouluopiskelijoista on Euroopan alhaisin.

Määrä ei ole syntynyt laadun kustannuksella. Opiskelijoille tarjotaan koteja, ei pelkkää majoitusta. Tämä näkyy myös opiskelija-asuntojen asukkaiden asumistyytyväisyydessä, joka on Suomessa Eurostudent VI -tutkimuksen mukaan Euroopan kärkikastia.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.