Onnellista ja omannäköistä eloa Lapinjärvitaloissa

RSS
13.1.2020 Tiina Heikka

Lapinjärvitalossa voit asua keskellä kirkonkylää, edullisesti, omassa omakotitalossa. Ensimmäiset asukkaat muuttivat taloihin lokakuussa 2019. Kodeissa näkyy jokaisen asukkaan persoonallinen ote, eletään omannäköistä ja onnellista elämää.

”Kyllä siinä meinasi itku tulla, kun asukas sanoi, että täällä on niin ihana asua”, sanoo Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka. ”Koska asukkaillehan nämä talot tehtiin”, hän korostaa.

Talot ovat kuin pieni oma asuinalueensa Lapinjärven kirkonkylässä. Neljän talon kokonaisuus on kaunis, hallittu ja selkeä sekä esteetön.

”Vielä kun muistiystävällinen taajama tässä ympärillä kehittyy ja laajentuu, niin alamme pikkuhiljaa saada käsitystä siitä, millainen on muistiystävällinen taajama”, Heikka toteaa.

Lapinjärvitupa
Lapinjärvitalon tupakeittiö. Talossa on noin 40 neliötä esteetöntä tilaa.

Visiosta todeksi yhteistyöllä

Lapinjärvitalot olivat pienelle alle 3 000 asukkaan kunnalle iso ponnistus eikä se olisi onnistunut ilman ARAn, Aalto-yliopiston ja muiden yhteistyökumppaneiden tukea.

”Onhan se valtava juttu, että meidän pienessä kunnassa on saatu kehitettyä ihan uusi asumiskonsepti. Toivottavasti muutkin tarttuvat siihen. Mehän teimme tämän kehittämisen kaikille Suomen kunnille, jotka haluavat tarjota erilaisia kohtuuhintaisia asumisen vaihtoehtoja ikääntyneille asukkailleen”, Heikka huomauttaa.

”Olen äärimmäisen kiitollinen kaikille heille, jotka halusivat antaa asiantuntemustaan tässä projektissa.”

Kunnanjohtaja Heikka sanoo, että yhteiskehittäminen ei koskaan ole täysin mutkatonta. Tarvitaan projektijohtamista, jossa yhteensovitetaan erilaisia näkökulmia ja aina joudutaan tekemään kompromissejakin. Lisäksi on tärkeää, että kaikissa työvaiheissa kaikki tietävät mitä ollaan tekemässä ja miksi tietyllä tavalla.

Tulevaisuudessa lisää taloja

Kustannuksiltaan Lapinjärvitalo ei täysin pysynyt 100 000 euron tavoitteessaan kokonaishinnoittelulla, mutta toisaalta rakenteissa ei säästelty ja taloihin tehtiin hinnakkaimpiakin ratkaisuja hieman kokeiluhengessä. Lopullinen kustannus oli noin 100 000 euroa korotettuna arvonlisäverolla.

Lapinjärvimakuuhuone
Makuutila on valoisa.

Talon jatkokehittämisessä olennaisessa asemassa ovat talon ensimmäiset asukkaat. Heidän käytännön kokemuksensa viedään talon jatkokehittämiseen.

”Meillä on haaveena saada vielä lisää Lapinjärvitaloja Lapinjärvelle, mutta kun pienillä rahoilla teemme asioita, niin tämän suunnitelman toteuttaminen vie pidemmän aikaa. Toiveissa olisi, että seuraavat talot rakentuisivat esimerkiksi asukkaiden omistusasunnoiksi tai sijoitusasunnoiksi muulla kuin kunnan rahoituksella ja sitten voisi olla taas kunnan talojen vuoro”, Heikka maalailee.

”Ja onhan näitä haaveiltu muillekin erityisryhmille tai vaikkapa nuorille pariskunnille”, Heikka kertoo kiinnostuksesta.

Neljä ensimmäistä taloa ovat kunnan vuokra-asuntoja ikäihmisille, joilla on jo tuen tarvetta. Lähellä sijaitsee Lapinjärven kirkonkylän peruspalvelut ja mm. kotihoidon palvelut.

Lapinjärvitalojen vieressä sijaitsevat päivätoiminnan tilat ja viereen ollaan tekemässä myös uutta palveluasumisen yksikön laajennusta, jonka ja kuntosali palvelee myös Lapinjärvitalojen asukkaita.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.