Lapinjärvitaloissa esteettömyys on keskeistä

RSS
13.1.2020 Timo Rantala, ARA
Lapinjärvitalo
Taloihin on esteetön kulku ja katetut terassit ovat oleellinen osa esteettömyyttä.

Kehittämisprojektina alkanut Lapinjärvitalojen konseptin ideointi jatkui konkreettisena rakennushankkeena. Kunnanjohtaja Tiina Heikan vetämiin suunnittelukokouksiin osallistui laajalti eri käyttäjä- ja asiantuntijatahoja. Kokouksista välittyi kaikkien osallisten halu hyvään lopputulokseen. Lähtökohtana oli oikeasti esteetön ympäristö.

Elementit-E talotehdas oli alusta lähtien innokkaasti toteutussuunnittelussa mukana. Heidän sitoutumista kuvaa esimerkiksi valmius tehdä tehtaalleen 1/1 mittakaavassa oleva tilamalli (demotalo) suunnitellusta versiosta. Paikalle kutsuttiin myös kohderyhmän (muistisairaat vanhukset) edustajia tutustumaan tilaratkaisuun ja antamaan palautetta.

Lopullisen asunnon kooksi muotoutui 40,9m2, sisältäen tupakeittiön ja erillisen kalustein rajatun makuutilan sekä väljän esteettömän wc/pesuhuoneen. Yhden talon kerrosalaa on yhteensä 53,6m2. Asuintilojen lisäksi rakennukseen kuuluu noin 3m2 ulkovarasto ja reilun syvyiset terassit kiertävät rakennusta sen kahdelta sivulta. Katettujen terassien merkitys on oleellinen osa kohteen esteettömyyttä, toisaalta katettu sisäänkäynti helpottaa kulkua varsinkin talvella ja tarjoaa myös katettua lisätilaa sisäänkäynnin ja tupakeittiön yhteyteen.

Taloyksikkö toteutettiin yhtenä siirrettävänä puisena tilaelementtinä, joka tuotiin valmiiden perustusten päälle. Vaikka elementti tehtiin tehtaalla lähes valmiiksi, tontilla rakennukseen lisättiin vielä mm. terassi ja varastorakenteet.

Tulevat käyttäjät huomioiden, oli esteettömyyden toteutuminen kohteessa ensiarvoisen tärkeää. Esteetön kulku rakennukseen tuli järjestää ilman kynnyksiä ja portaita. Maanpinta jouduttiin osin nostamaan varsin ylös, jolloin kosteuden- ja pintavesien hallinta asetti omat haasteensa. Kohteen keittiössä esteettömyyttä on parannettu korkeussäädettävillä yläkaapeilla, myös kohteen ikkunoiden alalaita sijaitsee normaalia alempana. Wc-tilan erityisratkaisuja ovat mm. liukuovi ja väljempi mitoitus. Valittujen ratkaisujen toimivuus selviää käyttökokemusten karttuessa.

Kesällä 2019 kaksi Lapinjärvitaloa esittäytyi Kouvolan Asuntomessuilla. Syksyllä 2019 kaikki neljä taloa saapuivat Lapinjärvelle.

Kävin tutustumassa taloihin marraskuussa 2019, kun uudet asukkaat olivat juuri muuttamassa uusiin asuntoihinsa. Mittakaavaltaan ja hahmoltaan talot istuivat varsin hyvin ympäristöönsä. Esteettömyysnäkökohdat oli pääosin onnistuttu ottamaan huomioon myös tontille sovittamisessa. Muunneltavuuden kannalta asunnoissa voisi olla ehkä muutama neliö enemmän, mutta jo näilläkin neliöillä uudet asukkaat olivat päätyneet varsin vaihteleviin sisustusratkaisuihin. Valmistunut kohde on herättänyt varsin paljon mielenkiintoa, ilmeisesti vastaavalle ratkaisulle vaikuttaisi olevat tarvetta myös muualla.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.