Hiidenkoti tuo osuuskunta-asumisen Lohjalle

RSS
23.9.2020 Riikka Juva
Asunto-osuuskunta Hidenkoti Lohjalla
Kolmesta paritalosta muodostuva asunto-osuuskunta Hiidenkoti rakentuu Lohjalle vuoden 2021 asuntomessualueelle.

Osuuskunta Suomen Asuntomessut tutkii asumisen yhteiskunnallisia trendejä ja on eturivissä edistämässä myös osuuskuntamuotoista asumista. Merkittävä pilotti on yhdessä Lohjan kaupungin kanssa toteutettava asunto-osuukunta Hiidenkoti, joka rakentuu vuoden 2021 asuntomessualueelle Lohjan Hiidensalmeen.

Hiidenkoti muodostuu kolmesta laadukkaasta paritalosta. Asunnot ovat 75 m2 kokoisia kolmioita.

”Hiidenkotia suunniteltiin vahvassa vuorovaikutuksessa osuuskunnassa asumisesta kiinnostuneiden perheiden kanssa. Suunnitelmia hiottiin heidän toiveidensa pohjalta, ja lopputuloksena on kuusi paritalokotia upeilla järvinäkymillä”, kertoo Mirka Härkönen, Asuntomessut Lohjalla 2021 projektipäällikkö.

Uutta kohti yhteistyössä

Uutta luodessa tie ei ole valmis tai helppo, mutta eri asiantuntijoiden yhteistyöllä on syntynyt toimivia ratkaisuja.

”Osuuskunta-asumista koskevan lainsäädännön puuttuminen lisäsi vaikeuskerrointa. Asunto-osuuskunnan perustamisasiakirjat luotiin tiiviissä yhteistyössä lakiasiantoimiston kanssa”, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Rahoituslaitokset ovat olleet hieman ymmällään uuden edessä. Hiidenkodin rahoituksessa päädyttiin malliin, jossa 95 % lainoitetaan ja 5 % rahoittaa perustajajäsen Suomen Asuntomessut. Osuuskunta antaa rahoituslaitokselle 100 % kiinteistövakuuden, ja ARA myöntää kilpailutetulle lainalle 95 % täytetakauksen. Rakentamisaikaisesta rahoituksesta huolehtii Suomen Asuntomessut lainalla, joka maksetaan pois asunto-osuuskunnan hankkimalla pankkilainalla.

Osuuskuntaan pääsee mukaan tuhannen euron osuusmaksulla sekä 6000 euron liittymismaksulla, joka palautetaan osuuskunnasta erottaessa. Jäsen maksaa osuuskunnalle kuukausittaista vuokraa, jolla katetaan osuuskunnan lainan lyhennykset sekä kiinteistöjen hoito.

Asuntomessujen jälkeen uuteen kotiin

Hiidenkodin huolellisesta suunnittelusta on nyt edetty rakentamisvaiheeseen. Pohjatyöt ja perustukset on tehty, ja rakennukset valmistuvat toukokuussa 2021. Talot rakentaa lahtelainen Unique-Rakennus Oy. Osuuskunnan asunnoista neljä on jo varattu, ja kahteen viimeiseenkin on valintaprosessi käynnissä. Kaksi asunnoista toimii näyttelykohteina kesän 2021 Asuntomessuilla, ja uusiin koteihinsa asukkaat pääsevät muuttamaan messuporttien sulkeuduttua.

”Olen ylpeä siitä, että voimme tarjota koteja, joissa asumisen laatu, päätösvalta ja pysyvyys ovat saavutettavissa kohtuullisin kustannuksin, ilman suurta henkilökohtaista asuntolainaa”, iloitsee Härkönen.


 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.