ARA 70 vuotta kaupunkeja rakentamassa

RSS
8.10.2019 ARAviestin toimitus
ARA70tyttö

Väki muuttaa kaupunkeihin ja elämme uutta kaupungistumisaaltoa. ARA on ollut mukana rakentamassa kaupunkeja aikaisempien aaltojen aikana tänä vuonna jo 70 vuoden ajan. Nyt tilanne on kovin erilainen.

2000-luvulla asuntopolitiikan tuki on kohdistunut entistä enemmän yksilön tukeen eli asumistukeen. ARA-asuntoja on rakennettu selvästi vähemmän kuin aiemmin.

Vaikka asuntopula on kova pääkaupunkiseudulla, niin ARA-asuntoja rakennetaan koko ajan liian vähän. ARA-vuokra-asuntoja on nykyisin selvästi vähemmän kuin markkinaehtoisia vuokra-asuntoja. Koko maassa osuus on keskimäärin 13 prosenttia asuntokannasta. Pääkaupunkiseudulla noin joka viides asunto on ARA-vuokra-asunto.

Edellisen kaupungistumisaallon aikana 60-luvulla asumisen tuki kohdistui tarjontatukeen. Silloin rakennettiin paljon omistus- ja vuokra-aravataloja.

Kohtuuhintaisia arava- ja ARA-vuokra-asuntoja tuotettiin noin 10 000 asunnon verran vuosittain koko maassa aina 90-luvulle asti. Vuonna 2007 saavutettiin ARA-tuotannon pohjakosketus, kun uusia ARA-asuntoja nousi vain runsaat 3000, joista vain 700 tavallisia vuokra-asuntoja. Finanssikriisin iskettyä rytmi muuttui ja vuonna 2009 ARA-tuella rakennettiin 14 000 asuntoa eli yli puolet koko uustuotannosta.
 

ARA70 asuntotuotanto

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.