Innostamispaja 2: Naapurustojen ja yhteisöllisyyden kehittäminen

#kotimatkalla-hankkeen toisessa innostamispajassa keskusteltiin naapurustojen ja yhteisöllisyyden kehittämisestä. Sosiaaliset suhteet ovat merkittävä osa jokaisen ihmisen elämää. Siksi on tärkeää, että myös erityistä tukea tarvitsevalla asukkaalla on halutessaan mahdollisuus kohdata muita ihmisiä. Alkukeväästä 2018 innostamispajan osallistujat ideoivat ryhmittäin uusia tapahtumia tai ajanviettopaikkoja, jotka lisäisivät sekä asuntoverkoston asukkaiden että koko naapuruston välistä yhteisöllisyyttä. Alla kolme Paraisten innostamispajassa tehtyä ehdotusta.
 

Yksin murehtii kaikenlaista. Se tuo voimaa, kun voi olla tekemisissä muiden kanssa.

1. Kylätalo

Keskeisellä paikalla oleva kylätalo olisi auki aamusta iltaan. Sinne voisivat tulla kaikenkieliset nuoret, perheet, vauvat ja vaarit. Kylätalossa olisi palkattu valvoja tai useampi vapaaehtoinen. Erilaiset huoneet mahdollistaisivat monipuolisen tekemisen yksin tai yhdessä muiden kanssa. Myös yhdistykset voisivat pitää kylätalolla kerhoja, esim. kokkikerho.
 

2. Monipuolinen ajanviettopaikka

Nuorten itse ideoima ajanviettopaikka, jonne voisi mennä harrastamaan eri asioita ja tapaamaan muita ihmisiä. Myös eläimet olisivat erittäin tervetulleita. Ajanviettopaikassa voisi käydä soittamassa, laulamassa tai pelaamassa. Kuka tahansa ammattilaisryhmistä amatööriesiintyjiin voisi järjestää omia esityksiä, joita alueen asukkaat voisivat tulla katsomaan.
 

3. Tukiverkosto

Joillekin kodin tekee muut ihmiset. lemmikki tai esimerkiksi ruoanlaitto. Tukiverkoston ajatuksena on, että olivat kodit missä tahansa, verkostosta olisi mahdollista saada tukea. Erityistä tukea tarvitsevat nuoret voisivat olla avuksi muille, esimerkiksi seuraa kaipaaville vanhuksille. Vastavuoroisesti esimerkiksi talonmiehet voisivat pyytää verkoston asukkaita avuksi ja aktivoida heitä tällä tavalla. Tukiverkoston tavoitteena olisi, että aina ei tarvitse soittaa vanhemmille tai tukihenkilöille, koska tukea voisi pyytää tukiverkoston muilta jäseniltä.

Julkaistu 21.12.2018 klo 9.48, päivitetty 21.12.2018 klo 9.41