Sopivatko asukas ja työntekijä toisilleen?

Erilaiset asuntoverkostojen asukkaat tarvitsevat tukea eri tavoin. Läheisten tuen lisäksi monella asukkaalla on oma työntekijä, joka auttaa heitä arjen ja asumisen haasteissa ja toimii siltana yhteisöön osallistumisessa.

Skotlannin vierailun aikana selvisi, että tuen suunnittelun yksi haastavimmista osista on löytää asukkaille sopivat työntekijät. Osa asumispalveluita tuottavista järjestöistä haastattelee asukkaita ja työntekijäkandidaatteja löytääkseen sopivimmat parit. Molemmat osapuolet saavat kertoa itsestään ja toiveistaan toisen osapuolen suhteen. Yhteensopivuutta ei pakoteta, vaan asukas ja työntekijä valitsevat toisensa.

Kiinnostuksen kohteet vaikuttavat parin muodostumiseen

Pari muodostetaan siten, että osapuolet täydentävät toisiaan. Yhteensopivuus voi syntyä esimerkiksi yhteisistä kiinnostuksen kohteista, taidoista tai harrastuksista. Jos asukas ja työntekijäehdokas mainitsevat haastatteluissaan yhteneviä piirteitä, heistä muodostetaan pari. Esimerkiksi jos sekä asukas että joku työntekijäehdokkaista ovat intohimoisia jalkapallofaneja, suhdetta on helppo lähteä rakentamaan yhteisen mielenkiinnonkohteen kautta. Jos taas työntekijä on hyvä tekemään ruokaa ja asukas haluaisi kehittää kokkaustaitojaan, suhde voi perustua keittiössä hääräämisen ympärille.

Asukkaan tarina: Minusta tuli isoisä

"Nykyinen asumispalvelujärjestöni on tukenut minua viiden vuoden ajan. Asun omassa asunnossani ja saan tukea henkilökunnan jäseniltä, jotka on valittu juuri minua varten. Tässä kuussa minulla on kerrottavana suuria uutisia. Minusta tuli isoisä. Koirani Nelly sai pentuja ja olen onneni kukkuloilla. Taitava työntekijäni Mary auttoi synnytyksessä."

Työhön opitaan työtä tekemällä

Skotlannissa asuntoverkoston asukkaita avustavilla työntekijöillä ei välttämättä ole alan koulutusta. Työntekijöitä tarvitaan enemmän kuin heitä on tarjolla, joten asukkaille etsitään pareja esimerkiksi työmessuilta. Messuvieraat ovat muun muassa työttömiä ja uuden työn perässä olevia ihmisiä. Messuille osallistuvat organisaatiot saattavat rekrytoida ihmisiä suoraan messukävijöistä tai pyytää heitä haastatteluun.

Skotlannissa uskotaan, että asukkaan ja työntekijän sopivuus toisilleen on alan ammattitaitoa tärkeämpää. Työntekijä oppii työhönsä tekemällä asukkaan kanssa asioita yhdessä. Parien muodostuksessakin saa tapahtua virheitä. Jos pari ei toimi, suhdetta voidaan rakentaa eri kautta tai etsiä kokonaan uusi työntekijä.

Julkaistu 20.12.2017 klo 13.19, päivitetty 18.9.2020 klo 11.10