Tommin koti

Tommi Valli on turkulainen ”monitoimimies”. Hän työskentelee Matkahuollossa Turun linja-autoasemalla, varastopuolella. Tommi kuvaa olevansa sosiaalinen ihminen. Työssään Tommi pitääkin erityisesti siitä, että saa olla ihmisten kanssa tekemissä. Myös vapaa-aika menee sosiaalisissa merkeissä, kavereiden kanssa ja järjestö- tai vapaaehtoistoiminnassa. Kavereiden kanssa tulee käytyä kahvilla, uimassa, leffassa ja toisinaan myös mikroautoilemassa.

Kirjasto ja uimahalli lähellä

Mikroauto, © Kaisu Isomäki

Tommi asuu vuokralla 43m2:n kaksiossa Turun keskustassa, Kurjenmäen alueella. Asunnossa on huone, tupakeittiö sekä parveke. Asunto sijaitsee kolmekerroksisen hissittömän kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Tommille hissin puuttuminen ei kuitenkaan ole ongelma, sillä hän tykkää käyttää portaita. Sijainniltaan asunto on Tommille juuri sopivalla paikalla: kaikki palvelut löytyvät läheltä – lähin kauppa kadun toiselta puolelta – ja lähistöllä asuu myös Tommin kotiväki sekä kavereita. Tärkeää on myös kirjaston ja uimahallien läheisyys: kirjastossa Tommi käy melkein päivittäin ja uimassakin tulee käytyä varsin usein, kaverin kanssa. Myös kulkuyhteydet töihin ja keskustaan ovat kotoa hyvät, säiden suosiessa Tommi tosin usein kävelee tai pyöräilee.

Omassa kodissa Tommille tärkeää on kodin viihtyisyys. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että kotona on paikat järjestyksessä, ja että on hyvät naapurit. Tommilla onkin tosi mukavat seinänaapurit.

Tommin asunto on Turun kaupungin vuokra-asuntoyhtiön (TVT:n) vuokra-asunto. Vuokra on sopivan suuruinen, sillä siitä jää rahaa muuhunkin kivaan ja hyödylliseen, mm. matkusteluun. Tommi saa asumiseensa tukea ja apua lähistöllä sijaitsevasta ohjatun asumisen asuntolasta. Tukea Tommi tarvitsee esimerkiksi pankkiasioiden hoitamiseen. Lisäksi Tommin kotiväki on tarvittaessa apuna.

Tärkeää on pystyä vaikuttamaan omiin asioihin

Tommi onkin varsin tyytyväinen asuntoonsa ja tapaan, jolla tuki on asuntoon järjestetty. Hän kokee myös, että hän on myös pystynyt hyvin vaikuttamaan itse siihen missä ja miten asuu, ja että häntä on riittävästi kuunneltu asumista koskevissa asioissa. Tommi toimii aktiivisesti Me Itse ry:ssä. Tärkeintä yhdistyksen toiminnassa mukana olemisessa Tommin mukaan onkin se, että pystyy vaikuttamaan omiin asioihin.

Asumiseen liittyvänä tulevaisuuden toiveena Tommilla on tyttökaverin kanssa yhteen muuttaminen. Tämä väistämättä tarkoittaa myös muuttamista isompaan asuntoon. Tommi kuitenkin toivoo, että myös yhteinen asunto sijaitsisi lähistöllä, keskusta-alueella, niin että palvelut, työ ja kaverit olisivat lähettyvillä. Tärkeää olisi myös, että asunto sijaitsisi lähellä molempien vanhempia. Myös oma sauna olisi mukava olla.  

 

Julkaistu 25.3.2013 klo 14.29, päivitetty 26.7.2023 klo 13.52