Pekan koti

Pekka Lappi asuu Haminassa, rauhallisella rivi- ja omakotitaloalueella noin viiden kilometrin päässä Haminan keskustasta. Hän työskentelee Sotek-säätiön Poitsilan toimipisteessä. Vapaa–aikaa Pekka viettää pääasiassa kotona, telkkaria tai videoita katsellen tai musiikkia kuunnellen. Joka toinen viikko Pekka käy kokkikerhossa.

Pekan koti on osa asumisyksikkö Vehkakotia. Pekka asuu neljän hengen ryhmässä, jossa jokaisella asukkaalla on oma huone. Keittiön, olohuoneen ja kylpyhuoneen asukkaat jakavat.  Asunto onkin varsin tyypillinen neljän makuuhuoneen rivitaloasunto. Koko yksikön yhteinen sauna löytyy piharakennuksesta. Kaiken kaikkiaan Vehkakoti muodostuu kahdesta ryhmäkodista, joissa asuu yhteensä seitsemän asukasta, sekä samassa kokonaisuudessa olevista tukiasunnoista, joissa asuu 4 henkilöä. Vehkakotiin kuuluvat asunnot sijaitsevat rivitalon päädyssä.

Tukea tarpeen mukaan

Vehkakoti on ohjatun asumisen yksikkö, eli yksikössä ei ole yövalvontaa. Ohjaajilla on toimistohuone toisessa ryhmässä. Pekan kertoman mukaan tuki toimii siten, että toimistosta voi käydä pyytämässä tarvittaessa apua. Toki ohjaaja käy myös muuten katsomassa, että asiat ovat kunnossa. Omasta tuen tarpeestaan Pekka toteaa, että ei hän tarvitse paljoa tukea, vaan asiat hoituvat pitkälti omin avuin.

Pekan kodin lähistöltä löytyy yksi ruokakauppa. Kaikki muut palvelut ovat Haminan keskustassa. Pekka ei kuitenkaan keskustaan kaipaa asumaan, vaan nykyinen asuinalue tuntuu sopivalta. Töihin Pekka kulkee bussilla. Arkisin busseja kulkee kotoa Haminan keskustaan noin yksi tunnissa. Pekka myös pyöräilee kelien salliessa, pyörällä matka keskustaan taittuu kahdessakymmenessä minuutissa. Toisinaan keskustassa tulee käytyä myös kävellen. Pekalla on käytössään myös Sotek-taksikortti, jolla hän voi matkustaa kuusi matkaa kuukaudessa. Tämä helpottaakin liikkumista viikonloppuisin, jolloin bussiyhteydet kodin ja keskustan välillä ovat todella huonot.

25 vuotta Vehkakodissa: "Täältä mihinkään lähtis"

Pekka haluaisi rakennusalalle.

Pekka on asunut Vehkakodissa kohta 25 vuotta. Hän kertoo viihtyvänsä kodissaan hyvin. Hän toteaakin, että ei ”täältä mihinkään lähtis”. Nykyisessä kodissaan Pekka pitää siitä, että on asuintovereita. Yhteisen asunnon jakaminen toimiikin hänen mukaansa hyvin: ryhmässä on sääntönä, että toisen asukkaan huoneeseen ei mennä luvatta edes silloin kun asukas itse on paikalla, ja tätä sääntöä asukkaat noudattavat. Kotona saa siis halutessaan olla rauhassa omassa huoneessaan. Keittiön jakaminenkin sujuu ongelmitta, kotona Pekka valmistaa lähinnä aamu- ja iltapalat.  Oma huone on riittävän kokoinen Pekan tarpeisiin, sinne mahtuvat tarvittavat huonekalut ja tavarat. Myös tukijärjestely on Pekasta tuntunut sopivalta.

Asukkaat vaihtuvat Vehkakodissa harvoin, ja osa tämänhetkisistä asukkaista onkin asunut yksikössä yhtä kauan kuin Pekka. Uusien asukkaiden valintaan asukkaat eivät voi vaikuttaa, mutta tämä ei Pekan mielestä ole ongelma, kaikkien kanssa kun on joka tapauksessa tultava toimeen.  Asukkaiden yhteisestä toiminnasta Pekka kertoo, että ryhmäkotien asukkaat tekevät yhdessä ruokaa viikonloppuisin. Jokaisella on vuorollaan keittiövuoro, ja ruokaa tehdään yhdessä sovitun ruokalistan mukaisesti. Arkisin asukkaat eivät Pekan mukaan tee juuri mitään ihmeempää yhdessä, Pekan illat kuluvatkin usein omassa huoneessa telkkaria katsellen.  Joitain kertoja vuodessa ryhmän kesken lähdetään yhdessä esimerkiksi tansseihin tai risteilyille.

Unelmana uusi työpaikka

Pekka siis pitää kodistaan, eikä kaipaa muutoksia asumiseensa. Työkuvioista Pekka sen sijaan toteaa, että voisi jotain muutakin vaihteeksi tehdä. Hänen unelmanaan olisikin päästä purku- tai rakennushommiin. Pekka osallistui Arjen keskiössä –hankkeen Kotkan työpajaan, ja myös työpajassa hän toi esille toiveensa rakennushommista.

Pekan ryhmässä suunnitelmaa lähdettiin rakentamaan tälle ajatukselle ja ryhmä tuotti suunnitelman modernisoidusta rintamamiestalosta, eli esteettömästä omakotitaloratkaisusta, jossa samaan pihapiiriin rakennettaisiin esimerkiksi kaksi esteetöntä omakotitaloa kehitysvammaisten henkilöiden asumiseen. Keskeisenä suunnitelmassa oli ajatus, että tulevat asukkaat voisivat osallistua oman kotinsa rakentamiseen.  Pekka uskookin, että tällaiseen projektiin olisi paljon tulijoita, ihmisiä, jotka haluaisivat olla mukana oman kotinsa rakentamisessa. Hän toteaakin myös itsestään että ”kyl mieki sellaseen muuttasin jos sais ite laittaa, muuttasin heti enkä ees miettis”.

 

Julkaistu 25.3.2013 klo 14.28, päivitetty 26.7.2023 klo 13.52