Mikan koti

Mika harrastaa kalastusta. © Kaisu Isomäki

Mika Mäkitalo asuu Lahdessa Yli-Köllin asumisyksikössä. Hän työskentelee Hakamaan tilalla Nastolassa neljästi viikossa. Mika harrastaa kalastusta ja elokuvia, sekä tykkää nikkaroida erilaisia käsitöitä.

Mikan asunnossa on huone ja vaatehuone, sekä viereisen asunnon kanssa jaettu keittiö ja kylpyhuone. Asunnossa on kaksi ulko-ovea, yksi Mikan oman asunnon eteiseen, toinen keittiöön.  Mikan asunto on rivitalon päätyasunto.  Asuntola koostuu samassa pihapiirissä sijaitsevasta kolmesta rivitalosta, joissa on yhteensä 19 asuntoa, sekä erillisestä rakennuksesta, jossa on asuntolan keittiö, ruokailutila, sauna ja kerhotiloja (biljardi, rummut). Pihan keskellä on grillikatos.

Monipuolisesti yhteistä toimintaa

Tuesta Mika kertoo, että käy pyytämässä apua ohjaajilta tarvitessaan. Öisin yökkö kiertää asunnoissa katsomassa että kaikki on kunnossa. Asumisyksiköllä järjestetään arkeen kuuluvien ruokailujen ja saunomisen lisäksi jonkin verran muuta yhteistä toimintaa, kuten yhteisiä reissuja asukkaiden ehdottamiin kohteisiin. Viime vuoden aikana käytiin esimerkiksi Korkeasaaressa ja Vesijärviristeilyillä. Yksiköllä on myös yhteinen lenkkiaika, lenkille voivat asukkaat osallistua halutessaan. Muiden asukkaiden kanssa Mika kertoo tulevansa hyvin toimeen, vaikka onkin asukkaista nuorimpia.

Mika on asunut Yli-Köllissä vajaan vuoden. Nykyinen asunto on myös hänen ensimmäinen oma kotinsa. Mika on viihtynyt kodissaan, sekä asunto että tukisysteemi ovat tuntuneet sopivilta. Asunnossa mukavaa on se, että se sijaitsee aivan järven vieressä. Toistaiseksi asunto on myös tuntunut riittävän tilavalta, huoneeseen mahtuu kaikki tarvittava. Huoneesta Mika on rajannut makuunurkkauksen sermillä. Kodissa keskeisessä asemassa ovat Mikalle tärkeät asiat, erityisesti elokuvat, joita on kertynyt lähes kaksi kirjahyllyllistä. Erityisesti Mika pitää japanilaisen ohjaaja Miyazakin animaatioista. Kalastusvälineet ovat löytäneet paikkansa vaatehuoneesta.

Ainoana huonona puolena asunnossa Mikan mukaan on se, että keittiössä ei ole uunia ja täysimittaista liettä. Omassa kodissa Mikalla ei olekaan tullut laitettua ruokaa, vaan hän käy pääasiassa syömässä asumisyksikön ruokalassa. Kokkaaminen on kuitenkin Mikan mielestä kivaa, joten kunnon keittiön puuttuminen hieman harmittaa – keittokirjat kun odottelevat käyttöä kirjahyllyssä.

Asunnon sijainti miellyttää

Sijainniltaan Mikan koti on hänelle sopiva: asunto on riittävän lähellä kaupungin keskustaa, jonne pyörällä pääsee nopeasti ja bussiyhteydet ovat hyvät. Noin kolmen kilometrin matka keskustaan taittuu tarvittaessa myös kävellen. Lähimpään kauppaan asunnolta kävelee noin viidessä minuutissa, muut palvelut löytyvät Lahden keskustasta. Elokuvissa Mika käy usein, yleensä Lahden keskustassa, mutta joskus tulee myös lähdettyä Helsinkiin elokuviin. Töihin Hakamaan tilalle Nastolaan Mika kulkee kahdella linja-autolla sekä  autokyydillä, ja työmatkaan kuluukin Mikalla reilu tunti suuntaansa.  

Mikalla ei ole erityisiä asumista koskevia tulevaisuuden suunnitelmia tai toiveita, tällä hetkellä nykyinen asunto ja tuki tuntuu toimivalta. Lahden työpajassa Mika piirsi itselleen unelma-asunnoksi ’Lasisen erämajan’, kolmekerroksisen talon, jonka alimpaan kerrokseen piirtyi verstastila. Mika tykkääkin puuhastella erilaisten projektien parissa, tehden käsitöitä ja nikkaroiden. Mika kertoo myös olevansa enemmän omakotitaloasuja kuin kerrostalossa viihtyvää tyyppiä. Unelma-asunto saisi sijaita myös veden äärellä, niin että kotoa pääsisi helposti kalastamaan.

 

Julkaistu 25.3.2013 klo 14.27, päivitetty 19.4.2017 klo 11.24